Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Bezstarostní The Dø léčí optimismem

13.04.2012   redakce   Hudba   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Bezstarostní The Dø léčí optimismemNěkdy je lepší při hudbě přestat dumat nad žánrovými škatulkami a jen si užívat. Skupina The D? svým nakažlivým svobodomyslným mixem pobláznila Francii i Skandinávii a určitě mu podlehne i srdce českého posluchače.

Dubnové EuroConnections přivítají jaro s výstředním indiepopem finsko-francouzské dvojice The D?. Jejich volnomyšlenkářské písničky bezstarostně vystřelují do folku, rocku či hip hopu a posluchače okouzlují svým bezprostředním optimismem. Hvězdy letních festivalů a jeden z největších hudebních importů Francie budou dobrou náladu servírovat v Paláci Akropolis 17. dubna. Jako předkapela se představí v exklusivním poloakustickém setu domácí Toxique. Stálice českého electropopu, v jejichž čele stojí nepřehlédnutelná Klára Vytisková, oslavily na jaře pět let své existence a k výročí si nadělily novou desku nazvanou Tip for Grown Up Kids. Toxique v roce 2009 získali cenu Anděl za objev roku a nedávno se podíleli na kritikou velmi chválené desce Lenky Dusilové nazvané Baromantika.
 
Duo D? nazvané podle solmizační slabiky noty C tvoří zpěvačka Olivia Merilahti pocházející z Finska a francouzský multiinstrumentalista Dan Levy a svůj bláznivý popový mišmaš zatím namíchali na dvou dlouhohrajících deskách. Debut A Mouthful byla vůbec první anglicky zpívanou nahrávkou domácího interpreta, která dobyla číslo jedna francouzského albového žebříčku.
 
Olivia a Dan se potkali před sedmi lety při práci na doprovodné muzice k filmu Říše vlků (Empire of the Wolves) a o několik měsíců později už za sebou měli první EPčko. Zkušenosti sbírali psaním hudby pro divadelní představení, balet nebo krátké filmy a první fanoušky získali přes portál MySpace, kam nahrávali své písničky. Eklektické debutové album A Mouthful vydané v roce 2008 je vyneslo mezi nejopěvovanější objevy starého kontinentu a The D? strávili následující dva roky koncertováním po celém světě. Zahráli si i na velkých festivalech jako jsou dánské Roskilde či australský V Festival. Druhé album Both Ways Open Jaws se do francouzských obchodů stěhovalo v březnu loňského roku, zbytek světa se ale dočkal až na podzim. Skvěle přijatá deska jim vysloužila srovnání s excentrickými popovými inovátory jako jsou Sufjan Stevens, Joanna Newsom či rapperka M.I.A. Severský cit pro melodii, který v sobě Olivia nemůže zapřít, pak připomíná třeba The Cardigans.
 
„Chceme dělat muziku, k jejímuž poslechu nepotřebuješ žádný návod,“ říká Dan Levy a Olivia Merilahti dodává: „Pořád hledáme dokonalou píseň a věříme, že pokud taková píseň existuje, pak ji můžeme aranžovat miliony různých způsobů“. Jejich nápady doslova nabitá hudba surfující nad všemi žánry disponuje skoro léčivými účinky. O její síle se budou moci přesvědčit i domácí posluchači při české premiéře The D? na večírku EuroConnections 17. dubna v pražském Paláci Akropolis. Koncert pořádá Palác Akropolis ve spolupráci s Francouzským Institutem v Praze.
 
 
A co ke svému vystoupení coby předkapela dodávají Toxique?
 
„Když jsem se dozvěděli, že bychom měli zahrát v Akropoli jako hosté The D?, měli jsme trochu smíšené pocity. Ne, že bychom snad nebyli rádi za tak milou společnost! Problém byl ale v tom, že The D? jsou jednou z našich nejoblíbenějších kapel a jejich poslední desku sjíždíme pořád dokola - tudíž většina z nás už měla na jejich koncert dávno koupený lístek. Co s tím? Rozhodli jsme se, že lístky darujeme kámošům a koncert si užijeme z druhé strany sálu. Pokusíme se ten večer trochu usměrnit naše electrochoutky a připravíme si akustičtější verzi naší nové desky Tips For Grown Up Kids. Na tenhle večer se fakt strašně těšíme! A vy?“
 
 
Více informací a audio ukázky:

http://thedomusic.com
http://www.myspace.com/thedoband

 
Diskografie:
Empire of the Wolves / Soundtrack (2005)
A Mouthful (2008)
Dust It Off - EP (2010)
Both Ways Open Jaws (2011)
 
Napsali o albu Both Ways Open Jaws od The D?:
 
Skutečně úchvatná deska, na níž se The D? daří prezentovat svoji půvabnou „divnost“, o kterou se  Florence & The Machine a spol. jen marně snaží.
BBC
 
Na nové desce duo pokračuje v průzkumu všech zákoutí divno-popu a přitom zvýrazňuje svůj autorský rukopis. Je to skvělý indie pop/rock střižený folkem a s výrazným směřováním k experimentům.
 Consequence of Sound
 
Skutečná síla unikátního mixu The D? není ani tak v skvělých hudebních nápadech, které by nejspíše stačily samy o sobě, ale v chuti vrhat se do dobrodružství a naplno si ho užívat.
Pop Matters


www.palacakropolis.cz
 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.073 s