Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Nejkrásnější pohádky od Boženy Němcové

25.10.2011   Michaela Wilhelmová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Nejkrásnější pohádky od Boženy NěmcovéCo číst dětem před spaním? To samé, co četly babičky a maminky nám. Tradiční české pohádky. Ty nejlepší poznáte jednoduše. Svou oblibu neztratí ani za dlouhé desítky let. U příběhů zapsaných Boženou Němcovou jde o střípky dětského světa plného princezen, prověřeného hned stoletím a půl.

Krásná princezna se zlatou hvězdou na čele se ukryje v ohavném kabátu z myších kožíšků. Utíká ze svého zámku, prchá světem a zastaví se až v kuchyni u prince dalekého království. Jak to dopadne, víme všichni. Láska, svatba a žili spolu šťastně, až do smrti. A nyní zásadní otázka, na kterou bych osobně již po letech odrostu dětským střevíčkům před opětovným přečtením knížky nedokázala odpovědět: Proč princezna Lada utekla od svého dvora potajnu pryč?

Kdo hádal, že je za tím nechtěný sňatek, trefil do černého. Vždyť si ji chtěl vzít její vlastní otec – byla totiž stejně krásná, jako nebožka matka. Zajímavé, jak dítě hrozící incest vůbec nevnímá, a z pohádky zůstane jen kožíšek, zlatá hvězda a samozřejmě zamilovaný princ.

Pokud po letech máte také drobné mezery v pohádkách, bude pro vás jejich předčítání stejným překvapením. Čeká na vás Čertův švagr, respektive Petr nespravedlivě odsouzený k vojenské službě, ale i Pyšná princezna a její moudrý zahradník, nebo mlčenlivý a odvážný Princ Bajaja. Stále vám to není dost? Pro nejmenší nezapomíná Slávka Kopecká, která pohádky upravila a na papír převyprávěla, ani na Kohoutka a slepičku. Po méně známé pohádce o labuti se těšte na Popelku, nebo taktéž zfilmovaného Slunečníka, Měsíčníka a Větrníka.

Větší písmenka v publikaci zajistí, že si role hned po první třídě můžete se svým robětem prohodit – ať čte i ono vám. Zač vydavatelství Fragment pochválit a zač naopak ne? Kresby, někdy s pevnou linkou, jindy provedeny rovnou malbou, mají průměrnou kvalitu. Možná by jich mohlo být více, přeci jen, jde o dětskou knížku v podstatě pro začínající školáky i předškoláky. A jinak? Jinak jde o klasické vydání pohádek, jehož koupí nic nezkazíte. To víte, Vánoce jsou za pár měsíců, ale objednat v e-shopu, abyste ji doma měli včas, si ji můžete klidně už teď…
 


Nejkrásnější pohádky
Božena Němcová, převyprávěla Slávka Kopecká
Ilustrátorka:    Psohlavcová Linda
ISBN:    978-80-253-1125-7
Počet stran:    80


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0633 s