Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Kočky v burkách

11.07.2011   Jaromír Komorous   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Kočky v burkáchUž sám nadpis knihy je anekdotou. Ten černý hábit, burka zvaný, je na hony vzdálený našim představám o dvounohých kočkách, pobíhajících kolem nás v bohulibém počtu. Peter de Wit vzal kreslířské náčiní a sestavil knihu, tématicky úzce vymezenou. Kočky v burkách. Soubor ne zcela korektních anekdot na téma povinného zahalování muslimských žen.

Ať děláte, co děláte, ten nám vzdálený svět je pro nás spíš záhadou než k pouhému jen smíchu. A to i tento, anekdoticky vykreslený, s popisky vloženými do úst hrdinkám obrázků. Kdekoli jsem se s tímto neblahým poselstvím islámu sešel, šťouchali jsme do sebe a říkali: „Hele, bubáci.“ S patřičnou husí kůží po těle a s těžko ukrývanou lítostí, snad i smutkem. Co když je pod hábitem opravdu pěkná baba? Ve světě, kde chlap spočine s radostí na pěkných nohou, zářivě rozhozených vlasech a chytá úsměvy žen do kapes, cosi nevídaného.

Ale napadlo někoho, že ty smutky 21.století jsou vybrané dobrovolně a jejich nositelky ani ve snu nenapadne, že by to mohlo být jinak? Proč standard našeho světa povyšujeme nad standard jiných kultur? Vzpomínám, jak hinduistky na březích Gangy se v té svaté řece omývaly a potápěly v tom, v čem k řece přišly. Ale ty byly aspoň prostovlasé a na čele nezbytný červený terčík. A když budeme uvažovat hodně prozaicky, ony se hned vypraly. Prostě nám to nepřišlo tak divné. Ale tyhle mají v lepším případě škvíru na oči, v horším jen dvě díry na ně. Přemýšlím, jestli kdy na nich bylo něco přitažlivého. Marně. Až po hodně dlouhé době jsem si vzpomněl na jednu maličkost, kterou jako přednost taky neoznačím. Ty ženy byly vzácně tiché a člověk si maně uvědomí, jak je okouzlující zvonivá řeč na dosah a možnost s takovou komunikovat. Bůh žehnej Bohu, že vymyslel ženu, vymyslel náš svět a nechá nás, holomky, se po něm volně pohybovat. Protože lehký outfit u žen ocení jen člověk nezatížený prapodivným závažím islámského náboženství. Osvobozujícího smíchu jsem se při prohlížení knihy nedočkal. Ale jde od takovéhle látky vůbec nějaký očekávat?

„Těšíš se na jaro?“ „Ani nevím. Musím se zeptat manžela.“ Přijde vám to k smíchu? Mně ani moc ne. A tak bychom mohli pokračovat. Filosofický a snad i politický pohled vždy připraven. Ale to jsme zase u pionýrů našeho starého establishmentu. To si nevyberete.

Peter de Wit: Kočky v burkách
Vydalo nakladatelství Paseka v roce 2011
ikonka
www.paseka.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0403 s