Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Rozhovor s Petrem Novotným: Investice si musíte rozložit.

01.11.2011   Aneta Šimonková   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Rozhovor s Petrem Novotným: Investice si musíte rozložit. Petr Novotný stojí za řadou úspěšných projektů, které se týkají ekonomiky a investování. Jako dramaturg a moderátor se podílel na ekonomických magazínech ČT24 anebo jej můžete znát v souvislosti s pořadem Horký prachy, který v létě vysílala TV Prima, kde se objevovala i Diana Kobzanová. V současnosti je Petr Novotný šéfredaktorem Investičního webu a nově dohlíží i na Investiční magazín, který má za sebou čerstvý křest. Proto nešlo nevyužít příležitosti a nezeptat se, co nový časopis přináší, a také jsme zabrousili na téma investování či dluhů.

Právě v ruce držím druhé číslo Investičního magazínu. O čem je? Co přinese čtenářům?
Magazín je o investování a měl by být srozumitelný široké investorské veřejnosti. To znamená, že zde najdou zajímavé informace jak začátečníci, tak i pokročilí. Co se týká obsahu, tak se snažíme do magazínu dávat originální investiční a ekonomické články, které vznikají na Investičním webu (www.investicniweb.cz – pozn.red.). Ten je částečně redakční, některé články máme od našich partnerů a některé články překládáme. Zdroje našich překládaných článků se ale z velké části nedají považovat za mainstream, laicky řečeno, když třeba narazíme na zajímavé analýzy, které jsou v Česku opomíjené, nebo na rozhovor s člověkem, který má nadčasový pohled na vývoj ekonomiky, tak to použijeme. Také se snažíme psát články o podnikání, protože i to souvisí s investicemi. Třeba aktuální číslo je hodně o recesi. Sice přesně nikdo neví, kdy recese dorazí i k nám, ale pokud ano, tak se na ni každý - a to nejen jako investor - může dobře připravit. A takových manuálů je v Česku málo. Televize se takovým tématům věnuje okrajově, na onlinu najdete jen pár webů, které pokrývají investování, ale kvalitní tištěná forma tady podle nás vždycky chyběla.

A jaký ohlas měly Horký prachy (TV Prima)?
Horký prachy měly ohlas dobrý, a proto se již bavíme s Primou, že uděláme výhledově druhou sérii. V době, kdy se Horký prachy vysílaly, bylo léto, tak se sice lidé tolik na televizi nekoukali, ale vždy to byl v daném čase třetí nejsledovanější pořad. Navíc mají Horký prachy také svůj videoarchív
na internetu a hodně dílů má i několik desítek tisíc přehrání. Pořad jsme se snažili udělat především srozumitelnou formou. Já se sice můžu považovat za odborníka na investice, ale Diana do pořadu vnesla velmi důležitý „lidský pohled“ na investování a to investování popularizuje.

Vraťme se tedy k novému Investičnímu magazínu. Kde bude distribuovaný?
Máme několik cest. Jednak je to přímou distribuci, která je orientovaná na zajímavou cílovou skupinu. Z profesí jsou to právníci, advokáti, lidé z vedoucích pozic nebo manažeři. Protože ale chceme, aby časopis byl dostupný všem, kteří mají zájem o investování, tak je na Investičním webu k dispozici registrovaným čtenářům, a pokud budou mít lidé zájem, tak jim tištěnou formu můžeme poslat i poštou.

Na novém čísle, které teď držím, je na titulní straně paní Dana Bérová, s níž je uvnitř rozhovor. Plánujete oslovit další osobnosti?
Určitě. S Danou Bérovou jsme odstartovali a další osobnosti budou následovat. Budou to lidé, kteří mají co do činění s byznysem a investováním. Magazín je investiční, ale i investorský. Ne každý si kupuje třeba akcie, ale spousta lidí se snaží rozjet nějaký byznys, třeba i menší podnikání. A my jim přineseme rozhovory s těmi, kteří mají velký rozhled a umí v podnikání poradit. Pak tam samozřejmě budou rozhovory s lidmi, kteří mají dlouholeté zkušenosti s investováním. S Danou Bérovou se rozhovor, myslím, velmi povedl, protože ona je člověk, který má velmi široký přehled jak se věci skutečně mají. Kdyby se lidé řídili alespoň něčím, co říká Dana Bérová, tak by to hodně lidem pomohlo v podnikání a investování.

A jakou má magazín periodicitu?
Zatím je to dvouměsíčník, ale chtěli bychom, aby od nového roku vycházel jednou za měsíc. Teď vyjde do konce roku ještě jednou a v příštím roce bude záležet na tom, jak se mu bude dařit. Co je ale jisté, že již tento rok rozšíříme počet stran.

Petr Novotný

Když se bavíme o investování. Když někdo uvažuje o investicích, tak má spousty možností. Do čeho by měl člověk investovat?

Pragmatický investor by měl mít své investice rozložené, měl by diverzifikovat a neměl by mít všechno vsazeno na jednoho koně. Problém je, že situace na trzích se nyní mění tak často, že nestačí si jen udělat pomyslný koláčový graf a říct si: tady dám čtvrtinu a sem další čtvrtinu a zbytek nechám v bance. Tak to bohužel nefunguje, bylo by to ideální, ale nejde to. Tím, jak se v posledních letech mění burzovní trhy a světová ekonomika, tak je potřeba minimálně každé tři měsíce portfolio revidovat a říct si jestli ho mám stále dobře postavené. Důležité je neusnout na vavřínech a myslet si, že když jednou něco nakoupím, tak už se o to nemusím zajímat. Samozřejmě svoji roli hraje čas, který mohu investování věnovat. Když mám náročné zaměstnání nebo vlastní byznys, tak je vhodné investiční záležitosti někomu delegovat, což může být zkušený finanční poradce, investiční bankéř nebo burzovní makléř.

A když půjdeme jakoby na druhou stranu. Co Češi a dluhy? Zrovna dnes jsem narazila na článek o rostoucích dluzích lidí. Jaká je situace v Čechách?
V porovnání s obyvateli jiných států, jsou Češi stále velmi málo zadlužení. Ze všech médií slyšíme o dluzích, ale je otázka kdo je skutečně má. Dneska jsou zadlužené především vyspělé státy, ale stále nejsou obecně zadlužené firmy, a relativně velmi nízko jsou zadlužené domácnosti.
Občas se vytahují příklady předlužených domácností, nebo dokonce zadlužených dětí, ale to jsou spíše takové výkřiky. Studoval jsem ve Spojených státech, kde má v průměru každý šest kreditních karet. Osobně mám jednu, a když přednáším ve škole a zeptám se na to studentů, tak třetina třídy kreditku vůbec nemá. Takže prostor pro „zdravé zadlužení“ tu ještě je. Samozřejmě není dluh jako dluh. Dluh není automaticky špatná věc, ale musí se s ním umět dobře pracovat, aby mě nedostal do problémů a aby z toho nebyl nakonec třeba i bankrot. Problém je, že v Česku je řada lichvářských firem, který vás díky obrovským úrokům dostanou velmi rychle do problémů, ale to je už asi na jiný rozhovor.

Foto: Aneta &Simonková


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0274 s