Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Pokračuj. Kde? Na Chodovské tvrzi.

04.07.2011   redakce   Výtvarné umění   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Pokračuj. Kde? Na Chodovské tvrzi. Letní hudební festival Tóny Chodovské tvrze nebude jedinou slávou, která pražskou památku v létě poctí svou přítomností. Na své si přijdou i milovníci výtvarného umění. Díla vystavují žáci profesora Martina Mainera, který právě končí svou pedagogickou dráhu...

Pokračuj. Právě tak se jmenuje 29. června začínající výstava  studentů a absolventů malířského ateliéru Prof. Martina Mainera POKRAČUJ… těšte se na ni v galerii Chodovské tvrze. Na návštěvu máte celé léto.

Profesor a malíř Martin Mainer končí po třinácti letech jako vedoucí ateliéru malby na brněnské Fakultě Výtvarných umění. V září 2012 by měl nastoupit jako vedoucí ateliéru klasické malby na pražské AVU. Výstava jeho studentů na Chodovské tvrzi může být vnímána jako ohlédnutí za Mainerovou brněnskou pedagogickou činností a také jako pražská iniciace do způsobů jeho výuky. Prezentována jsou nejen díla studentů a absolventů, ale i něco málo z pedagogova „know-how“.

„Vztah učitel a žák je u většiny duchovních škol považován za velmi důležitý a já výtvarné umění považuji za duchovní činnost, po které, má-li možnost si to uvědomit, může člověk jít a prožít život jako hledač či poznávač na duchovní cestě!“
říká Martin Mainer o svém postoji k umělecké a pedagogické praxi.

Zároveň upozorňuje, že učení technologie, která vede k tvorbě špičkového malířského díla je velmi zodpovědné povolání a služba veřejnosti. Výtvarné umění se totiž dá považovat za seriozní výzkum lidského vědomí, a je proto také společností tolik ceněno.

„Z finančního hlediska na Zemi, snad kromě života, není nic, co by výtvarnému umění mohlo konkurovat. Lidé jsou ochotni za umělecké informace zaplatit astronomické ceny. Díla, která přinášejí komplexní informaci o životě v dobách minulých, se ani finančně vyčíslit nedají,“ dodává Mainer.

Aby si studenti více zažili tuto praktickou stránku umění, je výstava na Chodovské tvrzi také výjimečně prodejní. V kontrastu s finančním oceněním jednotlivých pláten stojí ale doprovodné video, které je promítáno v malé galerii. Studenti na něm krom jiného odpovídají na otázku, co považují za dobrý nebo špatný obraz. Divákovi se tak nabízí možnost konkrétního srovnání finančních a duchovních hodnot a tím i samotných kvalit jednotlivých mladých tvůrců.

Vystavují: Jakub Albín, Karel Bárta, Jana Bednářová, Marie Butula-Cichá, Ďuro Ďuriš, Eliška Fialová, Michal Georgiev, Michal Gogora, Nina Grúňová, Zuzana Hanáčková, Martin Helán, Ondřej Horák, Barbora Chlastáková, Olga Jelečková, Barbora Kachlíková, Lukáš Karbus, Katarina Klusová, Samuel Paučo, Zuzana Pernicová, Lyuben Stojanov Petrov, Jan Pražan, Jan Rybníček, Zdeněk Spour, Alfred Symůnek, Martin &Sťava, Pavla Tichá, Aleš Zapletal.
Výstava trvá do 9. 9. 2011 
Pokud vás neukojí jen výtvarno, podívejte se i na 8.ročník festivalu Tóny Chodovské tvrze. Hlavní "celebritou" je jako vždy Jaroslav Svěcený. Více se dočtete zde: (klikni)


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0391 s