Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Mohou domy létat? Ale jistěže ano!

24.01.2012   redakce   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Mohou domy létat? Ale jistěže ano!V rámci natáčení nového seriálu s pracovním názvem How Hard Can It Be? přistoupil TV kanál National Geographic Channel k zajímavému experimentu. Na soukromém letišti nedaleko Los Angeles nechal vzlétnout klasický rodinný dům, a to pouze pomocí nafukovacích balonků. Přinášíme vám také rozhovor s jedním z aktérů celého pokusu!

Inspirováni animovaným hitem Vzhůru do oblak připevnili tvůrci seriálu k vylehčenému modelu domu o rozměrech 4,8 × 4,8 × 5,4 m na 300 heliových barevných balonků, které udržely dům ve vzduchu po celou hodinu. Na přípravě celého projektu se podílel tým složený z vědců, techniků a dvou prvotřídních pilotů balonů. Ti se pak spolu se dvěma členy natáčecího štábu ocitli rovněž na “palubě” domu, s nímž vystoupali až do výšky zhruba 3000 metrů.
 


Takto létá dům v animovaném filmu Vzhůru do oblak

National Geographic si tak řekl o vskutku rekordní zápis, a to dokonce ze dvou důvodů. Nejen že jde o první dům, který byl kdy vyzdvižen do vzduchu, ale zasloužil se o to i doposud největší svazek balonků na světě.
  
Vin Marshall, vlastním povoláním počítačový programátor, je pravidelným autorem populárně naučných článků pro magazín Popular Science, v nichž mnohdy vážně i nevážně popisuje své bláznivé projekty a pokusy. Díky své obrovské představivosti i technickým a vědeckým znalostem je schopen zrealizovat ty nejneuvěřitelnější nápady. Spolu s bývalým spolužákem, rovněž inženýrem Paulem Carsonem, a dále vynálezcem a konstruktérem Ericem Gockem vytvořili pro National Geographic Channel třídílný seriál Na tom přece nic není (v originále How Hard Can It Be?), v němž popustili uzdu své fantazii a dokázali divákům, že i ty nejšílenější nápady, jako např. vzlétnout do oblak s domem zavěšeným na barevných létajících baloncích, lze uskutečnit bez náročných dlouhodobých příprav a s využitím běžně dostupných materiálů a vědomostí. 
Vina a jeho partu uvidí diváci na obrazovkách NGC poprvé již 31. ledna 2012. ve 23 hodin.
 
Předem mi dovolte pogratulovat Vám k úspěchu, kterého jste dosáhli s Vaším létajícím domem. Nejen že se zařadil mezi nejpůsobivější videa roku 2011 na serveru Yahoo, ale byl vybrán i na obálku Guinessovy knihy rekordů pro rok 2012.

Ano, to je pravda, je to neuvěřitelné. Dům se tam dostal jako největší objekt vyzvednutý do vzduchu. Vůbec jsme byli překvapení a nadšení z celosvětového ohlasu našeho projektu. Když jsme v březnu s domem vzlétli, objevily se po celém světě tiskové zprávy. Víte, já se tyhle věci snažím sledovat a tak trochu sbírám články a odkazy o svých experimentech, které sám nebo s přáteli provádím.
 
Byl jste hlavním organizátorem projektu a také vedoucím výroby. S kým jste dále spolupracoval?

Jednak je to můj kamarád ze střední školy Paul Carson, jinak úspěšný inženýr, a pak Eric Gocke, který má vlastní stavební společnost a je autorem mnoha odvážných vynálezů. Samotného letu se pak ujali dva zkušení piloti balónů, Troy Bradley a Jonathan Trappe.
 
Kdy a jak jste přišel na nápad létajícího domu?

S Ericem vymýšlíme podobné šílené projekty celá léta a vlastně už ani nevím, kdy nás napadlo, že tohle by přeci taky mohlo jít a mohla by to být zábava. Určitě nás inspiroval animovaný snímek Vzhůru do oblak. Hned jsem si říkali, že to prostě musíme zkusit.
 
A jak probíhaly samotné přípravy?

S Ericem jsme si vždycky natáčeli videa o našich vynálezech a pokusech, snažili jsme se je publikovat, takže už jsme tak trochu věděli, jak postupovat v tomhle případě. Někdy v prosinci roku 2010 jsme měli první schůzku s producenty National Geographic, kde jsem jim představoval celý projekt. Chtěli vidět nějaká videa z předchozích akcí, líbilo se jim to a ani ne za měsíc jsme už podepisovali smlouvu. A jak diváci na vlastní oči uvidí, vše se pak dalo zrealizovat během 14 dnů, takže už v březnu 2011 jsme letěli.
 
Jak dlouho samotný let trval?

Dům letěl asi hodinu a dostal se do obrovské výšky přes 3000 metrů. Vlastně bylo úžasné, že letěl tak vysoko, nakonec jsme pak museli začít odřezávat balonky, aby se nevznesl ještě výš.

 


A takto poletí skutečný dům!


Zdroj: Lada Dobrkovská / Jana Dobášová - National Geographic Channels International
Pixar.com

 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.03 s