Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Joža Uprka, Evropan slováckého venkova

29.11.2011   redakce   Výtvarné umění   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Joža Uprka, Evropan slováckého venkovaMalíř Joža Uprka by oslavil právě letos své 150. narozeniny. Jako připomínku této události a na počest významnému autorovi přiváží Národní galerie z Moravské galerie v Brně jeho asi nejslavnější obraz, velkou Jízdu králů.

Jízda králů je stará lidová slavnost. Konala se každoročně téměř v každé lokalitě Čech a Moravy, od konce 19. století se tradice udržuje zejména na Slovácku a na Hané. Nejznámější Jízda králů probíhá ve slováckém Vlčnově – a právě vlčnovská slavnost se stala podkladem pro obraz Joži Uprky, který byl vlčnovskou slavností učarován.

Původní smysl Jízdy králů není zcela jasný. Pravděpodobně je svázán s křesťanskými rituály, ve svých nejhlubších kořenech navazujících na pohanské zvyky: Zahrnuje různorodé prvky tradičních venkovských událostí, jako bylo první jarní sečení trávy, letnice, katolická procesí, svatodušní svátky aj. Ve Vlčnově se Jízda králů konávala o svatodušní pondělí, od roku 1953 se přesunula na neděli, v současnosti probíhá poslední neděli v květnu. Průvod se skládá z jezdců, tzv. „legrútú“, což byli chlapci odvedeni na vojnu,  v současnosti zastoupeni osmnáctiletými mladíky: Průvodu se mohou účastnit jen jednou v životě. Jádro průvodu tvoří král na bílém koni (také on může být králem jen jednou) a jeho pobočníci. Král je oblečen  v původním ženském kroji a v ústech svírá růži, která symbolizuje mlčenlivost. Je obklopen dvěma pobočníky, kteří ho chrání tasenými šavlemi. Ostatní mladíci v průvodu jedou na koních ozdobených stužkami a pentlemi a hlasitě oslavují krále veselými verši. (zdroj: Petra Brandýsová)

Jízdu králů ve Vlčnově navštívil Joža Uprka začátkem devadesátých let 19. století a byl jí fascinován: Spatřoval v ní dynamický protipól Pouti ke sv. Antonínku. Ve Vlčnově si zřídil provizorní ateliér a začal intenzivně pracovat na skicách a studiích aktérů této slavnosti v jejich typických krojích a v jejich domácím prostředí, z nichž postupně krystalizovalo finální dílo, které se v kontextu Uprkovy tvorby vymyká systematickou přípravou, kterou mu věnoval. Z četné korespondence víme, že se snažil do obrazu vnést vzruch, pohyb i barevnou nádheru, která účastníka slavnosti obklopovala. Na vytvoření díla několikrát získal finanční podporu od státu, která mu umožnila cíleně se soustředit na práci ve Vlčnově. Nutno podotknout, že i rozměr díla je pro Uprku značně netypický: Obraz měří 172 × 312 cm, rozměrnější je už jen Kristus na hoře Olivetské malovaný pro strážnický kostel.

Řada menších i větších skic, akvarelů i olejů, které vznikly v souvislosti s připravovanou Jízdu králů, dobře ukazuje postup přípravy výsledného obrazu. Několik až abstrahujících kreseb tužkou představuje základní kompoziční rozvržení obrazu. Rozpracovanější kresby sloužily jako pomůcka pro přenos na velké plátno. Mimořádně krásné jsou olejové studie jednotlivých komponentů obrazu, jako mostku, járku, běžícího chlapce apod.

Před konečnou, „velkou“ Jízdou králů namaloval Uprka ještě jednu variantu, Malé krále. V komornější variantě použil jiný malířský rukopis a tak, ač je scéna téměř identická, je možné dobře porovnat dva Uprkovy malířské postupy, kresebný u velké a uvolněný u malé Jízdy králů.


 

Jízda králů

olej, plátno, 172 × 312 cm

Moravská galerie v Brně

 

Výstava se koná ve Valdštejnské jízdárně v Praze, 23. 9. 2011 – 22. 1. 2012

  

                   VSTUPNÉ: základní: 150 Kč  - snížené: 70 Kč  -  rodinné: 200 Kč  -  školní skupina: 20 Kč/žák

 

                                          Zdroj: Eva Kolerusová - Národní galerie v Praze

 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0472 s