Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Dva desperádi z noirového komiksu rozduní Akropoli

18.10.2011   redakce   Hudba   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Dva desperádi z noirového komiksu rozduní Akropoli Palácem Akropolis znovu bude znít portugalská hudba. Na říjnových Euroconnections si odbude svoji českou premiéru lisabonská dvojice Dead Combo, která melancholické melodie lokálního stylu fado kříží s melodiemi k italskému spagetti westernu.

Jedna z mezinárodně nejproslulejších portugalských skupin současnosti spojuje instrumentální virtuozitu s unikátní náladou a posluchače zve do krajin imaginárních filmů, které by mohl točit David Lynch s hudbou Ennio Morriconeho. V rámci večera vystoupí také Jana Vébrová, mladá charismatická písničkářka s harmonikou.

Portugalský hudební styl fado, který se zrodil před dvěma stoletími je považovaný za páteř hudební tradice národa mořeplavců. Moderní podobu tradičních písní plných smutku a touhy vloni v říjnu předvedla v Paláci Akropolis lisabonská skupina A Naifa. Přesně o rok později se na stejném místě představí další hvězdy z evropského jihozápadu - dvojice Dead Combo, jejíž instrumentální podoba stylu fado propojuje portugalskou melancholii se soundtracky Ennio Morriconeho k italským westernům. Za svůj originální styl si Dead Combo vysloužili mnohá ocenění doma i v zahraničí a jsou vyhledávanými umělci klubových večerů. Média přitom dva desperáty z noirového komiksu srovnává s podobně umatými americkými muzikanty jsou Marc Ribot nebo Calexico, kteří také spojují dřevní tradici své národní hudby s nečekanými stylovými přesahy.

Dead Combo tvoří lisabonští muzikanti Tó Trips (elektrická kytara) a Pedro V. Gonçalves (kontrabas, kazoo, melodica a kytara). Potkali se v roce 2003 na koncertě amerického folkového písničkáře Howe Gelba a poprvé si spolu zahráli na kompilaci Movimentos Perpétuos, která skládala poctu portugalského kytarovému virtuózovi Carlosu Paredesovi. Už jejich první album nazvané prostě Vol.1 sklidilo v roce 2004 oslavné recenze a vysloužilo si titul album roku v deníku Público. Jedna skladba se také objevila na výroční kompilaci Sound of The World slavného propagátora world music na stanici BBC Charlieho Gilletta, který se na sklonku svého života stal velkým fanouškem Dead Combo. I album Vol. 2 Quando a Alma Nao é Pequena získalo v jeho pořadu ocenění album měsíce, což dvojici výrazně pomohlo na cestě za portugalské hranice.

Zatím poslední studiovou nahrávkou je tři roky stará deska Lusitânia Playboys. Společně se slavnými hosty jako jsou američtí kytaristé Howe Gelb (Giant Sand), Kid Congo Powers (The Cramps, Nick Cave and the Bad Seeds) či portugalský kontrabasista Carlos Bica se na ní Dead Combo vydávají na hudební výlet po lokacích jako jsou newyorské hudební podzemí sedmdesátých let (Desert Diamonds/Enraptured With Lust), revolucí zmítaný ostrov (Cuba 1970) až po nalévárny lisabonských přístavišť. Album výrazně bodovalo v domácím žebříčku a zvítězilo v anketě deníku Expresso o portugalské album nulté dekády.

Koncertní nahrávka Live Hot Clube nahraná v kultovním lisabonském klubu představuje Dead Combo jako trio s bubeníkem Alexandrem Frazao a předznamenává další vývoj kapely, která čím dál více vyhledává spřízněné hudební duše. V roce 2010 se spojili s kvintetem Royal Orquestra das Caveiras a na společném turné představili svůj materiál v košaté podobě. &Sňůru zaznamenává koncertní DVD Ao Vivo No Sao Luiz.

Po rozmáchlých aranžích s klavírem a smyčcovými nástroji se Dead Combo vrací k intimnímu minimalismu a v Paláci Akropolis se představí jako duo. Na pódiu v plném zaujetí svými nástroji připomínají dva pistolníky maximálně soustředěné před soubojem na život a na smrt. Pražský koncert Dead Combo 19. října 2011 bude obrovským zážitek pro všechny, kteří milují intenzivní hudbu a nemají strach se jí absolutně odevzdat. Tihle lisabonští desperáti neberou rukojmí.


Diskografie:

Vol. I (2004, Transformadores)
Vol. II - Quando a Alma nao é Pequena (2006, Dead & Company/Universal Portugal)
Guitars From Nothing (2007, Rastilho Records)
Lusitânia Playboys (2008, Dead & Company/Universal Music Portugal)
Live Hot Clube (2009, Universal Music Portugal)
Dead Combo & Royal Orquestra das Caveiras ao vivo no Sao Luiz DVD (2010, Universal Music Portugal)
 
 
Napsali o Dead Combo:

„Jsou nepochybně mistry svých instrojů a dají nám pocítit každou mezeru mezi notami, které někdy nechají vznášet ve vzduchu, předtím než se jejich ozvěna definitivně ztratí v tichu. Je to decentní a zároveň unikátní přístup.“
 
Charlie Gillet, BBC

„Tihle Portugalci jsou ztělesněním slova cool. Podobnou muziku by jeden chtěl slyšet z Tarantinových filmů.“

Heart Full of Napalm

„Často se dnes mluví o bídě současné portugalské hudby (a není to úplně bezdůvodně), nesmíme zapomínat na výjimky, které potvrzují pravidla. Přesně to je případ Dead Combo, jež jsou světlem na konci tunelu. (...) Jejich hudba je tak intenzivní, že už v ní není žádné místo na zpěv. Je to dobře – jejich hudba je větší než jakákoliv slova.“

Jo?o Sardo, Teatro Aveirense, Aveiro

Intenzivní hudba, to je doména mladé písničkářky s harmonikou - Jany Vébrové. "Křehká víla z větrného mlýna" v posledních letech září na koncertních podiích čím dál častěji. Její charismatický projev, silné a poetické písně, naléhavá hra na akordeon, vynikající zpěv, to vše jsou její přednosti, jež z ní činí originální a čím dál žádanější písničkářku. Rozladěná heligonka po dědovi odstartovala zalíbení v malosekundových intervalech ve vznikajících skladbách, které ve spojení se zvláštní poetikou textů se zjevným vlivem ponurých sudetských dálav míří přímo na srdce.

www.palacakropolis.cz


 
Zdroj: Eva Kociánová
public relations
Art Frame Palác Akropolis s.r.o.


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0524 s