Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Špinaví Arabáci

07.05.2004     Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Špinaví ArabáciJsme lepší? "Očisťujete číše a mísy zvenčí, ale vaše tělo je plné hrabivosti a špatnosti. Pošetilci. Což ten, který stvořil zevnějšek, nestvořil také co je uvnitř?" Lukáš - 11, Řeč proti farizejům.



"Očisťujete číše a mísy zvenčí, ale vaše tělo je plné hrabivosti a špatnosti. Pošetilci. Což ten, který stvořil zevnějšek, nestvořil také co je uvnitř?" Lukáš - 11, Řeč proti farizejům

Jako malá jsem prožila rok s rodiči v kouzelné části severní Afriky. Když jsem před časem tuto zemi znovu navštívila, po kouzle nebylo ani památky: Nadvláda kolonizátorů - Francouzů v této zemi v r. 1962 nedobrovolně skončila, a od těch "špinavých Arabáku" se prý ani nedalo nic jiného čekat.
Bílé, terasovitě se k moři svažující město, se změnilo ve smetiště, přístaviště ve stoku. Domorodci se jen tak povalovali oblečení u moře, lenošili v kavárnách u vodních dýmek, někteří rybařili. Několikrát za den, když zazněl z minaretu hlas volající k modlitbě, si prostřeli svoje mobilní koberečky na zem a oddali se očistě svých duší. Odpadky přitom odhazovali všude kolem sebe, místo toalety používali většinou okolní prostranství. Dál jsem toho už moc neviděla. Nesnesitelné vedro násobilo zápach a já zvracela a zvracela, v slzách pohřbívajíc tu krásnou zemi svého dětství.
Před nedávnem běžel v televizi několikahodinový dokument z Indie, který tam natočil štáb režiséra Ivana Chauna. Zpozorněla jsem ve chvíli, kdy členové štábu začali nekontrolovaně zvracet. Stali se svědky toho, jak domorodec, před jejich očima, vykonal velkou potřebu a namísto toaletního papíru použil ruku, spolu se šosem svého oděvu. Slova, která při tom štáb pronášel, se nesluší opakovat.
Jak dny ubíhaly, znechucení i tvrdá slova filmového štábu nahradila snaha tyto lidi pochopit. Viděli nuzné příbytky připomínající brlohy, tržiště zaměnitelná se smetištěm, obřadní koupání v posvátné řece Ganze, špinavé a plné popele ze zemřelých. Chudoba, ubohost na každém kroku. A přesto se na tvářích domorodců zračila upřímná radost ze života. Mnohé štáb pochopil poté, co uslyšel: "Máte čistá těla, šaty, příbytky, používáte toaletní papír, a přesto nejste o nic lepší než my. Vaše duše postrádají cit, jsou plné lží, nepoctivosti, závisti, nenávisti, pomstychtivosti, lakoty. Ale narozdíl od vás, my nad vámi nezvracíme."
Bílí kolonizátoři se násilím snažili vnutit domorodcům evropskou civilizaci a křesťanství. Ale od nich, kteří odjakživa moudře žili v úzkém sepjetí s přírodou, se však nenaučili ničemu. Škoda.





Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Zdeněk Pilný - 9.5.2004 - 11:26

to je článek, který asi nikdo nechce komentovat - tak já do toho "šlápnu" - nevím proč právě takový název, když je řeč převážně o Indii, ale to je vedlejší - nevím taky proč bych se měl snažit cokoliv pochopit, když závěr článku je v rozporu s úvodní citací a navíc, poslední roky se zdá, že ti, kteří žijí v úzkém sepjetí s přírodou nad námi sice nezvrací, ale předkládají nám bomby, atentáty, vyvíjejí nukleární zbraně.... - autorka může cokoliv v slzách pohřbívat a snažit se cokoliv pochopit, ale teprve tehdy, až všichni budou ctít tu zmíněnou úvodní citaci - tak a teď se doufám do mne všichni navezete, nic jiného nezasloužím


Od: Markéta - 9.5.2004 - 13:36

Zdeňku, myslím, že se do tebe nikdo nepustí. Libuše vždycky píše články, který na začátku vypadají černě, na konci bíle a když se s ní o tom budeš bavit, tak nakonec zjistíš, že chtěla psát o něčem, co je zelené.
Proto zřejmě nikdo na tento článek reagovat nechce. Ale v tom co píšeš ty, s tebou naprosto souhlasím.


Od: Sopta - 9.5.2004 - 22:39

Jenom malá poznámka - myslím, že s těma bombama a nukleárníma zbraněma většina těch lidí nemá moc společnýho.


Od: Markéta - 10.5.2004 - 8:05

Problém je, že Libuše píše o Arabech a přitom o Indii, což není typická Arabská země. Navíc jsou v Indii většinou hinduisté, ne muslimové, takže terorismus jim ve většině případů přičítat nelze. Ale nevím, co bychom se od nich měli učit. To my, podporujeme jejich děti, aby mohly chodit do školy, ne naopak.


Od: Filip - 10.5.2004 - 21:39

Učit se určitě můžeme taky a od ledaskoho. Zrovna od nepřítele se toho člověk často naučí nejvíc, protože ten bývá často nejůpřímější. Ale Libuše jaksi podivně příkře staví proti sobě moudrost Arabů, či Indů a fyzickou čistotnost Evropanů. Indové jsou určitě duševněji založení jak my, ale je pravda co píše Markéta. Jakto že část Indie je moderní, velmi rozvinutá civilizace, která vlastní atomové zbraně a část žije pod hranicí chudoby? Indie např. disponuje množstvím špičkových počitačových expertů, ale tisícům dětí se na základní školní výuku skládají, tenokrát uvnitř špinaví, Evropané.


Od: rebecca13 - 12.5.2004 - 10:51

budete se divit, ale jednu takovou "kakací" příhodu jsem zažila také. na vlastní kůži. a budete se divit, když vám řeknu kde - v Praze na dětském hřišti ve Františkánské zahradě, za nabitého dopoledne.... přemýšlela jsem, kdo je víc nemocný - jestli matka asi tak desetileté dcery, kterou nechala vykonávat velkou potřebu před očima všech přímo na hřišti nad kanáovou mřížkou, nebo dívka, nebo my všichni, kdo jsme to viděli a ač nezvracející, neměli jsme nikdo slov k tomu cokoli říci...


Od: Libuše - 22.5.2004 - 22:53

Markéta
Vždy by mělo při kritice jít hlavně o podstatu věci a přispět k dobru věci. Tím, že se uráží autor článku, který to myslí s lidstvem i s Tebou dobře, věci neprospěješ.Jen maličkost ještě. V Indii žijí jak Arabové tak Hinduisti. Ale hlavně- jsou to lidé jako my. Teroristé jsou všude, ale o těch nebyla řeč.


Od: Libuše - 22.5.2004 - 22:56

Markéta
Co bychom se od nich měli učit? Například používat žebříček hodnot a nepatlat se v titěrnostech jako podstatě problému.


Od: Libuše - 22.5.2004 - 22:59

Filip
Máš pravdu Filipe. Ale na studia dětí by se jim snad měli skládat kolonizátoři, kteří zemi ožebračili. Bohužel to byli taky bílí vzdělaní lidé.


Od: Markéta - 23.5.2004 - 9:23

Libuše, můžeš mi laskavě vysvětlit, čím jsem tě drahá autorko urazila? A pokud jde o teroristy, tak si pořádně přečti, co píšu.

Pokud jde o žebříček hodnot, neřekla bych, že ho nemáme a nepoužíváme. Z čeho vycházíš, když se domníváš že ano?


Od: Filip - 23.5.2004 - 9:25

Píšeš o bílích kolonizátorech, kteří zanechali bídu a když Ti odpovím, že se Evropané skládají indským dětem na školné, zatím co Část Indie neůměrně bohatne, tak my napíšeš, že skládat by se měli kolonizátoři. Kdo to teda je?!
Teď právě skončila v televizi reportáž o prodávání ledvin chudými Indy, jako variantou zaplacení dluhů. Může za to Evropa, nebo především ta malá část Indie, která v souvislosti s Kašmírem "uklidňuje" svět, že atomovou bombu nepoužije?


Od: Markéta - 23.5.2004 - 9:27

Libuše, ještě k tomu, cos odepsala Filipovi, kolonizároři byli bílí a vzdělaní lidé, jak píšeš, dnešní "podporovatelé" dětí v Indii jsou také bílí , vzdělaní lidé, přesto nejsou stejní. Že by snad měli rozdílný žebříček hodnot, který podle tebe nepoužívají??
To tvoje "bílí vzdělaní" versus "Arabáci" (tvoje slova) mi prudce zavání rasismem.


Od: Igor_Indruch - 27.5.2004 - 12:20

hm,hm...
Ironií osudu to byl právě arabský svět, od kterého se špinaví Evropané svého času začali učit první zásady hygieny... ale pravda - to už je pár set let pryč... od té doby se mnohé změnilo.
Arabové mají od té doby své problémy a Indie také své. O tom i o tom by se dala napsat kniha. A asi ne jen jedna. Vynášet krátkozraké a povrchní soudy je hloupost.


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0378 s