Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  úterý 16.4.2024, svátek má Irena 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Jonáš Fink: Dětství

11.01.2012   Veronika Švarcová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Jonáš Fink: DětstvíKomiks Jonáš Fink: dětství, je prvním ze tří dílů, vypravující příběh mladého Čechoslováka mezi lety 1950-1968 a dále. Jako Josef K., také Jonáš F. bloumá pražskými ulicemi. Město však není Praha Kafkova, ale šedivá Praha za časů Stalina. Komiksový způsob vyprávění je nemilosrdný, a proto tak výstižný.

Události, které Giardino vypráví, začínají v srpnu 1950. V půl páté ráno vtrhne policie do Finkovic domu a zatkne doktora Artura, Jonášova otce. Od tohoto momentu autor očima chlapce líčí hrůzy a utrpení stalinismu. 
Roztříštěné osobní vzpomínky, které nejspíš nejsou důležité. Pro příběh Jonáše Finka bude důležitější pamatovat si jiné věci. Třeba že Československo bylo na konci války osvobozeno Rudou armádou (ale ne celé, jak jednoho dne zjistí v Plzni).
Po letech nacistického útisku se zformovala demokratická vláda, v jejíž vítězné koalici měli komunisté důležitý podíl. Čechoslováci nezapomněli, že byli roku 1938 obětováni pro mír západní demokracie. Přesto komunistiká strana nedosáhla většiny. V únoru 1948 nicméně proběhl puč a komunisté se chopili moci. Začaly čistky, během kterých se strana rychle přizpůsobila struktuře a pravidlům strany sovětské. Čistky, které nejenom v životě Jonáše Finka znamenaly konec bezstarostného dětství v podobě spokojených rodičů, ale  i studia na střední škole.
Na malého Jonáše volají jeho kamarádi na ulici „svině“, aniž by vlastně věděli proč, je vyloučen ze školy, a přes to všechno je na něm, aby se staral o matku, která zůstala bez peněz. Ti dva musí opustit svůj domov, Jonáš je nucen pracovat jako poslíček a podřizovat se přáním zralé korpulentní dámy, která ho nejdříve vyprovokuje a potom udá.

Sága je prvním ze tří dílů románu Vittoria Giardina, uznávané veličiny italského komiksu. Knihu Jonáš Fink – dětství začal kreslíř a scénárista tvořit počátkem 90. let minulého století, kdy dospěl k názoru, že je třeba zpracovat osudy lidí poznamenaných totalitním režimem. 

Sága Jonáše Finka je tedy vlastně, jak říká kreslíř, „příběh z druhé strany hranice. Z doby, kdy hranice ještě existovala“.






Giardino, Vittorio: Dětství - Jonáš Fink
Vydal: XYZ, 2011, 54 stran


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0333 s