Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Mezinárodní festival Divadlo

09.09.2011   redakce   Divadlo   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Mezinárodní festival Divadlo

V polovině září se hlavním městem divadla stane již po devatenácté západočeská Plzeň. Od 14. do 22. září zde Mezinárodní festival DIVADLO uvede výjimečné inscenace předních zahraničních souborů, které u nás jinak nemáte šanci vidět.

Letos z Maďarska, Polska, Ruska a Slovenska. Zároveň zde uvidí diváci výběr z nejlepších domácích inscenací uplynulé sezony. Hlavní především činoherní program doplní představení alternativního a pohybového divadla, současného tance a nového cirkusu, diskuse a výstavy.

Devatenáctý ročník zahájí 14. září slavné moskevské Divadlo Jevgenije Vachtangova s inscenací Strýček Váňa v režii uměleckého ředitele divadla a předního litevského režiséra Rimase Tuminase. Inscenaci, která sbírá nejprestižnější divadelní ocenění jako Mezinárodní Stanislavského cenu 2010 nebo Zlatou masku 2011, uvidí diváci také 12. září ve Státní opeře Praha.

Velkým, a možná i kontroverzním, zážitkem se stane hostování budapešťského Národního divadla, Nemzeti Színház, s inscenací Led Vladimíra Sorokina,. Inscenace o podivném bratrstvu vyvolených v současné Moskvě, kterou nastudoval režisér Kornél Mundruczó, hvězda současné maďarské kinematografie, v koprodukci se souborem divadla Krétakör, předvádí s neobvyklou otevřeností řadu erotických a násilných scén. Ty ale nepůsobí samoúčelně, odkazují na obskurnost soudobé ruské reality a skládají se v groteskní podobenství o hledání smyslu života v zemi, jejíž historie ani současnost mnohdy smysl nedává. Představení je přístupné od 18 let.

Již druhým rokem se dramaturgie festivalu zaměřuje mimo jiné na tvorbu národních divadel. Led je první z titulů tohoto tematického bloku, který chce letos představit inscenace, jež vymykají vžité představě reprezentativního repertoáru velké národní scény, ať už svou provokativností, nebo experimentálním charakterem textu či nastudování.  K dalším patří inscenace Hollyroth Slovenského národního divadla, Historický monolog pražského Národního divadla a Korespondence V+W z Reduty, scény Národního divadla Brno. Z Polska dorazí do Plzně dva soubory: wroclawský Karbido s inscenací Stůl, fascinující kompozicí pro čtyři hudebníky a jeden stůl.
 
Divadelní ústav Zbigniewa Raszewského z Varšavy uvede v Plzni inscenaci Ženský chór autorky a režisérky Marty Górnické, která získala několik nominací v kategorii nejlepší polská hudební inscenace a nejlepší alternativní divadlo. Scénář je složen z úryvků z Antigony, citací z děl moderní literatury, filmů a pohádek, ale i z jazykového balastu, který nás dnes obklopuje – reklam, sloganů a bezduchých projevů.

Dvoje zastoupení bude mít na letošním festivalu také Slovensko: do Plzně se vrátí Slovenské národné divadlo, tentokrát s inscenací Hollyroth (režie: Rastislav Ballek), ve které herec Robert Roth originálně vypráví a zpívá o bizarním osudu spisovatele, překladatele a katolického kněze Jána Hollého. Druhým zástupcem našich východních sousedů se stane divadlo P.A.T., které v koprodukci se &Stúdiem 12 z Bratislavy uvede inscenaci M. H. L., dokumentární monodrama inspirované životem a dílem první slovenské profesionální divadelní režisérky Magdy Husákové-Lokvencové, bývalé ženy Gustáva Husáka. Autorka, režisérka i herečka Sláva Daubnerová se stala „Objevem sezony“ v prestižní anketě Dosky 2010, inscenace byla nominovaná i jako „Inscenace sezony“ a byla jí udělená Výroční cena Literárního fondu za režii a herecký výkon. 





Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.059 s