Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


JOHNNY MNEMONIC - TV tip - futuristický akční thriller

09.01.2012   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

JOHNNY MNEMONIC - TV tip - futuristický akční thrillerSvět už nepatří lidem ale velkým korporacím. Západní země postihl úpadek, civilizace se přesunula do Asie. Lidé mají v mozcích čipy s přemírou zakódovaných informací a hrozí jim nervový kolaps. Bude to již v roce 2021 jak se dozvíte z filmu JOHNNY MNEMONIC.

Jasně - jde o sci-fi. Dokonce podle povídky výjimečného spisovatele, zakladatele kyberpunku Williama Gibsona. Zvláštní svět tohoto autora je obtížný převést do filmové řeči. Přesto se o to pokusil o čtrnáct let po vydání povídky (v roce 1995) režisér Robert Longo v Kanadě. Z jeho snímku se stal dnes již kultový kyberpunkový sci-fi thriller,.který má své fandy ale - přiznejme hned na začátku - není pro každého. Naladit se na katastrofickou notu je pro optimisty pošetilé a pesimisty zhlédnutí filmu může srazit k úplnému dnu.

Pokud si řejnete, že mnohé - ve své době zcela fantastické - předpovědi sci-fi autorů se již vyplnily - pak nedejbože, abychom museli žít ve světě Johnnyho Mnemonica. Ve světě, kde je lidstvo na pokraji kolapsu, protože přetížilo computerovou technikou nejen svět ale také již lidská těla. Miniaturní implantáty sice zvýšily účinnost mozkových závitů, zlepšily kondici i psychické schopnosti, ale vše má svoje meze. A těmi je "zavirování" lidstva a nemoc zvaná "černá třesavka." V tomto světě žije Johnny (v podání populárního Keanu Reevese) - biologicky zdokonalený a čipy vybavený informační kurýr, jehož úkolem je předávat supertajné informace. Jaké - to sám neví, protože je má v mozku zakódované a navíc, aby se mu tam 320 gigabitů vešlo, museli mu z šedé kůry vytěsnit všechny zbytečné informace včetně vzpomínek na dětství. Johnny by se rád informací, jimiž ho "vybavili" neznámí Asiaté, ubavil a nechal si svoji dřívější paměť vrátit. Jenže doručení zásilky se zkomlikuje, protože o ni má zájem nejen neznámý příjemce, ale hlavně zabijáci z jakuzy, najatí mocným šéfem společnostiPharmaKom. Johnny musí bojovat nejen o svůj život, ale - jak pochopí - také o záchranu celého lidstva. Cenné informace, které nese, se týkají léku na dosud nevyléčitelnou chorobu NAS (nervový útlumový syndrom)...

Příběh v náznaku vypadá jednoduše, ale ve filmu je značně zkomplikován a možná se vrátíte k předloze, který česky vyšla v Ikarii č. 11/1991. Je dobré také předem vědět co je kyberpunk a matrix a naladit se na patřičnou vlnu. Film mezi celou plejádou snímků o neblahém vlivu počítačů na vývoj lidstva tak trochu zapadl. Jeho silnou devízou je ale obsazení titulního hrdiny Keanu Reevesem, známého tehdy již z NEBEZPEČNÉ RYCHLOSTI či MÉHO SOUKROMÉHO IDAHA. V atypické roli se objevuje silácký Dolph Lundgren jako vraždící kněz. V dalších rolích se představí třeba populární rapový zpěvák Ice-T a kupodivu i známá německá herečka Barbara Sukowá. Pro režiséra Roberta Lunga, který proslul spíše jako moderní výtvarník a autor několika klipů to byl těžký úkol, ne zcela zvládnutý. Také se již o další film, kterým by obohatil svoji filmografii, nepokusil. Přesto nepochybuji, že film si své diváky najde i nyní na televizní obrazovce.

Fota: cyberpunk.org.pl, 3gpindir.com

*******************************************************************

JOHNNY MNEMONIC

Kanada 1995, režie Robert Longo,

uvádí Nova Cinema v úterý 10. ledna od 22,05 hodin.




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.1108 s