Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Nymfomanky mají knižní podobu

07.10.2011   Martina Bittnerová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Nymfomanky mají knižní podobu Před časem mi zde na Rozhledně vycházela poměrně úspěšná série článků pod názvem Nymfomanky české literatury. V dnešní době ji zde už nenajdete, protože se stala základem pro mou knížku Spisovatelky a Erós – Utajené životy velkých českých žen, která spatřila světlo světa dne 5. října díky péči nakladatelství Daranus.cz.

Knižní podoba navazuje na původní seriál a nabízí více archivních materiálů. Texty jsem totiž několikrát přepracovávala a doplňovala o další informace. Navíc se v ní objevuje nově i Máchova milá Eleonora &Somková i herečky Hana Kvapilová a Marie Bittnerová. Samozřejmě jsem ale zachovala všechny ostatní ženy – M. D. Rettigovou, Antonii Reissovou, Boženu Němcovou, Věnceslavu Lužickou, Karolinu Světlou, Sofii Podlipskou, Růženu Svobodovou a Marii Majerovou.

Součástí knihy jsou i obrázkové portréty zmíněných žen a v některých případech i jejich osudových mužů. Oficiální anotace knihy je: „Božena Němcová, Karolína Světlá, Magdalena Dobromila Rettigová, Sofie Podlipská, Růžena Svobodová, Marie Majerová... Velké ženy české minulosti vystupují v rolích, v jakých je nejsme zvyklí vídat – jako šťastné či nešťastné manželky, plaché či náruživé milenky, věrné či nevěrné nymfy, které často fatálně vstupovaly do života mužů.“

Zájemci, kteří se chtějí se mnou setkat, případně získat autogram, mohou přijít na křest, který se bude konat 25. 10. od 17h v Literární kavárně Knihkupectví Academia na Václavském náměstí v Praze. Kmotřičkami budou televizní moderátorka Eva Jurinová a spisovatelka Ivona Březinová.

http://martinabittnerova.cz/


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Dagmar Hermannová - 15.10.2011 - 10:37

Obdivuhodné je pátrání v životopisech
Obdivuhodné je pátrání v životopisech uvedených žen, a určitě to nebyla jednoduchá záležitost, když musí být užíváno faktů o životech lidí, kteří tu s námi již nejsou, abychom si s nimi mohli o jejich životě popovídat.B.Němcové se hodně věnovala paní Helena Sobková,a v příslušných archivech vypátrala věci obdivuhodné - i jiné prameny o životě B.Němcové existují a je jich spousta - přesto - záhada zůstane záhadou možná už navždy.... kdo byli její rodiče? A ještě něco - mohla by být vydána doplňující publikace s názvem "Nymfomanky včera a dnes" protože to zdaleka není totéž. Knihy si už nějakou dobu nekupuji - ale "Spisovatelky a Eros" si koupím zcela jistě.


Od: Martina Bittnerová - 15.10.2011 - 19:48

Paní Hermannová, práce paní Sobkové samozřejmě znám. A velmi ji za to, kolik úsilí tomu věnovala, obdivuji. Já jsem ale napsala mimo jiné trochu odlišný pohled na paní Němcovou, možná i lehce kontroverzní, dalo by se říct.
Máte pravdu, že některé záhady už neobjasníme a to je na tom také vlastně pěkné. Hezčí jsou ženy s tajemstvím, než ty, které na sebe řeknou všechno. I když kdyby paní Božena nezemřela, a dopsala prózu Urozený a Neurozený, z níž zůstal jen fragment (vlastně začátek), tak bychom byli třeba moudřejší. Otázkou ale zůstává, co ona věděla o svém původu.
Víte, jak to v rodinách bývá, některé věci se člověk nikdy nedozví, některé náhodou a jiné až pomalu ve stáří, když třídí rodinnou pozůstalost...


Od: Renata Šindelářová - 17.12.2011 - 9:48

Blahopřeji ke knize! Jsem ráda, že se to nakonec povedlo. Nymfomanky si knižní podobu rozhodně zasloužily.


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0242 s