Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Colours of Ostrava hlásí pro rok 2012 The Flaming Lips a nové místo konání

16.12.2011   redakce   Hudba   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Colours of Ostrava hlásí pro rok 2012 The Flaming Lips a nové místo konání Příští rok v Ostravě vystoupí přední světová rockově-psychedelická formace The Flaming Lips, která je kromě dalších ocenění držitelem tří Grammy a dle magazínu Q jedna z padesáti skupin, které musíte vidět, než zemřete. Ale to zdaleka nebude jediná novinka...

"Jakmile jsem viděla jejich úžasný koncert plný bizarních kostýmů, balónů a projekcí loni na festivalu Primavera Sound, okamžitě jsem se rozhodla, že tento famózní koncert musí také vidět návštěvníci našeho festivalu,“ říká ředitelka Zlata Holušová.

Příští ročník Colours proběhne v Ostravě na novém, lepším a unikátnějším, místě – v Dolní oblasti Vítkovice. Tento evropsky památkově chráněný areál bývalého dolu, železáren a hutí se nyní před očima mění díky stejnojmennému zájmovému sdružení na výjimečné vzdělávací, kulturní a společenské centrum s celoročním provozem. „Nové místo nabídne kromě venkovních i vnitřních scén oproti původnímu areálu řadu praktických výhod, po kterých volali naši návštěvníci – například větší prostor pro návštěvníky, zázemí, hygienu i stanové městečko, vlastní parkoviště a řadu dalších. Festival navíc ale získá na další unikátnosti. Dolní oblast Vítkovice fascinuje svojí industriální krásou, hudba i diváci se dostanou do takového prostředí, které nikdo jiný u nás nemá,“ říká Zlata Holušová a hned dodává: „Změna místa nebude mít vliv na to, proč lidé na Colours rádi jezdí – pestrost, šíře a kvalita programu, velké množství nejrůznějších scén a zároveň pohoda v areálu – možnost odpočívat na trávě, schovat se pod stromy, tančit i vzít s sebou malé děti.“ „Jsme moc rádi, že festival takového věhlasu bude právě u nás v Dolní oblasti Vítkovic. Je to důkazem, že Dolní oblast již teď přitahuje ty nejvýznamnější aktivity v regionu. V době festivalu bude zpřístupněna naučná trasa na Vysoké peci č. 1, část programu se bude odehrávat také v VI. energetické ústředně a Plynojemu. Příprava festivalového areálu si vyžádá přibližně 20 miliónů korun, které budou uhrazeny z provozních prostředků našeho sdružení a společnosti Vítkovice, přičemž očekáváme pomoc našich významných členů a partnerů,“ uvádí Petr Koudela, ředitel sdružení Dolní oblast Vítkovice. Festival se tak ocitne mezi neznámějšími ostravskými kulisami.

K hlavním výhodám nového areálu patří například větší prostor u obou hlavních venkovních scén, větší stanové městečko opět v zeleni s možností parkování, druhé vlastní parkoviště pro návštěvníky, více prostoru pro zkvalitnění služeb a hygieny, všechny scény se budou nacházet v jednom areálu a odpadne nutnost přecházení mezi oběma hlavními areály. „Festival získá na vzdušnosti, lidé se nebudou tlačit. Zároveň ale není naším cílem udělat z Colours megalomanskou přehlídku, kde by se ztrácel původní duch. Areál na Černé louce i hradě máme moc rádi, ale v Dolní oblasti vidíme pro návštěvníky více výhod,“ uzavírá Zlata Holušová.

Dolní oblast Vítkovice se nachází 3 zastávky tramvají od centra Ostravy. Festivalový areál nabídne jak části s velkými venkovními scénami a stanovým městečkem, kde návštěvníci najdou trávu, stromy, zeleň i zpevněné plochy před stage, tak i část s původními budovami, které nabídnou útočiště vnitřním hudebním scénám, divadlu, diskusím, filmům, workshopům i dětské scéně s kojícím stanem. Jednou z nich bude unikátní plynojem přebudovaný dle projektu architekta Josefa Pleskota na prvotřídní multifunkční aulu. Otevření této části se plánuje již na květen 2012. Samozřejmostí bude posílení dopravy z centra Ostravy do Dolní oblasti i zajištění bezpečnosti návštěvníků.

Historie Dolní oblasti:
Ve Vítkovicích, malé vesničce poblíž Moravské Ostravy, byly 9. 12. 1828 založeny železárny nazvané podle majitele Rudolfova huť. Konec 20. století znamenal zásadní obrat. Ani technologický rozvoj a největší modernizace vysokých pecí v 80. a 90. letech 20. století již nestačily zabránit politickému rozhodnutí města Ostravy a vlády ČR o zastavení vysokých pecí v Dolní oblasti. Rozhodnutím státních orgánů byl dne 27. 9. 1998 po 162letém nepřetržitém provozu zastaven chod vysokých pecí v areálu dodnes nazývaném Dolní oblast. Jednoúčelové technologické celky hutní prvovýroby a rozlehlé území Dolní oblasti se staly v roce 2000 kulturní památkou, v roce 2002 národní kulturní památkou (NKP). V roce 2008 se památka stala součástí Evropského kulturního dědictví. Díky projektu zájmového sdružení Dolní oblast VÍTKOVICE, jehož významnými členy a partnery jsou společnost Vítkovice, Vysoká škola Báňská-Technická univerzita Ostrava, statutární město Ostrava a Moravskoslezský kraj, bude obnoven celý průmyslový areál, v němž je památkově chráněných 11 hektarů. Na zbývajících 140 hektarech má vzniknout kulturně-společenské areál s vědeckými pracovišti, unikátním Světem techniky, vysokoškolským centrem, případně krajskou vědeckou knihovnou a veřejným sportovištěm. Developerský projekt Nové Vítkovice si vyžádá až 60 miliard Kč.


Do roku 2012 vstoupí Colours s novým vizuálem. Nové prostředí si vyžádalo i obnovu vizuálního pojetí festivalu. Určitá syrovost technické památky Dolní oblasti Vítkovic a multikulturnost festivalu inspirovaly tvůrce k pořádně ostrému kontrastu. Barevné stříkance, jako stěžejní motiv roku 2012, logicky vycházejí ze samotného názvu Colours čili barvy. Typograficky stylizovaný název „Colours“ je pak doslova nabitý radikálními a výraznými barvami. Nový Colours vizuál zároveň nechává návštěvníkům obrovský prostor pro jejich vlastní fantazii a pojetí toho, jak se správně cítit „colours-barevný“. „Barevná „colours“ nálada musí dýchnout z  každého našeho plakátu. A na každém návštěvníkovi musí zůstat aspoň kapka z barevného stříkance,“ říká autor návrhu Václa Žila z ostravské agentury IanDerson Advertising, která se v tomto roce chopila nelehkého úkolu obléknout Colours do nového hávu, spoluautorem je i další grafik zmíněné agentury Petr Pačka.

A na závěr se ještě řádně seznamte s The Flaming Lips
Excentričtí podivíni už bezmála třicet let udivují posluchače kosmickým psychorockem, bizarními obaly alb, ztřeštěnými nápady a okázale magickými koncerty s nebývalou audiovizuální projekcí, při kterých se zpěvák Wayne Coyne prochází po hlavách publika v obří průsvitné bublině. Shůry padá liják barevných balónků, děla vystřelují konfety, po podiu tančí lidé ve zvířecích kostýmech a pod ním Santa Clausové s čerty a unešenými lidmi zpívajícími s The Flamingo Lips megahity Rise For Prize, The Yeah Yeah Yeah Song nebo oficiální rockovou skladbu státu Oklahoma Do You Realize. Jádro skupiny založené v roce 1983 tvoří zpěvák, hudebník, skladatel a filmař Wayne Conye s baskytaristou Michaelem Ivinsem. V proměnné sestavě se od roku 1991 pevně usadil multiinstrumentalista Steven Drozd a v současnosti ji tvoří ještě bubeník Kliph Scurlock a kytarista Derek Brown. The Flaming Lips vydali třináct alb plných surrealistických textů, nadčasových i bláznivých úvah, nekorektního politikaření, podivných acid rockových zvuků i mistrovských opulentních aranží. Od hardcorových začátků se postupně dostali k originálnímu zvukovému amalgámu rané experimentální psychedelie, punku, space rocku, německého krautrocku, popu, ozvěn Beach Boys, Franka Zappy a skupiny Pink Floyd. Té v roce 2009 vzdali ojedinělou poctu předělávkou legendárního alba Dark Side of The Moon za účasti Henry Rollinse a Peaches.Excentričtí podivíni už bezmála třicet let udivují posluchače kosmickým psychorockem, bizarními obaly alb, ztřeštěnými nápady a okázale magickými koncerty s nebývalou audiovizuální projekcí, při kterých se zpěvák Wayne Coyne prochází po hlavách publika v obří průsvitné bublině. Shůry padá liják barevných balónků, děla vystřelují konfety, po podiu tančí lidé ve zvířecích kostýmech a pod ním Santa Clausové s čerty a unešenými lidmi zpívajícími s The Flamingo Lips megahity Rise For Prize, The Yeah Yeah Yeah Song nebo oficiální rockovou skladbu státu Oklahoma Do You Realize. Jádro skupiny založené v roce 1983 tvoří zpěvák, hudebník, skladatel a filmař Wayne Conye s baskytaristou Michaelem Ivinsem. V proměnné sestavě se od roku 1991 pevně usadil multiinstrumentalista Steven Drozd a v současnosti ji tvoří ještě bubeník Kliph Scurlock a kytarista Derek Brown. The Flaming Lips vydali třináct alb plných surrealistických textů, nadčasových i bláznivých úvah, nekorektního politikaření, podivných acid rockových zvuků i mistrovských opulentních aranží. Od hardcorových začátků se postupně dostali k originálnímu zvukovému amalgámu rané experimentální psychedelie, punku, space rocku, německého krautrocku, popu, ozvěn Beach Boys, Franka Zappy a skupiny Pink Floyd. Té v roce 2009 vzdali ojedinělou poctu předělávkou legendárního alba Dark Side of The Moon za účasti Henry Rollinse a Peaches.
 



Zdroj: Jiří Sedlák, ArtsMarketing.CZ


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0666 s