Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Letem světem po Austrálii: Queensland, ráj na Zemi? Pro místní určitě...

30.07.2011   Lena Sawyer   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Letem světem po Austrálii: Queensland, ráj na Zemi? Pro místní určitě... Pokud jste cestovateli bažícími spíše po historických památkách, v Austrálii se moc nenamlsáte. Tady je za historické považováno to, co je víc jak sto padesát let staré (přitom tu nenarazíte na nic s větším stářím jak dvěstě let), což člověku zvyklým z Evropy (notabene z Čech) na staré hrady, hradiště a pozůstatky pravěku přijde minimálně úsměvné.

Oproti tomu právě díky malému osídlení australského kontinentu uvidíte ale něco, co se vám v Evropě podaří jen stěží - Nádherná panenská tropická příroda, na které stále ještě není mnoho poznat zásah lidské ruky. Během tří měsíců jsem měla možnost poznat něco málo ze severního Queenslandu – okolí Cairns a v následujících článcích bych se ráda s vámi o to něco málo podělila
 
Queensland

Jedná se o druhý nejrozlehlejší stát Austrálie s rozlohou 727 000 km2 po Sydney nejoblíbenějším cílem turistů.

Tolik říká o Queenslandu Společník cestovatele po Austrálii. A rozhodně má pravdu. Oproti zbytku Austrálie je Queensland, položený na rovníku takřka rájem na zemi. Věčně zelený, v zimním období (červen – červenec) jsou stálé teploty kolem pětadvaceti stupňů a obloha je azurově modrá. V těchto obdobích je také největší příliv turistů do nejoblíbenějšího města severního Queenslandu – Cairns. Naopak v letních měsících (prosinec – únor) se teploty šplhají k pětatřiceti stupňům, vlhkost dosahuje sta procent, obloha se zatahuje a začíná období dešťů. Začínají lokální záplavy, díky kterým je zdejší tropické podnebí tak jedinečné, ale turistu v tomto období tady nepotkáte. Severní Queensland láká rovněž na velký bariérový útes, který momentálně představuje nejrozsáhlejší útesový systém na světě. Mezi vnějšími okraji a pevninou je roztroušeno více než 2000 ostrovů a téměř 3000 samostatných útesů (pamatujete si na rybičku Nemo? Ten žil právě na tomto bariérovém útesu). Na šest z těchto ostrovů se můžete dostat přímo z Cairns výletní lodí už od šedesáti dolarů na osobu. Nemusíte být přímo potápěči, stačí si sehnat šnorchl a potápěčské brýle a můžete celý den pozorovat mořské želvy a barevné tropické rybky.
 
Lidé v Austrálii

První co mne napadne, když se řekne lidé v Austrálii mne napadne ležérní a zdvořilí. Díky poměrné mladosti kontinentu, krom původních Aboriginců, nemůže nikdo říct, že je pravý Australan (i když i zde existuje hnutí nacionalistů), tím se z Austrálie stává takřka ideální místo pro život, protože zatímco pokud se přistěhujete do cizí země, už budete cizinec v cizí zemi navěky, tady to tak úplně neplatí, protože je tu cizinec téměř každý. Lidé na ulici vás tu budou zdravit, aniž by vás někdy předtím viděli, většinou i s klasickým dovětkem „jak se máš“, i když ve skutečnosti odpověď nikdo nečeká. Další věcí je již výše zmiňovaná ležérnost, na kterou si člověk těžko ze začátku zvyká, a pokud ji doopravdy nezažil na vlastní kůži, protože je jen těžko uvěřitelná. Prostě a jednoduše mají na všechno dost času. Čekáte na všechno. Na internet, na postel. Všechno je všude daleko, a než se nějaká věc převeze z jednoho konce Austrálie na druhý, prostě to chvilku trvá. Připočtete – li k tomu i to, že na vás třikrát zapomenout a po čtvrté se jim něco rozbije, čekací doby se protahují na měsíce. Ale protože technika je tu poněkud opožděná (nikdy bych neřekla, jak je naše Česká republika poměrně pokroková země), nezbývá vám, než si počkat, protože nikdo jiný danou věc prostě nenabízí. Možná to bude jiné v okolí Sydney a jiných větších měst, ale v severním Queenslandu to nejspíš nikdy jiné nebude.

Další velké plus je tu to, že se nekrade. Odjedete na dovolenou a zapomenete zamknout dům? V devadesátidevíti procentech přijedete a jediné, co vás naštve bude to, že jste zapomněli zhasnout žárovku. Pokud ztratíte telefon, můžete si být jistí, že se vám do půl dne vrátí zpátky, bez jediné újmy.

Zdá se to ideální? Není. Nikde není nic ideální a všude se najdou lidé, kteří vás dokáží poměrně hodně vytočit, kteří vám vytáhnou poslední dolar z kapsy, ale tady je jich... tak nějak míň.
 
 
Pohled na část Esplanády v Cairns – ráj pro skateboardisty, cyklisty a koloběžkáře...

 
 
Fotografie: autorka
 
Ikona: wikipedie


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0393 s