Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Chcete se pobavit a zároveň přispět dětem v Himálaji? Pojďte na koncert!

05.05.2012   redakce   Hudba   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Chcete se pobavit a zároveň přispět dětem v Himálaji? Pojďte na koncert!Večer 14. května se můžete těšit na několik vystoupení, například držitelky řady Andělů zpěvačky Lenky Dusilové, která nedávno vydala již čtvrtou sólovou desku Baromatika a v posledních letech pracovala na projektu Eternal Seekers.

V historicky významném a akusticky unikátním prostředí Betlémské kaple se můžete těšit na několik koncertních vystoupení zajímavých umělců. Výtěžek z koncertu a následné dražby fotografií bude poukázán na konto občanského sdružení SURYA, které postavilo sluneční školu ve vesnici Kargyak a Zanskar v Indickém Himálaji, a dále zde provozuje celoroční výuku. Koncert je organizován ve spolupráci s ČVUT a pod záštitou rektora ČVUT prof. Ing. Václava Havlíčka, CSc. Večerem bude provázet Jaroslav Dušek.
 
Další formace, která v Betlémské kapli vystoupí, je duo SoUsedi. Tato dvojice obsluhuje střídavě kytary, violoncello a elektroniku. Duo produkuje přemýšlivou, instrumentální hudbu, elektronicky vrstvenou z akustických zvuků. Vyhýbá se tradičním písničkovým strukturám, hodně se soustřeďuje na nálady a celkové vyznění. Přístup obou zúčastněných připomíná výtvarníka, který se nevyhýbá momentu náhody, ale zároveň cílevědomě skládá obraz se zcela zjevně předem daným úmyslem.
 
Dále se na benefičním koncertě představí výjimečná jazzová zpěvačka Zeurítia, která si své místo v ČR vydobyla především svým brazilským projektem, kde zpívá bossa novu a sambu v autentické portugalštině. V roce 2008 vydala u Animal Music stejnojmennou debutovou desku Zeurítia, která se u nás řadí k nejprodávanějším titulům v tomto žánru. Se svým současným projektem se více zaměřuje na jazzové písničky hrané bez bicích ve stylu Nat King Cole Trio. Hudební recenzent, Lubomír Dorůžka, charakterizoval její projev takto: "Hlas Zeurítie od prvních tónů oslovuje posluchače témbrem, mazlivým charakterem i dráždivou schopností drobných variacích."

Celým večerem provede Jaroslav Dušek. Nebude chybět prodejní výstava a dražba jedinečných velkoformátových fotografií zachycujících život a přírodu v Himálaji. Nezapomeňte, že koupí vstupenky či fotografie podpoříte konkrétní projekt.

Ing. Jan Tilinger, student ČVUT, navrhl a společně s 80 dobrovolníky postavil Sluneční školu v extrémních podmínkách indického Himálaje. Ekologická škola stojí a tamější děti již mají možnost dostat základní vzdělání a nemusí přitom opouštět své rodiny.  Výuka však s sebou nese i nemalé náklady.
 
Zájemci mají možnost přihlásit se jako dobrovolníci, učit a vést školu ve výšce nad 4000m, zároveň si vařit, starat se o zásoby, spravovat si vlastní solární elektrárnu a komunikovat se světem pouze prostřednictvím několika málo zpráv. Mnoho z nás si však na takové dobrodružství netroufá a koncert je skvělou příležitostí, jak projevit náš respekt lidem, kteří se na stavbě školy dobrovolně podíleli a podpořit celoroční výuku finančním příspěvkem.

Kdy: 14. května 2012 od 19:30
Kde: Betlémská kaple na Betlémském náměstí, Praha 1
Lístky v prodeji na: www.ticketpro.cz, Rektorát ČVUT (info centrum), Vzorkovna (Bartolomějská 13)
 
Benefiční koncert pro Sluneční školu v Himálaji:
Lenka Dusilová / SoUsedi / Zeurítia // Jaroslav Dušek


Pět let výuky v himalájském Kargyaku
Občanské sdružení Surya již pátým rokem zajišťuje výuku v indické vesnici Kargyak ve státě Jammu & Kashmir. Skupina českých specialistů vedených stavebním inženýrem Janem Tilingerem se rozhodla pomoci právě v této „poslední“ vesnici v srdci Himálaje. V roce 2006 založili Občanské sdružení Surya a už od jara roku 2007 zavedli pravidelnou denní výuku pro všechny děti ve vesnici a nejbližším okolí. Tuto výuku v dalších letech rozšířili i na dospělé, hlavně na mladé ženy – budoucí matky. Ve vesnici s téměř nulovou gramotností Surya zavedla pravidelný školní režim pět dní v týdnu pět hodin výuky. Prázdniny ve škole reflektují potřeby vesničanů a proto jsou vyhlašovány na dobu sklizně, stěhování stád, důležitých náboženských obřadů nebo i svateb a pohřbů, kterých se účastní celá komunita.
Díky vyhlášené výuce je zájem o výuku ve Sluneční škole i ve vesnicích vzdálených od vesnice Kargyak i 30 km. Dnes dochází do školy žáci z šesti různých vesnic, kteří z důvodu neexistující infrastruktury přebývají většinu týdne u příbuzných v Kargyaku a nebo sousední vesnici Skying. Do školy jsou přijímány děti už od tří let do školky a do první třídy nastupují, když učitelé usoudí, že jsou schopni dávat pozor a reagovat na zadané úlohy. Krom standardních předmětů daných indickým státem přidalo sdružení Surya také hodiny matematiky, počítačů, anglické konverzace často spojené s kreslením, zpíváním, jógou a nebo sportem. Jelikož některým žákům bylo už při zahájení výuky přes deset let věku, museli naši učitelé vyučovat tyto studenty i po večerech, aby alespoň částečně dohnali své vrstevníky jinde v Indii. Díky úsilí řad dobrovolníků, kteří se ve vesnici střídají každé čtyři měsíce, a indických pedagogů, zaměstnaných sdružením Surya již 5 dětí ukončilo výuku v kargyacké škole a plynule navázali na vyšším stupni vzdělávání ve větších městech.
Primárním cílem sdružení Surya bylo vybudovat energeticky nezávislou budovu školy pro místní obyvatele. Projekt Jana Tilingera doktoranda Fakulty stavební ČVUT v Praze představoval efektivní využití lokálních materiálových i technických možností. Konstrukce z nosného kamene, tepelné izolace ze slámy a s vnitřními stěnami z nepálené hlíny nepřinesla místním nové materiály, ale nový pohled na jejich užití. Tepelné vlastnosti školy i komfort užívání jsou u budovy školy řádově lepší než u místních tradičních staveb.

V budově školy je zeleninový skleník a před budovou sázejí žáci i se svými rodiči každý rok nové stromy. Ve škole pro žáky den začíná nástupem, mytím rukou a čištěním zubů. Tímto důrazem na pravidelnou základní hygienu se podařilo zvednout čistotu mezi dětmi a zbytek spravilo zrcadlo umístěné ve vstupní chodbě. Evropští dobrovolníci jsou vybíráni v několika stupňovém řízení, kde krom praktických znalostí a zkušeností, jako třeba první pomoc, práce na počítači, znalost angličtiny, či schopnost opravit kombinovanou větrnou a solární elektrárnu,  je testována psychická odolnost a schopnost se přizpůsobit absolutně odlišným životním podmínkám a přesto být schopen řídit projekt uprostřed Himálaje. V současné době tuto extrémně náročnou práci vykonává významná česká horolezkyně Blanka Nedvědická a speciální pedagog Libor &Sirůček, v červnu je vystřídá další dvojice dobrovolníků.

Zájemci mají možnost přihlásit se jako dobrovolníci, učit a vést školu ve výšce nad 4000m, zároveň si vařit, starat se o zásoby, spravovat si vlastní solární elektrárnu a komunikovat se světem pouze prostřednictvím několika málo zpráv. Mnoho z nás si však na takové dobrodružství netroufá a koncert je skvělou příležitostí, jak projevit náš respekt lidem, kteří se na stavbě školy dobrovolně podíleli a podpořit celoroční výuku finančním příspěvkem.

Zdroj: Dominika Janigova
http://www.surya.cz/


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0413 s