Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Uhrovy cestovní průvodce aneb nepouštějte se na cesty

21.11.2011   Veronika Švarcová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Uhrovy cestovní průvodce aneb nepouštějte se na cestyPředkládáme zde českému obecenstvu Průvodce po Vídni, který je pořízen na základě nejnovějších dat. Nepouštějte se na cesty pokud ste si nezakoupili Uhrovy cestovní průvodce po cizině s bohatým obsahem, vkusnými ilustracemi a obšírnými plány. A to vše pouze za 2 koruny nečeské.

Jistě každý z nás někdy procházel kolem antikvariatu s knihami a pozastavil zrak nad některými z nich. Staré, časem znavené poklady, které již majitel vyřadil ze své pozornosti a věnoval je dál všanc. Někdy snad bez požehnání ztratily se jednotlivé svazky mezi dlouhé řady v regálech, kam většina z nás chodí zalistovat do věků dávno zmizelých.
Jedním z takových pokladů jsou i průvodce vydávané cestovní kanceláří Josefa Uhra v Praze II., Jindřišská ul. 22. Roku 1913 byl takový průvodce věnován Vídni s plánem města a ilustracemi.
Jemná malá knížka se zažloutlými listy a pevnou kartonovou vazbou, která hlásá svým zájemncům o cestování, že po příjezdu vlakem do Vídně, čeká na návštěvníky celá řada nosičů (Träger) za pouhých 40 - 80 hal. (dle počtu a váhy zavazadel). Před východem z nádraží je síň, v níž zřízenci potravní daně prohlížejí zavazadla. Nejlépe je hned oznámiti, máme-li nějaké potravy s sebou, u menších zavazadel stačí většinou pouhé ujištění, že v nich nejsou předměty dani podléhající, načež zřízenec prohlížející dá známku, kterou je nezbytně třeba se vykázati při východu z nádraží.
 
                       

Tak nám přibližuje hned v úvodu tato útlá knížečka příjezd do Vídně. S doporučením, abychom si raději zvolili taxametrové drožky.
Postupním listováním se dozví čtenář o možnosti ubytování, kde ste upozorněni na spropitné o 40 háléřích za čištění šatů a bot, 30 haléřů pokojské, vrátnému a číšníku. Upozornění platí i na otvírání dvěří v hotelech, za které byste měli podarovat obsluhu 20 haléři.
Nezapomíná ani na možnost zábavy a kultury, divadla, komorní koncerty, cirkusy a tehdy velmi oblíbený c. k. Prater, který byl v roce 1913 majetkem císařského dvora a Josef II. jej roku 1776 dal obecenstvu k užívání. Publikace jej označuje jako nejzamilovanější park Vídeňanů. Za pěkného počasí, zvláště v neděli na alejích i trávnících je plno lidstva.
Vídeň je zde představovaná jako pokladnice skvostných staveb, museí, jiných různých velkoměstských podniků a její poloha v srdci říše přímo vybízí k návštěvě.
A jedna úsměvná perlička na závěr v podobě upozornění v předmluvě průvodce.

" Kdyby někdo v místnostech , hotelích, restauracích, obchodech, atd., v průvodci uvedených, shledal něco nepřístojného, zvláště kdyby se mu měla státi jakákoliv urážka národnostní, prosíme snažně, aby nám o tom ústně, nebo písemně do nakladatelství dal ihned zprávu, bychom zařídili, čeho třeba. "

 
                      


Uhrovy cestovní průvodce: Vídeň
Nakladatelství: cestovní kancelář Josefa Uhra, roku 1913


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0576 s