Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Dopady řvaní německého kaprála ve vedení III. říše

17.07.2011   Jaromír Komorous   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Dopady řvaní německého kaprála ve vedení III. říšeKolaborovali Němci s Čechy nebo obráceně? Určovala to doba? Pohyb fronty? Co udělala návštěva knírkatého kaprála s jazykovou enklávou a vsí Bergersdorf s rodilými Němci? A jak reagovali Češi? Ve stejnojmenné knize se s právě probíranou mediální kauzou snaží vypořádat spisovatelka z německo- francouzského pomezí Herma Kennelová.

Dokumentární román. To je forma, kterou autorka svému dílu dala. A to je možná kámen úrazu. Na literaturu faktu nedostatek alarmujících skutečností snesoucí naplnit 320 stran, na beletrii nemožnost rozvinout autorskou licenci a nutnost držet se historie a ověřenými fakty. A co autorovi zbývá? Do úst skutečným postavám příběhu roubovat imaginární dialogy a připravovat jim mnohdy rádoby načepené kulisy jednotlivých epizod děje. Ale české vydání načasováno obdivuhodně přesně. Zasloužilo se o to nakladatelství Paseka. Knihu doplňují dobové fotografie z místa děje a vidíme tedy i reálné postavy z románu a momentky doby.

Co je tedy nejdůležitější v tomto románu? Memento, vytisknuté hned na začátku celé knihy: Věnováno všem nevinným obětem politického násilí v Čechách a na Moravě.

O tom to vlastně celé je. Hlavní otázka ke čtenářovu zamyšlení prolíná celým textem. K čemu dožene člověka pocit moci, bez ohledu na politickou preferenci a národní příslušnost? Člověk maně přemítá, co žene příslušníka rodu homo sapiens ke zvěrstvu, za které se pak musí stydět celý zbytek svého života a před další generací to tajit do smrti? To není otázka jen doby. To je záležitost především vlastního svědomí. Vlastní úroveň pachatelů ponechávám stranou, protože jejich trapné zaštiťování se procesem doby je smutný alibismus. A jeden zásadní otazník: Kam se podělo letité bezproblémové soužití Čechů a Němců dané i historií? Co pak nastalo, známe. Vysídlení německého obyvatelstva je pro někoho logické vyústění roku 1945. S koncem války. Ale co my, kteří jsme daný rok už zaplaťbůh nezažili?

Příběh má vyvrcholení ve známém masakru tuctu německých zajatců ožralými partyzány. Je zarážející, že ostatky německých chlapů se našly až v letošním roce s letopočtem 2011. Byla vůbec snaha vnést světlo do takových kauz? Nezbývá než si odpovědět sám: Nebyla! A připusťme, že kniha se dotýká jen pověstné špičky ledovce. Vyplave něco z vody? A ještě něco se stalo tehdy fenoménem v českém příhraničí. Rabování netušených rozměrů přistěhovatelskou lůzou z vnitrozemí. Že v Čechách neexistuje? Ale jděte! Kdepak to žijete?

Herma Kennelová: Bergersdorf
Vydalo nakladatelství Paseka v roce 2011
Obálka
www.paseka.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0332 s