Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Posedlost super ultra

16.09.2011   Jaromír Komorous   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Posedlost super ultra Nora Roberts píšící pod jménem J.D. Robb. Když vidím takhle zatuplované autorství, je mi k smíchu vždycky. Ale tím můj smích končí. Smrtící posedlost je román, kde snad nemá ani co dělat. Napětí, hrůzu, pádnou rozhodnost vrahů i detektivního týmu hledejme spíš. Mírný posun do budoucna. Ale ten je z celé stavby románu nejméně traumatizující. Avšak čtivý.

Zřejmě profesionální vrazi vyvraždí celou rodinu i s hospodyní. I s dívčí návštěvou. Skutečná dcera se tím pádem stává nadbytečná a dílem náhody zrovna ukrytá jejich zrakům zázračně přežije. V devíti letech. Ale je to vítězství? V tu chvíli to malé holčičce tak nepřijde, ale vzhledem k tomu, jak chladnokrevně jednala, bych tipoval, že za deset let jí to jako vítězství přijde. Stará známá z těchto příběhů, komisař v sukních, Eva Dallas, vysoce elegantní a přitažlivá žena, pracuje v čele svého týmu prakticky bez chyb a vždy s nasazením a energií, kterou by jí mohla závidět četa českých policajtů. Její nejbližší spolupracovnice detektiv Delta Peabody je na tom podobně. Připočteme-li různé psycholožky, laboratorní techničky a já nevím, třeba dopravní policajtky, máme jako na dlani rok 2050, tedy dobu, kam je román časován. Asi doba postemancipační, kde na muže zbývají tradiční řemesla, jako zámečnictví, kovářství a z oborů možná pohřebnictví, ale už na profi šoférování abys měl protekci. Jediný přijatelný mužský je zřejmě pro Evu její manžel Roarke, veleúspěšný podnikatel, dle mnohých chlap ze žurnálu, ale nikdy nedohlédneme na dno jeho temné minulosti a jeho šarm tak nemá fundament, v těchto sociálních patrech očekávaný. Určitě zajímavý stavební kámen knihy, ale pro konservativní čtenáře knih s detektivním obsahem možná za hranicí nejen vkusu, ale i vžitých forem života vůbec. A když vezmeme problematické dospívání hlavní hrdinky Evy Dallas, společenské konvence můžeme tak směle hodit do kanálu, ještě než knihu vezmeme do ruky. No jo, ale zůstane nám v nich vůbec něco ze současné detektivní produkce? Hledáte-li čtení k vodě a chcete-li se ještě trochu bát, jste doma.

Víme, že pachatelé byli dva. Eva Dallas se prokousává veškerým dostupným materiálem a pomocí svého domácího počítačového mága Roarka se dostává na stopu nelegální adopce, a dokonce rozdělení dvojčat během této adopce. Rýsuje se cosi jako genetická nutnost projevit svůj negativismus, ať se děje, co se děje. Její pravá ruka u případu, Delta Peabody, objeví jinde domácí násilí. A další úmrtí. Co když ty případy, a další objevené, spolu souvisí? Zdá se, že kulisy roku 2050 vypadají značně posunuté kupředu, zvláště ve svých technických parametrech, ale konání v nich je jako v dnešních novinách. Ale co čekat od lidstva? I ve starém Římě se vraždilo bez rukaviček a nešlo vždy jen o moc. Jako ve správné detektivce však všechno končí dle zákonem schváleného scénáře, nemějte strach. Ale prokousat se k tomu konci je plné napětí a začátek přímo hororový. Ale o to autorce přece jde.


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Dagmar Hermannová - 20.9.2011 - 12:25

podobnost?
Podobný námět (dle skutečné události) byl zpracován Trumanem Capote v románu "Chladnokrevně" V podstatě je to čtení úděsné,vraždění typicky "americké". Divoký západ,a vraždy bez motivu. Někdy i na efekt.Defektní myšlení.Zbraně mezi lidmi, na straně zločinu neomezené možnosti.Pomalu ale jistě přicházejí i do ČR -zločin má více možností než trest, a opakem moci a síly je vždy jen bezmoc.I když čtenář amerických excesů může alespoň prožít pocit zadostiučinění,když se dočte o vykonaných popravách vrahů. A pak jsou ještě excellentní romány i když také o zločinech, viz Erle Stanley Gardner a jeho nesmrtelný Perry Mason.Je tam všechno, samozřejmě hlavně vraždy, ale nějak jinak.Je možno to číst jako zábavu,necítit hnus ani vztek.Gardner to zkrátka uměl.


Od: Jaromír Komorous - 23.9.2011 - 0:35

rozdílnost!
Jenže Truman Capote ale vařil v reálném prostředí z reálné látky. A Sir Gardner taky a měl na to, aby vystavěl brilantní dialogy a hlavním hrdinům exelentní monology. J.D.Robb se pokouší o fikci, ale zůstává těžce při zemi. Jaká sci-fi, když jí nacházíme pouze v roce 2050. Je to touha přece jen přiblížit čtenáři realitu života, nebo neodvaha a nedostatek síly nahlédnout do vzdálenější budoucnosti? Musí se ona rozhodnout, co příště. Zatím sáhnu raději po zmíněném Gardnerovi. Ostatně, nejsem sám. I čaroděj Ozzy Osbourne složil megahit Perry Mason.


Od: Dagmar Hermannová - 23.9.2011 - 13:44

Děkuji
Zcela upřímně - děkuji za reakci, ano, bezpochyby je to tak. Ale řekla bych, že současná literární i filmová tvorba se dost liší od stejné tvorby z doby před cca 30 - 40 léty a to k tíži tvorby současné. Vysvětluje se to různě. Vaše recenze se čtou dobře - alespoň já je čtu ráda.


Od: Jaromír Komorous - 24.9.2011 - 23:06

čas
A jsme u kadlubu věci. Veličina, která ovlivňuje (zde určitě nepříznivě) jakoukoli práci, zde tvorbu současné beletrie, je čas. A rychlost doby se promítá nejen do vztahů mezi lidmi, ale promítá se do jisté povrchnosti i při tvorbě literatury a filmu. Aspoň já to tak vidím.


Od: Dagmar Hermannová - 25.9.2011 - 21:32

Určitě, jen pokud máte na mysli
....určitě, pokud máte na mysli, že "čas oponou trhnul a změnil svět"... jinak je sám ČAS v tom nevinně. Kdosi - už nevím kdo - napsal, že ... jeden jak druhý jsme ve svém nitru štvanci,a evangelium chcem najíti v tom říčném tanci ..... je zde "říčný tanec" myšlen jako čas,věčná časová tíseň a jeho nedostatek? Myslím že nikoliv - jen touha po moci či slávě, to jest rychle se někam vyšplhat či se proslavit, pokud možno bez pracné snahy, a tím pádem i zbohatnout... a jsme u toho. Peníze, peníze - toto myslím ovlivňuje i současnou uměleckou tvorbu, ať už literární či jinou - vše připisované a přidělávané nikdy nedosahuje hodnoty původního a v současné době se k tomu připojuje i jistá "plytkost života" kterou jsme buď přestali vnímat, anebo to, že ji vnímáme, dáváme najevo tím, že se vyhýbáme současné tvorbě - a to je málo. Vzniká rychlá a uřícená kultura,nepodložená poctivou snahou a uměním, která připomíná tištěné peníze nepodložené zlatem a už ani ne lidskou prací. Ano - jsme u jádra věci, ale co s tím - potažmo - kdo to změní,lze to vůbec a byla by taková vůle?


Od: Jaromír Komorous - 25.9.2011 - 22:23

peníze
Ano, souhlasím bez výhrad. Ty hýbou současným světěm.A co se hýbe bez nich, je pohledem dnešního světa k ničemu.


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.13 s