Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


TV tip - NA POKRAJI SLÁVY (rocku 70. let)

09.12.2011   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

TV tip - NA POKRAJI SLÁVY (rocku 70. let)Rockoví nadšenci zpozorněte. V televizi vás čeká opravdová lahůdka pro vaše uši i oči, skvělá hudební komedie (či spíše tragikomedie) NA POKRAJI SLÁVY.

Pochází sice již z roku 2000, ale svůj punc odvážného pohledu do zákulisí slavných hvězd rocknorollového třeštění a s ním spojených divokých večírků, lesklého světa muzikantů, kteří objevují slávu i její rub a nadšeného obdivu fanynek, šílících jen při pohledu - co potom dotyku - oblíbené hvězdy.

 Film NA POKRAJI SLÁVY natočil režisér Cameron Crowe, předtím již proslavený filmy SINGLES a JERRY MAGUIRE. Ve stylovém retru se vrátíme do začátku sedmdesátých let, kdy "řádí" Rolling Stones či Black Sabbath, do doby, kterou režisér prožil osobně. I on chtěl být hudebním kritikem jako hrdina filmu, i on začal o této hudbě psát a články o skupinách Stillwater či The Allman Brothers mu získaly obdiv fandů. Má proto k tématu svého filmu hodně blízko a stejně blízko má i k hlavnímu hrdinovi, jímž je patnáctiletý William.

 Mladíček hazardně slíbí prestižnímu časopisu Roling Stones článek o turné skupiny Stilwater. První kontakt s kapelou mu sice příliš nevyjde, ale krůček po krůčku respektive přes předkapelu se k velkým hvězdám prodere. Poznává jejich svět, je svědkem jejich hvězdné slávy, ale i únavy a zákulisních bojůvek, vypjatých chvilek na podiu a depresí v šatně, hýřivého nadšení při večírcích následovaných kalnými rány. William se tak setkává nejen s lesklým pozlátkem hvězdné slávy ale i s druhou stranou hudebního průmyslu, která většině fandících a řičících diváků zůstává skryta. Okouzlení fanouška se střídá s údivem dospívajícího kluka, který se potkává s podstatně jiným životem, než pro jaký ho vychovala matka a škola. Vztah kapely k Williamovi také balancuje - od přátelství až po pocity nedůvěry.

 Filmu se podařilo zdařile vykreslit cestu mladíka za kapelou, jeho počáteční nadšení z "cirkusu" kolem ní, ale také odhalit tvář pokrytectví, která má před diváky posilovat hvězdnou auru. Williamův pohled vede přes jeho niterné pocity a je proto citlivý a přesvědčující. A to hlavní je tu v plné míře - pořádná dávka dobové rockové hudby. Samozřejmostí jsou vtipné dialogy i kvalitní herecké výkony - od Williama v podání Patricka Fugita po charismatickou Kate Hudsonovou jako fanynku Penny, Billyho Crudupa jako nevyrovnaného hudebníka Russella Hammonda až po Frances McDormandovou představující nesnesitelnou matku.

 Fandům je však třeba vysvětlit, že skupina Stillwater je - navzdory kapele stejného jména a závěrečným titulkům - fikcí, vzniklou na základě nejrůznějších inspirací (např. Hammondovým předobrazem byl Glenn Frey z The Eagles).

 Film NA POKRAJI SLÁVY balancuje mezi dokumentem a klasickým filmovým příběhem, stylově je blízký nezávislým dílům. Dokáže uchvátit jak srdce rockových pamětníků tak i těch, kteří tehdy ještě nebyli na světě či sledují jiný hudební druh. Však si také Zlatý globus za nejlepší muzikál/komedii zaslouží stejně tak jako Kate Hudsonová Zlatý globus i Oscara za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli. V neposlední řadě mu sluší i Oscar za scénář (Cameron Crowe) a střih (Joe Hutshing a Saar Klein).

 
Foto: fdb.cz, jablo.com

 *************************************
NA POKRAJI SLÁVY
(Almost Famous), USA 2000, scénář a režie Cameron Crowe,
uvádí ČT2 v úterý 13.12. od 23,10 hodin
 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.1123 s