Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Zločinnost, bezpráví aneb ordál vodou a jiné postihy

21.03.2012   Veronika Švarcová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Zločinnost, bezpráví aneb ordál vodou a jiné postihy" Recept na nápoj lásky „Když budou vlašťovice mladý, který na domě bývají, dvě slepý a dvě vidomý, a vlož je do nového hrnce, a když zemrou a ty zemřený, který se k sobě prdelemi obrátí a který se také k sobě hlavami obrátí....

ty každý dvě zvláště aby spálil na prach a ten prach z těch vlašťovic, který se k sobě obrátí, dávej je píti, kterou by chtěl míti na sebe laskavou. A druhý dvě vlašťovice, který se k sobě prdelemi obrátí, dávej tý, kterou by chtěl, aby tě zmrzela, bude na tebe třebas plíti…"

Víte, jak voní kvalitní knihy z tiskárny? Je to takové specifikum, kterému porozumí jen praví bibliofilové.
Pro všechny knihomoly je Franckovo pokračování Velkých dějin bohulibým skvostem do knihovny. Nevím, zdali jste měli tu čest držet v rukou nějaký z předchozích dílů, ale každá řada Velkých dějin je tlustá vázaná kniha, tištěná na kvalitním papíře a nádherně voní už po rozevření prvních stránek.

Kniha renomovaného historika Jindřicha Francka, která vychází v tematické řadě Velkých dějin zemí Koruny české, je dosud nejrozsáhlejší monografií věnovanou dějinám trestní spravedlnosti a kriminality ale i zneužívání trestního práva v kontextu historie českých zemí od nejstarších dob až do druhé poloviny 20. století, od středověkého souboru právních norem zvaného Zákon sudnyj ljudem až po politické procesy namířené proti československému disentu. Autor podává nejen historický přehled vývoje kriminality a trestního práva, ale představuje i stovky zajímavých osobností, které byly spravedlivě nebo zcela nespravedlivě souzeny či trestní spravedlnosti úspěšně unikaly. Nechybí kapitoly věnované čarodějnickým procesům, příběhy nejslavnějších lupičů, vražd, podvodů atd. Významnou součástí knihy jsou i kapitoly popisující, jakým způsobem zneužívaly trestní právo totalitní režimy 20. století.

Zločinnost a bezpráví se zabývá i konkrétními zločiny – jako např. kacířství, pytláctví, „krádeže ryb a včel“, vraždy, bigamie či cizoložství (doplněné dobovými „peprnými“ přetisky obrazů) a dalšími tématy, ale také jednotlivými historickými případy, které podléhaly trestnímu právu. Namátkou jmenujme například chytlavé názvy kapitol „Pověste ho vejš“, „Krevní přísaha“, „Staroměstské popravy“, „Sám kápo všech byl“ a další.

Některé „příběhy“ nám mohou být – pokud nejsme zrovna akademičtí odborníci v oboru – neznámé, a proto se dozvíme řadu nových informací, doplněných citacemi z historických spisů, kronik a jiných dokumentů.

Nicméně mnohá další témata opráší a doplní naše školní znalosti, mimo jiné například školou pečlivě probíraná období Heydrichiády, terezínské popravy, z hlubší minulosti pak karlštejnské či kostnické vraždy, vyvraždění Slavníkovců a tak dále. 

Mimořádně erudované a zároveň čtivě zpracované dílo je určeno jak odborníkům z oboru dějin trestní spravedlnosti tak i široké skupině čtenářů se zájmem o české dějiny.


Jindřich Francek
Velké Dějiny Zemí Koruny České - 
Zločinnost a bezpráví

Tematická řada
Paseka, 2011





Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0584 s