Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


REBEL BEZ PŘÍČINY - TV tip - Nezapomenutelný James Dean

27.04.2012   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

REBEL BEZ PŘÍČINY - TV tip - Nezapomenutelný James DeanV polovině padesátých let startuje v Americe vlna filmů o protestující delikventní mládeži. Začal ji Marlon Brando a jeho gang motorkářů ve filmu DIVOCH. Hned nato přichází krátká éra Jamese Deana - "rebela bez příčiny".

Touha vymanit se ze světa zkostnatělých, lhostejných rodičů a dospělých se stala pro mladé lidi té doby nutností a Hollywood jim dal zářné vzory. Po Brandovi, který zazářil a brzy změnil image a dokonce odmítl hrát v podobných "rebelských" filmech, přichází hned éra Jamese Deana. Deana, který nepoznal matku a byl otcem přinucen žít mezi nenáviděnými tetami na venkově. Odtud utekl k divadlu a prošel legendárním Actor´s Studiem Lee Strasberga. Zde si ho všiml režisér Elia Kazan a svěřil mu roli nezdárného syna v přepisu Steinbeckova románu NA VÝCHOD OD RÁJE (1955). Vsadil tehdy na nesmělého, krátkozrakého, zakomplexovaného mladíka menšího vzrůstu, což hollywoodsští bossové nechápali, ale jak se ukázalo, byl to "objev století."

Deanovi v době natáčení filmu bylo čtyřiadvacet a najednou zazářil jako meteor. Stačil za svůj krátký život (1931-1966) natočit jen tři filmy, ale jeho legenda stále trvá. Hned jeho druhá filmová role mu dala označení, které jej s jeho jménem automaticky spojováno - REBEL BEZ PŘÍČINY. Premiéry filmu se daen však nedočkal, milovník rychlých aut a závodník zemřel tragicky ve svém superrychlém Porche - z dosud neobjasněných příčin vjel na rovné silnici ve 180 km rychlosti do jiného vozu. Rok po jeho tragické smrti se pak dostal do kin jeho poslední film MAGNÁT.

JAMES DEAN se stal idolem mládeže své doby - nepřetvařoval se, oblékal se jako oni (respektive oni se v oblékání a chování přizpůsobili jemu). Žil jejich život a cítil jejich vzpouru proti generaci otců. Po jeho tragické smrti zachvátila Ameriku hystérie překonávající někdejší slávu legendy němého filmu Rudolfa Valentina. Vznikaly dodnes trvající deanovské fancluby a Dean se stal symbolem vzpoury pro celé další generace.

V REBELOVI BEZ PŘÍČINY vytváří Dean mladíka Jimiho, který je znechucen slabostí svých rodičů. Když potřebuje od otce pomoc v situaci, když ho parta mladých provokuje a nazývá jej zbabělcem (chicken) nedostane se mu od otce rady. Do životního zápasu se musí pustit sám. Projde zkouškou odvahy - po souboji na nože se v ukradeném automobilu rozjede s provokujícím sokem k okraji strmého srázu. Jimmy sice vyskočí až na poslední chvíli, ale jeho soupeř to nezvládne. Parta má strach, že je Jimy prozradí a on musí spolu se svou láskou Judy (Natalie Wood) utéci do opuštěné vily. Tam je najde kamarád, ale také zbytek party, s níž svedou krvavou bitvu. Do té se zapojí posléze i policie...

Režisér Nicholas Ray (1911-1979) dal filmu neuvěřitelnou autenticitu. Partu mladých sestavil z neznámých herců či neherců (mezi nimi se v první roli objevuje Dennis Hopper - legenda o 14 let staršího motorkářského rebelského filmu BEZSTAROSTNÁ JÍZDA). Dal jim možnost improvizace aby do filmu pronikly jejich vlastní zkušenosti z života v partách, mohli užít svých obvyklých gest a postojů a mluvit svým žargonem. Síla filmu je i v zobrazení (či odsouzení) generace rodičů i činnosti policie a jejích "výchovných metod."
Foto: kaboodle.com, csfd.cz

****************************************************************

REBEL BEZ PŘÍČINY
(Rebel Without a Cause), USA 1955, režie Nicholas Ray
uvede ČT2 v úterý 1. května od 22,15 hodin

 

Natalie Wood a James Dean


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.1305 s