Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


„Proč bychom se …“ naposled

18.03.2012   Jaromír Komorous   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

„Proč bychom se …“ naposledZačalo to &Smídovou legendární Ofélií. Žádná jiná knížka v mé knihovničce není tak orvaná, jako tato. Řada Proč bychom se… plnila naše životy a stala se téměř biblí lidí stejného ražení. Teď Zdeněk &Smíd, respektive už jen nakladatelství Paseka, přináší poslední knížku z jeho pera, Tanec lovců lebek, aneb proč bychom se nevrátili a on se k tomu spokojeně kolébá na vlnách nějaké nebeské řeky, či co je to za vodu a může si říkat, že to stálo za to.

&Smíd pustil do terénu figury, které nechal otřískat životem, a pokud v první knize jsme četli o čadských junácích a lepých děvách, oni svým světem prostupují, a jak jde doba a oni dorůstají dalšího věku, našli si  místečko k žití. Autor na to moudře kouká a říká si jejich věc. Časem pobrali trochu rozumu, ale o ten nejde. Z textu vyčnívá krásná soudržnost celé party, kterou mnohý z nás zná. Co je zažité léta, jsou charakteristické rysy jednotlivých hrdinů a hrdinek. A tok jejich myšlenek. V neposlední řadě jejich vyústění. Až se zdá, že to je taky stará vojna.

 

Podívejme se na téměř neměnný styl, jakým jsou &Smídovy knihy psané. Na nádhernou a hustě metaforickou češtinu jsme si u něj asi dávno zvykli. Neustálým vandrováním v jeho textech ty zákruty najdeme snadno. Jsou tu, ale ty hříčky a jinotaje jsou navíc natolik vžité a samozřejmé, že vlastně zlidověly Co jiného si autor může přát? A je jedno, zda autor pošle svou partu na sever, či do jihovýchodní Asie, jako v tomto případě. Bongo je Bongo a Keny je vůdčím typem i pár kilometrů od rovníku. A holky ve svých letech ječí stejně jako na Lužnici.

 

Důležitým stavebním prvkem &Smídových próz je bravurní a důsledné členění do kapitol, které tak nabývají svébytnosti. Lze je vyjímat libovolně z textu knih a neublížíte jim. Zdůrazníte jejich soběstačnost a maně si uvědomíte jejich vypointovanost. Pak je tu všudypřítomné dělení textu na písmo běžné a kurzivu. A tady mě Zdeněk načapal. Zatímco u jiných svých knih kurzívu používá taky, k vloženým pohádkám, bájím a jiným snovým záležitostem, zde aby se měl člověk na pozoru. Často tak prezentuje přímou řeč hrdinů, ale i dějinný místopis dané oblasti, který se netváří jako pohádka a po seznámení se s jeho obsahem jí rozhodně není. Ale jako spisovatelův fígl k nezaplacení, čtenář zůstává bdělý. Ať je to, jak chce, Zdeněk &Smíd se s námi loučí knihou hodně zdařilou a pokud ve vás dřímá trochu citu a nepokojné vandrovnické srdce, dáte mi zapravdu. Ke stařecké holi ti kluci a holky holt nedorostou.

 

Zdeněk &Smíd: Tanec lovců lebek

Vydalo nakladatelství Paseka v roce 2011
obálka www.paseka.cz, obrázek www.reflex.cz


 





Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0913 s