Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Romeo a Julie neboli Ромео и Джульетта

19.09.2011   redakce   Divadlo   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Romeo a Julie neboli Ромео и ДжульеттаNejkrásnější balet od Sergeie Prokofieva, Romeo a Julie, přijede do Prahy zatančit Moscow City Ballet - nejlepší ruská baletní škola. Jen jediný večer, repete se nekoná...

Moscow City Ballet založil v roce 1988 slavný ruský choreograf Viktor Smirnov - Golovanov. Ve své tvorbě navazuje na světově proslulou klasickou ruskou baletní školu, ale obohacuje ji velkým důrazem na silný emocionální prožitek tance. Umělci tedy kromě technicky precizních výkonů tančí opravdové příběhy plné citu, vášně a energie. Moscow City Ballet je nejčastěji hostujícím baletním souborem světa. S nadšením mu aplaudovali příznivci baletu snad na všech kontinentech. Do Prahy se vrací již po několikáté a i letos opět předvede v jediném exkluzivním představení to nejlepší ze svého repertoáru. Pan Viktor Smirnov sám říká „Stávám se všemi postavami mých choreografií, dýchám s nimi a vše prožívám na plno. Totéž však vyžaduji i od svých tanečníků. Maximální nasazení a hluboký prožitek.“ Právě díky velmi osobnímu přístupu Viktora Smirnova – Golovanova, čeká diváky vždy skvělý zážitek, který osloví jak taneční profesionály, tak i laiky.

Balet Romeo a Julie, složený na motivy slavné divadelní hry Williama Shakespeara, je nejznámějším baletem jednoho z největších ruských skladatelů počátku 20. století - Sergeie Prokofieva. Ve své době byla Prokofievova hudba a jeho pojetí baletu opravdovou revolucí a velká ruská divadla velmi váhala s uvedením baletu Romeo a Julie na scénu. Nakonec donutili Prokofieva k dopsání šťastného konce baletu, ale ani to nakonec nestačilo a divadla od jeho uvedení ustoupila. Díky nesmírné odvaze a především talentu českého choreografa Ivo Váni Psoty, se světová premiéra Prokofievova baletu Romeo a Julie uskutečnila 30. prosince 1938 v Brně.

William Shakespeare napsal milostnou tragedii Romeo a Julie již v roce 1595. Od té doby bylo toto téma zakázané lásky krásného Roma a mladičké Julie nesčetněkrát zpracované jak činohrou, tak baletem. Prokofievovo hudební pojetí však patří k vrcholům baletní tvorby. Balet o nesmiřitelném boji dvou rodů, který stojí v cestě čisté lásce a jež vrcholí smrtí obou milenců, je výzvou pro každého choreografa a jeho soubor. Moscow City Ballet tančí toto dílo s nesmírnou razancí ve všech dramatických scénách a zároveň s něhou milenců, jimž zbývá tak málo času pro jejich lásku. Skvělé baletní výkony doplní velkolepá scéna a nádherné kostýmy. To vše vytvoří iluzi světa plného citu, hrdinských činů, zrady a pomsty, ale především nesmírné lásky, jež otevírá srdce diváků. To vše v jediném exkluzivním představení v Praze.

14. 11. 2011 Kongresové centrum Praha, ve 20 hod
Vstupenky v cenách od 590 Kč jsou k dostání v sítích Ticketstream a Ticketpro.

Pořadatel: JVS GROUP (zdroj tamtéž)




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Dagmar Hermannová - 19.9.2011 - 12:26

Škoda - Škoda
Škoda že jen v Praze - a jen jednou.I tady v Plzni by bylo vyprodáno


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0584 s