Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Esztergom, perla východu

01.09.2011   Veronika Švarcová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Esztergom, perla východuEsztergom (Ostřihom) se rozkládá na vyvýšeném místě nad ohybem Dunaje přímo naproti slovenskému městu &Stúrovo. Obě města spojuje přes řeku most Márie Valérie. Je to jedno z nejstarších měst Maďarska a již více než tisíc let je sídlem ostřihomského biskupa.

Ostřihom, maďarsky Esztergom, slovensky Ostrihom, polsky Ostrzyhom, německy Gran, latinsky Strigonium, je nádherné maďarské historické město, ležící na Dunaji v sousedství slovenského &Stúrova.

Od 10. do 13. století byla Ostřihom hlavním městem Uherského království, a proto na ni Maďaři nedají dopustit (později bylo hlavní město přesunuto do Visegrádu a následně do Budína). Ostřihom nabízí krásné památky, restaurace, rušná místa i klidové zóny a je zasazena do krásné přírody, kdy hned za městem se zvedají první vrcholky pohoří Piliš. Těžko byste hledali jiné místo, na které jsou Maďaři tak hrdí. I nedávné oslavy tisíce let maďarského národa vychází právě odtud.

Roku 1000 tu byl korunován první uherský král, později svatořečený &Stěpán I. Město na Dunaji, propojené obnoveným mostem Marie Valérie jako pupeční šňůrou se slovenským &Stúrovem, je v Maďarsku opravdovou raritou. Nekonečné roviny s ještě nekonečnějšími lány kukuřice. Ostřihom se z téhle jednotvárnosti maďarské pusty vymyká. Stojí mezi kopci a vápencovými skalami. Přitahuje pozornost už jen monumentální klasicistní bazilikou z devatenáctého století. Přicházíte-li ze slovenské strany od &Stúrova, jako by stála přímo před vámi, jako by stačilo jen pár kroků, a přece je až na druhém břehu Dunaje.

Již ve druhém století tu stál vojenský tábor Solva, hraniční pevnost Pannonie, severní části Římské říše. Jeho předměstím bylo sídlo Anavum, dnešní &Stúrovo, které zabezpečovalo spojení obou břehů Dunaje. Odtud Římané podnikali výpravy proti odbojným germánským kmenům. Při jedné takové akci proti Kvádům se tu zastavil i římský císař Marcus Aurelius a podle dostupných pramenů zde sepsal první knihu svého rozsáhlého díla Samomluva. Dokazuje to i dodatek na jejím konci, v němž Aurelius zmiňuje: „Napsáno na území Kvádů u Hronu.“

 
Nejznámější památkou Ostřihomi je světoznámá bazilika sv. &Stěpána. Bazilika je 118 m dlouhá a 40 m široká, vnitřní výška kopule je 71,6 m. Její průčelí zdobí osm 22 m vysokých sloupů korintského stylu. Současná bazilika vytvářející dominantu města se na podnět slovenského arcibiskupa Alexandra Rudnaya začala stavět v roce 1822. Slavnostně byla vysvěcena 31. srpna 1856 a zcela dokončena v roce 1869. Byla postavena podle vzoru Baziliky sv. Petra v Římě na místě bývalého katedrálního kostela, který byl zpustošen roku 1543. Důležitou součástí komplexu jsou dvě boční kaple - Kaple sv. &Stěpána a Bakóczová kaple, která původně souvisela se starým kostelem z 11. století. Kapli postavili v letech 1506 až 1511. Na poschodí baziliky se nachází arcibiskupská klenotnice, v níž je sbírka středověkých i novějších sakrálních předmětů, mezi nimiž se nachází i renesanční Kalvárie krále Matyáše. V kryptě postavené ve staroegyptském stylu pod hlavní lodí jsou pohřbeni ostřihomský arcibiskup.

Vedle baziliky se vchází do hradního komplexu. Archeologové v něm odkryli část středověkého královského hradu, který zničili Turci v roce 1543. Nejcennější částí hradního komplexu je románská Královská kaple s růžičkovou oknem nad vchodem. Její klenba patří mezi nejstarší díla ve střední Evropě. V obnoveném paláci umístili Hradní muzeum s exponáty připomínajícími historii města a jeho okolí v době tureckých bojů Světoznámá klenotnice, nacházející se na patře baziliky, je nejbohatší církevní klenotnicí Maďarska. Její sbírka textilních a kovaných artefaktů je celosvětového významu. Vystavené předměty sloužily původně církevním obřadem, muzeum bylo zřízeno až v r. 1883 díky arcibiskupovi Jánose Simora. Je neuvěřitelné, že sbírka klenotnice, která byla 13-krát přestěhována, zachraňována a částečně i vykradena, je jednou z nejbohatších sbírek ve Střední Evropě. Asi nejvzácnějším artefaktem sbírky je Korunovační kříž z doby Arpádovské dynastie. Používal se při korunovačních ceremonií, v průběhu skládání přísahy. Další vzácností je kalvárie Matiáša z ryzího zlata, zdobená perlami a drahokamy. Bazilika by se dala považovat ve své vznešenosti za opravdové genius loci tohoto města.




 
foto: autorka 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0252 s