Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Milenci kumštu a tolerance

08.03.2012   Jaromír Komorous   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Milenci kumštu a toleranceNečetl jsem upřímnější, spontaneitou našlapaný text, než je v této autobiograficky pojaté knize. Veleúspěšná rocková, a já říkám i punková hvězda, Patti Smith přináší zpověď ze svého společného a mnohdy i okolnostmi odděleného spolužití s Robertem Mapplethorpem, výtvarníkem a fotografem, v titulu Just Kids, v českém ekvivalentu Jsou to jen děti. Bomba.

Málokterá žena si dokáže tak jasně narýsovat budoucnost a jít tvrdošíjně za ní jako Patti. A zřejmě, ať to stojí, co to stojí. Její láska k Robertovi je prostoupena empatií tak bezbřehou (s vědomím vlastní síly), že k ní přistupuje s ohromnou tolerancí, která se nevidí. Chce se říct, že teprve jako dvacetiletá se stala tak vyzrálým jedincem, že hodila za hlavu přívětivost domova, rodiny, ve které vyrostla, a odchází do New Yorku, kde v bídě a všemožném strádání začíná uskutečňovat svou utkvělou představu o vlastním životě. S vědomím, že má jen jeden a cesta k němu nebude pohodlná. Na druhou stranu, kdy přichází správný věk sebeznalosti?

 

Ať hodnotíme umělecké aktivity autorky z jaké chceme strany, na vrchol se musí vždy vyšplhat ta jedna. Rockerka, zpěvačka netuctových, neukecaných písní, jež jsou vždy o něčem. Báseň je možné číst stokrát, ale pohrát si s jejím stylem v písni, s obsahem, kdy okamžitá nálada dodá textu jinou kvalitu, je dílem pevně uchopeného momentu. Píseň je prostě víc záležitostí okamžiku. Proto její úspěšnost chovám ve větší vážnosti. A každé provedení může být jiné, už díky spolupracujícím muzikantům, kteří v tu chvíli (a vlastně kdykoli) s ní tvořili kompaktní celek, protože ona to tak vždy cítila, prožíváme sílu ducha, v kterém se nesla různá období její tvorby. Velmi mě těší, že nad jiné věnuje poměrně velký prostor svého knižního textu Ivanovi Královi, jejímu dvornímu baskytaristovi svého času. Rocková přímočarost z něj nevyprchala, ale to je jiné povídání.

 

Kdo je schopen číst o posthippiesové době a je ochoten se do tohoto, jistě z dnešního pohledu problematického světa, ponořit, ten by si tuto knihu neměl nechat ujít Jako studie protagonistů té doby nezastupitelné. A k získání obecné znalosti o dějinách rockové hudby jakbysmet.

 

Patti Smith: Just Kids – Jsou to jen děti

Vydalo nakladatelství Dokořán v roce 2011

Obálka www.dokoran. cz, fotografie www.allposters.cz

 





Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0792 s