Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Písečná žena bude zdarma

24.08.2011   redakce   Divadlo   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Písečná žena bude zdarma 5. září uvede progresivní a úspěšná skupina tanečního divadla NANOHACH nové představení, tentokrát kmenové členky souboru Ley Čapkové-&Svejdové, PÍSEČNÁ ŽENA / SUNA NO ONNA, jež je realizováno pro uvedení mimo divadelní jeviště, do zahrad a parků.

Autorem hudby, která bude částečné produkována živě, je duo Tomáš Procházka (soubor Handa Gote) a divadelník a mim Vojta &Svejda.

Po několika mezinárodních projektech NANOHACH opět dávají prostor tvorbě domácího umělce (v minulosti to byl např. Michal Záhora). Lea &Svejdová, spoluzakladatelka souboru, je renomovanou umělkyní - choreografkou, pedagožkou. Jako tanečnice se podílela na vzniku většiny souborového repertoáru. Naposledy zazářila v představení BRUT (chor. Fabrice Ramalingom), kde její výkon i tentokrát vyzdvihovala taneční kritika. Má mnoholeté zkušenosti ze zahraničí a její tvorba byla oceněna na domácích i zahraničních platformách – aktuálně na ruském Kingfestivalu (Best Contemporary Dance Performance Award 2011).

Námět představení vychází ze stejnojmenné knihy japonského autora Kobo Abé. Právě ta byla impulsem k vytvoření ženského tria. Kniha vypráví fantaskní příběh muže, kterého v písečných dunách vlákají do jámy, z níž není úniku. Společnicí se mu stává mladá žena, jejíž smířenost s hrozivým údělem je až živočišně fatální. Její osud a smíření se s naprosto bezvýchodnou situací a neustálá přítomnost proudícího a na vše se lepícího písku je inspirací při tvorbě inscenace.

Autorka k projektu: „Na ploše parku vznikne obrovské jeviště. Takto uváděné představení je určeno náhodným divákům i divákům na tuto konkrétní událost mířícím. Přiblížíme tanec nezasvěcenému publiku, vytvoříme noční iluzi oživlé zahrady. Spojení tance a přírody je velmi přirozený proces, na který se v dnešní době již zapomíná.“

Neméně důležitými spolutvůrci, kteří se vrací ke spolupráci se souborem, jsou Jan Komárek a Tomáš Procházka. Komárek režijně spolupracoval s NANOHACH na dílech DeRbrouk, Zločin a trest a některých site-specific performances. Pro představení připravuje originální a nelehké nasvícení parku (v roce 2010 obdržel Cena za nejlepší light design). Procházka hudebně spolupracoval na projektech Naměkko Naostro a Kdo je Annik?

K velkému potěšení souboru projevilo značný zájem o premiéru díla již v loňském roce Divadlo Konvikt v Olomouci. To se na projektu podílí koprodukčně a poskytlo tvůrčí rezidenci ve svých prostorách, kde představení v srpnu z velké části vzniká. Přesto ale první ukázka představení proběhne v předpremiéře v prostorách parku Portheimka na území městské části Prahy 5, kde soubor sídlí. Pražská premiéra má termín v rámci mezinárodního festivalu 4+4dny v pohybu v říjnu.

Je předpokladem, že projekt bude uváděn nadále i v budoucnu. Skrze toto představení se naskýtá příležitost přiblížit a pro obyvatele oživit i další zajímavá místa v městských prostorách.



Koncepce, choreografie: Lea &Svejdová, hudba: LABAKAN (Tomáš Procházka, Vojta &Svejda), tvorba a interpretace: Eliška Kašparová, Tereza Lenerová j.h., Lea &Svejdová, světelný design: Jan Komárek, kostýmy: Mariana Novotná, produkce: Honza Malík

Vstup zdarma


NANOHACH & Lea &SVEJDOVÁ: PÍSEČNÁ ŽENA / SUNA NO ONNA

5. září, 20:30 hod – park Portheimka, Praha 5 / předpremiéra

4. října, 20:30 hod – Bezručovy Sady, Olomouc / světová premiéra
(v rámci festivalu Týden improvizace 2011)
20. října – Voršilská zahrada (u Nové Scény), Praha / pražská premiéra
(v rámci festivalu 4+4 dny v pohybu 2011)



STRUČNĚ O TVŮRCÍCH:

Lea &Svejdová (nar.1976)
Začala tančit v dětském věku u Evy Blažíčkové a později se stala členkou jejího Studia komorního tance II. Patří mezi první absolventy Konzervatoře Duncan centre v Praze (1997) – v rámci studia také stáže v londýnském Laban Centre a holandské Rotterdamse danceacademie. Poté studovala bruselskou taneční akademii P.A.R.T.S. Tři roky působila v mezinárodní taneční skupině Déj? Donné (Lenka Flory a Simone Sandroni).
Od roku 2003 působí opět v Praze jako choreografka, pedagožka a tanečnice. Lea je zakládající členkou souboru NANOHACH. Její autorské projekty: Vteřiny na výběr (2004, spoluautorka Linda Samaraweerová /Rakousko/), Hechizada de Luxe (2005, premiéra v Southern Theatre Minneapolis, USA).
Ocenění: Cena SAZKY za interpretaci 2006, nominace na Cenu SAZKY 2008 za objev v tanci, Best Contemporary Dance Performance Award 2011 /Rusko/.


Jan Komárek
Herec, režisér a světelný designér vystudoval propagační grafiku na pražské UMPRUM. Jako elév působil v loutkovém divadle Drak v Hradci Králové, poté v roce 1983 odešel do Francie, kde založil soubor MIMO theatre. Hrál vlastní představení pro školy jako loutkoherec a klaun. V roce 1985 přesídlil do Kanady, kde založil SOUND IMAGE THEATRE - autorské, výtvarné a pohybové divadlo, pod jehož hlavičkou vytvořil téměř 20 představení. Jako světelný designér pracoval pro divadelní a taneční soubory v Torontu a Montrealu.
V roce 2001 se vrátil zpět do Prahy, kde spolupracuje především s alternativní taneční scénou. Mezi jeho poslední projekty patří kritikou i diváky velmi kladně přijatý site-specific Tanec papírových tanečnic, Probouzení genia loci, Stolování a Tanec 3 sester.
Ocenění: Dora Mavor Moore Prize za režii, světelný design a hudbu (Kanada, v letech 1993, 1994, 1997, 1998 a 2000), Cena divadelní osobnost 2008 (…příští vlna/next wave…), Cena za nejlepší světelný design 2010 (Zločin a trest /NANOHACH).

 

Občanské sdružení a skupina tanečního divadla NANOHACH působí na naší scéně sedmým rokem. Za dobu své existence vytvořila devět celovečerních představení, několik kratších děl a také pět projektů ve veřejném prostoru. Tvorbu souboru komentuje dokument ČT Doteky tance uvedený letos. Soubor si vybudoval v kontextu českého současného tance významnou pozici. S jeho představeními se setkávají diváci v celé republice i v zahraničí. NANOHACH zaujali např. projektem Portrét (2006, choreografie Ioana M.Popovici), pohybovou skorooperou Jana Komárka a Michala Nejtka Zločin a trest (2009), spoluprací s Nigelem Charnockem (spoluzakladatel DV8 physical theatre), jejímž výsledkem je stále divácky naplněná taneční inscenace Miluj mě (2008). Letos uskupení premiérovalo umělecky výrazné dílo Brut, které kritika nazvala událostí taneční sezóny.

Zdroj: nanohach


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0512 s