Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Kinopremiéry - únor 2012 - I. část

06.02.2012   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Kinopremiéry - únor 2012 - I. částZ 12 premiér prvních dvou týdnů měsíce února vám chceme doporučit ty nejzajímavější tituly. Ne každý má rád vše, ale jde o tak skvělou nabídku, že můžete jít do kina i několikrát. Zájem budete mít určitě a peněženka to také snad unese.

  Že začnu thrillery není proto, že bych je miloval. Spíše proto, že i v tomto žánru, mnohými přehlíženém, se mohou najít skutečné perly, hodné pozornosti. Když řeknu, že JEDEN MUSÍ Z KOLA VEN (Tinker Tailor Soldier Spy), pak to není proto, abych dal stranou jeden ze čtyř thrillerů těchto čtrnácti dnů, ale proto, že tak se nazývá pozoruhodný film produkce Velké Británie, Francie a Německa. V režii Thomase Alfredsona (jen si vzpomeňte na jeho úchvatný upírsko romantický horor AŤ VEJDE TEN PRAVÝ) se podíváme do zákulisí vysoké špionáže. Námět poskytl v současnosti jeden z nejslavnějších spisovatelů špionážních detektivních románů neúnavný John le Carré. Píše se rok 1973 a britská tajná služba M16 nabude přesvědčen, že v jejím nejvyšším velení je zrádce - sovětský špion. K odhalení „krtka“ je povolán z předčasného důchodu George Smiley (Gary Oldman - viz foto). Seznam podezřelých ze zrady je zúžen na čtyři a Smiley má jediný úkol – označit, kdo z nich kompromituje britskou tajnou službu. Je to ambiciózní Percy Alleline (Toby Jones), jemuž přidělili krycí jméno &Svec; zdvořile sebevědomý Bill Haydon (Colin Firth), přezdívaný Krejčí; statečný Roy Bland (Ciarán Hinds), zvaný Voják; pokuřující Toby Esterhase (David Dencik) vystupující pod jménem Chudák; nebo samotný Smiley, zapsaný jako Žebrák? Jak říká Ivo Anderle z distribuční společnosti Aerofilms jde o brilantní špionážní drama, které připomíná TŘI DNY CONDORA. Dalším kladem filmu je hudba génia Alberta Iglesiase, který skládal hudbu k většině filmů Julia Medema a Pedra Almodóvara.

 

Bontonfilm uvádí do kin sci-fi thriller KRONIKA (Chronicle) a slogan klade divákům otázku: Čeho byste byli schopni, kdybyste získali nadpřirozené schopnosti? Použili byste je ve jménu dobra a pomáhali světu, nebo byste se přiklonili na stranu zla? Toto dilema řeší i tři kamarádi ze střední školy, kterým jejich náhle nabyté nadpřirozené schopnosti přerostou přes hlavu.

Americký thriller MUŽ NA HRANĚ (Man on a Ledge) režiséra Asgera Letha začíná dramatickou situací: bývalý newyorský policajt na útěku Nick Cassidy (Sam Worthington známý z Avataru - viz foto) vstoupí do lobby hotelu Roosevelt v New Yorku, vyjede do jednoho z nejvyšších pater budovy a vyleze na římsu. Ohrožuje víc než svůj vlastní život. Na nějakou dobu se zastaví celé město a to včetně několika velice nervózních lidí s velkým tajemstvím. Cassidyho rozhodnutí nevytvoří pouze mediální bouři, ale také zapeklitou situaci pro policejní psycholožku Lydii Spencer (Elizabeth Banksová)...

Francouzská SPECIÁLNÍ JEDNOTKA (Forces spéciales, režie:Stéphane Rybojad) uváděná Bioscopem má podtitul "Jeden tým. Jedna mise. Jediná šance..." Kontroverzní novinářka Elsa (Diane Krugerová - viz foto) působící v Afghánistánu je unesena členem Talibanu. Zpravodajská služba odhalí, že se Elsa nachází ve vesnici na hranici s Pákistánem. &Sestičlenná speciální jednotka je vyslána do nebezpečné oblasti, kde vládnou rebelové. Záchrana Elsy je úspěšná. Nejtěžší část mise ale všechny teprve čeká: útěk z Pákistánu a přechod přes divoké, pusté a nehostinné hory Hindúkuš s nelítostnými pronásledovateli v zádech …

 

 Ambiciózním projektem je i film PERFECT SENSE z produkce Velká Británie / Dánsko / Německo / &Svédsko. Spojuje dvě divácky silná témata - romantický příběh lásky a katastrofický scénář o osudu lidstva. Zatímco milenci (Ewan McGregor a Eva Greenová - viz foto) objevují nové a nepředvídatelně hluboké city, lidstvo hrožuje propuknutí záhadné nákazy v různých částech světa. Snímek získal diváckou cenu na IFF Bratislava 2011. "Film podává subtilní, avšak velmi důležité sociální poselství prostřednictvím vnitřního hlasu kombinovaného s dokumentárními záběry z různých částí světa, který naznačuje, že možným důvodem této globální katastrofy je to, že lidé zanedbali své životní prostředí a následně i sami sebe," píše se v materiálech distributora Film Europe.
  

 
    Na závěr článku chci doporučit nový český film režiséra Davida Ondříčka VE STÍNU. Určitě by neměl zůstat ve stínu vaší divácké pozornosti. Distributor Falcon o něm píše: "Film je příběhem přátelství a lidské odvahy v době, kdy odvaha byla pozvánkou na popraviště. Na půdorysu kriminálního příběhu se přeneseme do jara 1953, krátce po smrti komunistického předáka K. Gottwalda. Na jeho místo nastupuje A. Zápotocký, který pokračuje v linii represí a upevňování postavení KSČ ve státě. Potemnělými ulicemi se pohybuje v šedivém plášti kapitán Hakl (Ivan Trojan - viz foto). Zarputilý trochu cholerický detektiv, emotivní a intuitivní, se strništěm na tváři a skrytou bolestí. Hakl je u kriminálky 25 let a prošel jak službou první republice, tak okupací a nyní je ve službách Národní bezpečnosti. Jeho apolitičnost a touha po dílčí pravdě ho přivádí na nové a nové skutečnosti, které naznačují, že zdánlivě jednoduchý případ s jediným podezřelým se začíná komplikovat. Všechny indicie směřují do Židovské obce. Jako stín se za ním plíží major Zenke (Sebastian Koch), který je z NDR do Československa přizván jako specialista na židovskou kriminalitu. Náš příběh pracuje s vykonstruovaným případem loupežného přepadení, které sehraje StB, aby odvrátilo pozornost od blížící se národní katastrofy – měnové reformy. Tento zločin na národu, který se vymknul z rukou i samotným strůjcům, je jednou z největších loupeží v novodobých dějinách Evropy."   


Fota v článku: ukscreen.com, hugo.jpg, forum.xcitefun.net, falcon.cz, dokina.tiscali.cz, bioscop.cz

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 


 


 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0344 s