Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Večer s Martinem Ryšavým? Bouchací šrouby na podiu!

25.09.2011   Jiří Zradička   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Večer s Martinem Ryšavým? Bouchací šrouby na podiu!V pátek 7. října proběhne v rámci Týdne knihoven v prostoru brandýského klubu Egzyl (v brandýském kině) komponovaný večer se spisovatelem, scénáristou a režisérem Martinem Ryšavým. Ryšavý se zde představí nejen jako prozaik či dokumentarista, ale také jako člen velmi neotřelého avantgardního hudebního uskupení, které již několik let vystupuje pod názvem Bouchací šrouby.

Akce začne v 18:00 hod. projekcí dokumentu „Medvědí ostrovy“, v němž se Ryšavý vrací do prostředí ruské dálnovýchodní Republiky Sacha (Jakutie). Film se věnuje lidem z nejodlehlejší části tohoto území, kterou je Nižněkolymský okres, především pak správcům rezervace ledních medvědů, nacházející se na Medvědích ostrovech ve Východosibiřském moři při ústí řeky Kolymy. Sleduje jejich putování na opuštěnou polární stanici na ostrově Čtyřsloupový, kde několik dní zůstávají, loví a mluví spolu. Film je portrétem krajiny, její minulosti a člověka v ní.

V 19:00 hod. bude následovat autorské čtení z románu „Vrač“, oceněného cenou Magnesia Litera 2011 za nejlepší román roku. Hlavní postavou knihy je bývalý režisér Gučev, který prošel řadou regionálních i experimentálních divadel, ale v současnosti je zaměstnán jako dispečer moskevských komunálních služeb. V nepřetržitém proudu řeči vypráví svérázně a v tragikomickém duchu o absurditách života v současném Rusku.

Ve 20:00 hod. začne hudební část programu, v níž se představí kapely Bouchací šrouby a Ústecká špína. Lyská kapela Bouchací šrouby stojí tak trochu mimo snadno pojmenovatelné proudy, nejlépe se k ní asi hodí slova „alternativní“ a „industriální“. Vedle běžných hudebních nástrojů v ní lze slyšet například bassběžku, kosu nebo rádio.

Večer uzavře koncert kapely Ústecká špína. V klasické sestavě kytara-basa-bicí hraje tato hard-rocková formace hlavně na malých scénách. Její tvorba navazuje na působení sestavy z let 1972-3, která musela ukončit svou činnost pro závadnost hard-rockového repertoáru. S jistým zadostiučiněním hraje v současnosti tehdy zakázané skladby, ovlivněné Jimy Hendrixem, Led Zepelin a Deep purple.

Na organizaci akce se podílejí kinoklub Egzyl a Knihovna Eduarda Petišky. Vstupné je 60 Kč.
 


  
 Kdo je Martin Ryšavý (*1967)? Český spisovatel, scenárista a režisér. Vystudoval biologii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy a scenáristiku na FAMU. Pracuje jako odborný asistent na Katedře scenáristiky a dramaturgie FAMU. Natočil několik dokumentárních etnografických filmů, je autorem námětu a scénáře povídky Cesta v povídkovém filmu Romana Vávry Co chytneš v žitě (1998), scénáře filmu Ivana Vojnára Lesní chodci (2003), který později přepracoval do knižní podoby, či scénáře k televiznímu filmu Aljona (2008). Nejvíce na sebe ale upozornil dvoudílnou knihou Cesty na Sibiř (2008), která získala Magnesii Literu za prózu. V roce 2011 pak získal druhou Magnesii Literu ve stejné kategorii za knihu Vrač.

(zdroj: Wikipedia.org)

ikonka: databazeknih.cz



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.032 s