Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


KINOPREMIÉRY - leden 2012 - I. část

06.01.2012   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

KINOPREMIÉRY - leden 2012 - I. částPo slabší prosincové nadílce nových titulů přichází začátkem ledna do premiérových kin spousta zajímavých filmů. Přičiňuje se o to především společnost FILM EUROPE, která vysílá hned 5 titulů a FALCON se dvěma tituly. Po jednom - zajímavém - titulu dodává Cinemart, HCE, Warner Bros. a AČFK.

Pateronásobné přepadení společností FILM EUROPE odstartoval 5. ledna francouzský akční thriller s příznačným názvem PŘEPADENÍ (L'assaut) v režii Juliena Leclercqa. 24. prosince 1994 čtyři teroristé Ozbrojené islámské skupiny (GIA) unesli letadlo společnosti Air France z letiště v Alžíru s 227 osobami na palubě. Teroristé požadovali osvobození svých spolubojovníků a okamžitý vzlet letadla. Teprve po dlouhých diplomatických vyjednávaních mezi francouzskou a alžírskou vládou a popravě 3 cestujících opustilo letadlo Alžír, muselo však přistát na letišti v Marseilles-Provence, protože nemělo dostatek paliva pro let do Paříže. Film podle této skutečné události (kterou v přímém přenosu tehdy sledovalo 21 milionů diváků) se soustřeďuje na tři postavy, Thierryho, člena GIGN, Carole Jeanton, ambiciózní technokratku z ministerstva zahraničí a Yahiu Abdallah, odhodlanou džihádistku.

 BLACK POWER (The Black Power Mixtape 1967-1975) je švédský dokument, který nahlíží do palčivého období v americké historii - konkrétně do 60. a 70. let, kdy se černošská komunita hlasitě hlásí o svá práva. Hnutí Black Power začalo zakládat politické a kulturní instituce, aby podpořilo společné zájmy černochů a vyzdvihlo tak své hodnoty. Ze své vnější perspektivy pořídili švédští novináři fascinující nahrávky těch, kteří ve své době hodně znamenali: Stokely Carmichael, Bobby Seale, Huey P. Newton, Angela Davis, Eldridge Cleaver ad., stejně jako aktivity skupiny Black Panther. Režie: Göran Olsson

 LURDY (Lourdes) - „Nač si klást otázky víry, když existuje zázrak,” uvádí distributor. Z celého světa přicházejí lidé na posvátné místo v Pyrenejském pohoří s vírou, že získají zpět své zdraví. Lurdy jsou považovány za místo zázraků, nadějí, pokoje a uzdravení pro mnoho zoufalých a nemocných lidí. Pomohou nevyzpytatelné cesty boží i Christine (Sylvie Testudová - viz foto), která je téměř celý život připoutána na invalidní vozík? Dramatický příběh v koprodukci Francie, Německa a Rakouska režírovala Jessica Hausnerová.

 

KONEC ROBERTA MITCHUMA (Robert Mitchum est mort) není vzpomínkou na legendárního představitele drsných mužů, který zemřel v osmdesáti letech v roce 1997. Je to název dramatu produkce Belgie, Francie, Norska a Polska, který distributor charakterizuje slovy: "Melancholicko-komediální odysea plná vitamínů, prášků na spaní, Rock'n'Rollu a osudových žen.” Popisek k filmu říká, že jde jde o road movie, v níž se na festival za polárním kruhem vydává herec a jeho agent, aby vyhledali legendárního režiséra a přesvědčili ho ke spolupráci. Film vzdává hold stylu režiséra Jima Jarmusche. Kulisu velkých průmyslových předměstí a špinavých motelů snímá kamera Tima Salminena, dlouholetého spolupracovníka Aki Kaurismäkiho, v dlouhých záběrech bez jízd. Výrazné herecké typy vybrané s ohledem na jejich zvláštní fyziognomii a neustálé balancování na hranici mezi ironií a vážností potěší všechny, kdož mají v oblibě filmy Jima Jarmusche. Režie: Olivier Babinet, Fred Kihn.

 Pátým filmem společnosti FILM EUROPE, který přijde do kin o týden později tedy 12. ledna je německý snímek režiséra Andrese Veiela KDO, KDYŽ NE MY (Wer wenn nicht wir) - viz foto - k němuž distributor přidává: „Natočeno podle emocionálně skutečného příběhu jedné explozivní éry.” Tou explosivní érou je myšlen počátek 60. let. V dusné atmosféře provinčního Západního Německa do sebe vášnivě zamilují Bernward Vesper a Gudrun Ensslinová, spolužáci z vysoké. Tito dva nadšení vyznavači psaného slova najdou vydavatelství, jehož první publikací bylo, paradoxně, kontroverzní dílo Bernwardova ostrakizovaného otce, nechvalně známého nacistického autora. Bernward hájí tvůrčí schopnosti svého otce, dokonce i když je pronásledován tátovou podezřelou minulostí. Gudrun se vehementně pouští do pátrání po roli svého vlastního otce v rámci Hitlerovy Třetí říše. Vrůstající neklid tehdejší doby na ně značně působí a oba mladí lidé se snaží bojovat proti konformismu. Roku 1964 se přestěhují do Západního Berlína. Své síly spojí s levicovými spisovateli a politickými aktivisty, stávají se součástí rozšiřujícího se globálního povstání: „Kdo, když ne my; Kdo, když ne my?“ Ale nespokojenost se světem znamená naprostý konec jejich vztahu. Na konci 60. let se Gudrun přidává k cílům rebelského Andrease Baadera a Bernward riskuje své zdraví užíváním psychedelických drog ve snaze konečně dopsat román odkazující na změnu světa…

       Dvojka nových filmů společnosti FALCON odstartuje 12. ledna. Kdo stačil v kinech zhlédnout švédskou třídílnou kriminální ságu MILÉNIUM (s názvy jednotlivých filmů MUŽI, KTEŘÍ NENÁVIDÍ ŽENY, DÍVKA, KTERÁ SI HRÁLA S OHNĚM a DÍVKA, KTERÁ &SLÁPLA DO VOSÍHO HNÍZDA) s napětím očekává jak si se stejnými romány z pera zesnulého Stiga Larssona poradí americká produkce. První z filmů MUŽI, KTEŘÍ NENÁVIDÍ ŽENY v režii zkušeného Davida Finchera právě přichází do kin. Pro ty, kdož původní zpracování neuznají připojujeme stručný nástin děje: Mikael Blomkvist (Daniel Craig) je finanční reportér, odhodlaný očistit svou pověst poté, co byl obviněn z veřejného pomlouvání. Jedním z nejbohatších průmyslníků ve &Svédsku, Henrikem Vangerem (na Oscara nominovaný Christopher Plummer), je povolán, aby rozluštil tajemství dávného zmizení jeho milované neteře Harriet – kterou, jak je Vanger přesvědčen, zavraždil některý z členů jeho rodiny. Novinář se vydává na odlehlý ostrov u promrzlého švédského pobřeží, aniž by tušil, co tu na něj čeká.V téže době je Lisbeth Salanderová (Rooney Mara), výstřední, ale velmi efektivní pátračka společnosti Milton Security, pověřena úkolem Blomkvista prověřit. Tento úkol má nakonec za následek to, že s Mikaelem spojí síly při vyšetřování vraždy Harriet Vangerové. Ačkoliv se Lisbeth distancuje od světa, který ji opakovaně zradil, její hackerské schopnosti a dokonalé soustředění se ukáží jako zcela klíčové. Když se Mikael postaví tváří v tvář zachmuřené rodině Vangerů, odkrývá Lisbeth tajemství, zametená pod koberec. Dvojice začíná rozkrývat řetěz vražd, táhnoucí se z minulosti až do současnosti, který oba detektivy křehkým poutem sbližuje, ale současně je vtahuje do nejdivočejších proudů řeky moderního zločinu. Jak Daniel Craig nahradí Michaela Nyqvista a jak se Rooney Maře podaří překrýt vynikající punkerku Noomi Rapace z původní švédské verze a jak dopadne nové hollywoodské přetlumočení mimořádně úspěšné knihy? Uvidíme v kinech. Připojujeme foto hlavních představitelů americké verze.

Druhý film, který FALCON vyslal do kin je nejnovější hit slovenských kin s prostým názvem LOVE. Když se mluví o love, nemusí jít nutně o lásku, zdůrazňuje distributor. Může jít i o peníze. A o obojí jde také v novém milostném dramatu ze současné Bratislavy. Slovensko-český koprodukční film LOVE (viz plakátek v perexu) mladého talentovaného režiséra Jakuba Kronera se stal během pár týdnů největším diváckým hitem ve slovenských kinech za posledních několik let. Hlavní hrdina Maťo (Michal Nemtuda) bydlí společně s kamarádem Tomášem (Jakub Gogál) na sídlišti ve slovenské metropoli a nežijí si vůbec špatně. Dennodenně se však pohybují za hranicí zákona, protože se živí krádežemi aut. Jednoho večera vstoupí do Maťova života studentka Veronika (Kristína Svarinská), do níž se zamiluje, ale v lecčems jí neříká pravdu. A ta se nakonec za velmi dramatických okolností provalí. Jednu z rolí v tomto bezpochyby autentickém filmu ztvárnila i zpěvačka Tina, v Čechách známá jako moderátorka, dále hrají Ľuboš Kostelný nebo Roman Luknár.

 Za mimořádnou pozornost stojí nejnovější film známého finského režiséra Akiho Kaurismäkiho LE HAVRE. Tuto hořkou komedii plnou optimizmu a jemného humoru uvádí CinemArt. Zavede nás do francouzského přístavního města Le Havre kde se scházejí migranti ze zemí třetího světa. Hlavní hrdina Marcel, neúspěšný literát živící se jako čistič bot, žije šťastně, tráví čas v oblíbeném baru a ve volných chvílích chodí po městě a pozoruje. Jednou u mola najde třináctiletého afrického mladíka na útěku. Marcel se rozhodne zachovat jako správný muž a chlapce uchránit před policií a následnou deportací. Tímto gestem však na sebe strhne pozornost bizarního clouseauovského inspektora v černém. Potměšile hravý film je natočen ve stylu film-noir (inspirace filmy Marcela Carného či Jean-Pierra Melvilla je zřejmá) ale s nadsázkou, nechybí v něm smysl pro ironii a černý humor, tak typický pro celou Kaurismäkiho tvorbu. Při uvedení na letošním festivalu v Cannes byl označen za nejoptimističtější film v soutěži.

 

Nepochybně i další film vzbudí zaslouženou pozornost, byť jde o opakované uvedení. Slavný muzikál WEST SIDE STORY se opětně dostane na plátna kin zásluhou Asociace českých filmových klubů a jako první film nově koncipovaného Projektu 100. Snad není třeba blíže představovat - stačí fotografie a pozvání na obnovenou premiéru, která bude 12. ledna.

 Mnoho slov nepotřebuje ani film SHERLOCK HOLMES: HRA STÍNŮ (Sherlock Holmes: A Game of Shadows) režiséra Guye Ritchieho. Slavného detektiva zná určitě každý, takže stačí prozradit, že roli tohoto nejslavnějšího detektiva světa zde hraje Robert Downey mladší a jeho úžasného kolegu dr. Watsona Jude Law. Prozradíme dále, že na scéně se objeví nový kriminalistický mozek - profesor Moriarty, který se snad intelektuálně Holmesovi vyrovná, ale stojí na opačné straně zákona a spravedlnosti. Do hry kolem vraždy rakouského korunního prince vstoupí ještě cikánka Sim, která vidí víc, než prozrazuje, je zde i Holmesův bratr Mycroft a pak hlavně odhalení sítě smrti a zkázy, kterou spřádá prohnaný Moriarty. Viz foto níže.

 

Posledním filmem první poloviny ledna bude KAZATEL KALA&SNIKOV (Machine Gun Preacher) v režii Marca Forestera. Přináší skutečný příběh Sama Childerse, motorkáře a drogového dealera, který se rozhodl od základu změnit svůj život a našel poslání jako zachránce tisíců unesených a osiřelých dětí v Africe. Ignoruje varování svých zkušenějších kolegů a začne na vlastní pěst stavět sirotčinec v místě, jež ho nejvíce potřebuje – v samém středu teritoria ovládaného krutou Armádou Božího odporu, která verbuje do svých řad malé děti. Sam si však brzy uvědomí, že pro záchranu co nejvíce dětí, sirotčinec nestačí. Začne organizovat ozbrojené mise hluboko do území nepřítele, kde zachraňuje unesené děti. Roli Childerse, zakladatele humanitární organizace Angels of East Africa, skvěle ztvárnil Gerard Butler - viz foto. Uvádí Hollywood Classic Entertainment.

 

Fotografie v článku: cinemart.cz, filmeurope.cz, filmovyklub.rkka.cz, falcon.cz, life.ihned.cz, kultura.idnes.cz



 


 


 


 


 


 


 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.053 s