Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


TV tip - 48 HODIN - skvělý Eddie Murphy

17.09.2011   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

TV tip - 48 HODIN - skvělý Eddie MurphyČas se někdy líně vleče, jindy ho máte proklatě málo. Mnohem více času by potřebovali hrdinové dvou nyní uváděných filmů. Mladá vražedkyně Jenny má ve filmu 4 MINUTY skutečně jen tuto dobu na to, aby dokázala svůj neskutečný hudební talent. Policista Jack Cates ve filmu 48 HODIN dostane jen dva dny na to, aby dopadl uprchlého zločince a pomstil smrt svého kolegy.

O prvním - mimořádně silném německém filmu 4 MINUTY jsme v Rozhledně webmagazinu již psali - viz http://www.webmagazin.cz/index.php?stype=all&id=11025

Policista Jack se objevuje v postarším snímku 48 HODIN, který se opětně dostává na televizní obrazovky. Film patří mezi skvělé thrillery osmdesátých let (navíc kořeněné komickými situacemi a hláškami) a založil světovou slávu černé hvězdy Eddieho Murphyho.

Je tu zcela nesourodá dvojice - vedle drsného policisty Jacka Catese (v podání Nicka Nolteho) postavili tvůrci vězně - hazardního hráče Raggieho Hammonda (Eddie Murphy), jehož si policie musela "vypůjčit" z vězeňského klidu a poslat do nebezpečné akce. Cílem je najít vězně, který na útěku dokázal Jacka odzbrojit a zastřelit jeho kolegu. Ten se totiž chystá vybrat skrýš s lupem, o který ho Hammond připravil. Jak tahle dvojka, navíc Reggio s pouty na rukou, může spolupracovat? Cíl mají stejný - dopadnout zločince. Ale to je snad jediné společné. Nejen, že každý je jiné straně zákona, ale oba jsou naprosto rozdílní, čímž se nemyslí jen barva pleti. Policista je drsný málomluvný chlapík, který se jen tak ničeho nezalekne. Reggie je lehkomyslný užvaněný mluvka, schopný bezmezně riskovat (ne nadarmo je zavřen jako hazardní hráč). Navíc si tihle dva od prvního okamžiku vůbec nesedli a oba své antipatie k druhému dávají neprokrytě najevo, což se projeví hádkami i slovními přestřelkami, jejichž hlášky mezi sběrateli zdomácněly.

V polosvětě striptýzových barů a prodejných ženštin se sice pohybují jako pověstný slon v porcelánu, ale divák si přijde na své. Reggie má navíc jasnou prioritu - touží po sexu („Chlapi jako ty, co o tom jenom mluví, se obvykle v posteli na nic nezmůžou." - "Žertuješ? Byl jsem tři a půl roku v base. Postaví se mi i když jen zafouká větřík"). Během dvoudenního pronásledování plného dramatických akcí, nebezpečných situací a přestřelek se stane něco, co by ani jeden z nich na začátku netušil -. vyvine se mezi nimi i jakési svérázné přátelství.

Film je postaven na skvělých hereckých výkonech. Nick Nolte, v té době již slavný třeba z filmů HLUBINA či PSÍ VOJÁCI hraje svého věčně nervozního policistu s plným nasazením. Role policistů mu tehdy seděli a asi netušil, že se později - třeba jako milenec Barbry Streisandové v PÁNOVI PŘÍLIVU stane ženským idolem a rok poté v roce 1992 bude časopisem People vybrán jako nejvíc sexy muž všech dob.

48 HODIN je ale přesto film Eddieho Murphyho.
Jednalo sa o jeho strhujíci debut. Doslova přes noc se tento původně nepříliš úspěšný afroamerický komik potulující se po barových štacích stal slavným v celé Americe a později jednou z největších hvězd 80. let, což potvrdil snímky jako ZÁMĚNA nebo POLICAJT V BEVERLY HILLS. I když svůj nesporný talent později rozměnil na drobné v podřadných snímcích (snad jen s výjimkou filmů ZAMILOVANÝ PROFESOR a DR. DOLLITLE), jeho Reggio je parádní rolí, na kterou nikdy nezapomene.

Zbývá doplnit, že Eddie Murphy byl za výkon v tomto filmu nominován na Zlatý globus a že James Horner získal za hudbu k filmu Cenu filmových kritiků Los Angeles.

Po velkém a nečekaném úspěchu filmu se oba herci spolu s režisérem Walterem Hillem sešli po osmi letech znovu a pokusili se na předchozí spolupráci navázat podobným námětem ve filmu DAL&SÍCH 48 HODIN, KTERÝ uvidíte na Nově o týden později 27. září ve 23,05 hodin.


Foto: fdb.cz, csfd.cz

***************************************
48 HODIN (48 Hrs.)
USA 1982, režie Wallter Hill,
uvádí NOVA v úterý 20. září od 23,05 hodin


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0859 s