Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Na plechárně tam je nářez

09.01.2012   Martina Bittnerová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Na plechárně tam je nářezSkupina Tři sestry zpívala sice o restauraci Na Kovárně, nicméně mi kniha Johna Steinbecka jejich skladbu připomněla. A musím říct, že nejen názvem. V obou případech se totiž dost pije a také rezignuje na normální život.

Ovšem můžeme si položit otázku, kdo určuje, co je normální a co není. Pro hrdiny románu Na plechárně se běžné dny odehrávají v intencích, nad nimiž zůstává rozum stát.

Anotace uvádí, že na Plechárně je nejhumornější dílo z pera spisovatele Steinbecka. Saturnina však nečekejte, více než humorné, připadá mi celkové vyznění tragikomické až tragické.

Ve světě ohraničeném jednou ulicí se neodehrávají významná dramata, nýbrž se v něm komíhá několik pitoreskních figurek. Nechybí tu nevěstinec, nebo obchod Číňana, který prodává naprosto vše a vlastně i to, co nikdo nepotřebuje. V konzervárnách pracují dělníci, Mackova partička tam dochází jen tehdy, když musí.
I v jiných městech, než v Monterey, přežívají desítky lidí, jen kvůli tomu, že jim přežívání stačí. Vždycky však potřebují někoho, na jehož úkor jejich lenost půjde. V tomto případě se jedná o doktora a jeho laboratoř. Ten totiž sbírá mořské potvory a všelijaká zvířata na kšeft a občas potřebuje od místních asociálů pomoct. V tom okamžiku se dostává do akce Mackova parta. Její členové a zoufalci v jednom mají zvláštní představu o morálce, nevadí jim krást, lhát a vymlouvat se.

Steinbeck píše o lidech, kteří stojí za zvýšenou pozornost sociologů a statistikům drobných kriminálních přečinů. Přesto se jim snaží vkládat do úst specifickou moudrost přetékající až do pseudofilosofických úvah. Na druhou stranu neklade žádné otázky a ani na ně neodpovídá. Vše tu plyne svým životem a hojně se zalévá alkoholem.

Některé pasáže přímo nudí, to když autor popisuje krajinu, či mořské pobřeží. Občas se čtenář v kapitolách ztrácí, protože hledá smysl sdělení. Mnohdy marně. Vždyť se tu jen míhají jednotlivé příběhy a staví se jako šablonky. Úhledně jedna vedle druhé.

Překladatelka Zdenka Wattersonová odvedla ale dobrou práci. Podařilo se jí vystihnout atmosféru místa beznaděje. Navíc pěkná obálka i ilustrace dávají publikaci zajímavý rozměr. V podobné úpravě dnes knížky příliš často nevídáme. Parádičky a fangle by však neměly přehlušit obsah.
Určitě se nestanu členkou fanklubu románu Na plechárně. Od beletrie čekám prostě trochu víc. I světově proslulý spisovatel ale někdy ujede. Stane se.

 
John Steinbeck
Na plechárně
nakladatelství Dokořán 2011
 
Zdroj obrázku: dokoran.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0488 s