Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Filmový festival Finále Plzeň letos oslaví 25. výročí. Těšte se na Ságu Trojanů

31.03.2012   redakce   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Filmový festival Finále Plzeň letos oslaví 25. výročí. Těšte se na Ságu TrojanůNejvětší festival českého filmu Finále Plzeň, který proběhne od 22. do 28. dubna v západočeské metropoli, letos oslaví 25. výročí. Kromě své tradiční bohaté nabídky tuzemských hraných i dokumentárních snímků a doprovodných programů připravuje několik novinek. Zároveň je v plném proudu proces přihlašování a výběru snímků do soutěže o Zlatého ledňáčka, kterého udělují v průběhu festivalu mezinárodní poroty.

Máme přihlášeno celkem 52 dokumentů, uzávěrka hraných filmů je 31. ledna,“ říká Ivan Jáchim, ředitel Finále.

Co se týká novinek, po několika letech se zaměříme také na zahraniční kinematografii. Letos se cílem našeho zájmu stane Polsko a nejzajímavější snímky z posledních let nebo ty, na kterých spolupracovali čeští tvůrci,“ říká Ivan Jáchim. V rámci této sekce kromě novinek festival nabídne například retrospektivu Janusze Majewského, významného polského režiséra, který spolupracoval i s českými filmovými osobnostmi – například kameramanem Miroslavem Ondříčkem nebo řadou předních domácích herců. Ve světové obnovené premiéře zde bude promítnuta zrestaurovaná kopie filmu Dvojí svět hotelu Pacifik, dále snímky Kainovo znamení nebo C.K. dezertéři. „Janusz Majewski navíc účast na letošním Finále již potvrdil,“ doplňuje Ivan Jáchim. 

Dále letos program nabídne například sekci Sága rodu Trojanů (snímky s Ladislavem Trojanem, Ondřejem Trojanem, Ivanem Trojanem a Klárou Pollertovou-Trojanovou), retrospektivu režiséra Martina &Sulíka, diskusi konfrontující názory režisérů Jana Hřebejka a Petra Zelenky a další novinky.

 „Nově se také chceme zaměřit na mladého diváka, respektive mladé generaci přiblížit skvosty českého filmu,“ uvádí Ivan Jáchim. Kromě nového grafického designu bude součástí festivalu nabídka workshopů, studentské blogy, studentské poroty i ceny, jejichž tvůrci jsou sami studenti. Poprvé také plzeňský klub Anděl nabídne hudební program, který bude souviset s uváděnými filmy a jejich tvůrci.

Další novinkou letošního ročníku je vznik speciální Industry sekce, tj. zvláštního programu pro filmové profesionály. „Rozhodli jsme se dát ucelenou formu akcím, které se již v rámci festivalu konají, a navíc je významně rozšířit. Naší snahou je poskytnout zahraničním profesionálům ucelený přehled nové české tvorby a podpořit vzájemnou spolupráci,“ uvádí Ivan Jáchim. Do této sekce patří uzavřené projekce, odborné diskuse i tradiční Panel připravovaných českých filmových projektů.

Celkově na festivalu bude během 7 dnů uvedeno cca 170 filmů – kompletní česká hraná produkce za rok uplynulý od dubna 2011 do dubna 2012 (v soutěži nebo mimo soutěž), výběr toho nejlepšího a nejzajímavějšího z dokumentů roku 2011 (opět v soutěžní i nesoutěžní sekci), dále unikáty z archivů, které jinde nejsou k vidění, či další retrospektivy. Díky mezinárodním porotám, které udílí cenu Zlatý ledňáček, nabízí festival pohled na český film zahraničníma očima. Součástí programu jsou také besedy s mnoha tuzemskými filmovými osobnostmi, Dlouhá noc krátkých filmů, venkovní projekce zdarma, autorská čtení, talkshow Zdeňka Suchého, projekce pro děti či výstavy. Festival poprvé proběhl v roce 1968, po několika ročnících se na 20 let odmlčel. Na původní tradici se podařilo navázat po sametové revoluci.

Vstupenky na letošní ročník budou v prodeji cca měsíc před zahájením.
Více informací na: www.filmfestfinale.cz.

Zdroj: Jiří Sedlák, ArtsMarketing.CZ




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0282 s