Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


John Huston - legenda filmové režie (TV tip)

18.05.2012   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

John Huston - legenda filmové režie (TV tip)Cyklus Velikáni filmu se stal jedním z nejvýznamnějších počinů České televize. Představuje jednu z mála možností, jak seznámit zájemce s filmy, patřícími do zlatého fondu kinematografie. Nyní v pondělí a v pátek se představí svými nestárnoucími díly legendární režisér John Huston (1906-1987).

Více než padesát let se na výsluní hollywoodské tvorby (a slávy) pohyboval muž, který původně chtěl být boxerem v lehké váze, poté malířem, divadelním hercem či operním pěvcem a vojákem. Jeho aktivity však byly ještě širší - nepohrdl žádným dobrodružstvím, byl vášnivým hazardním hráčem, milovníkem koní či mistrem v honu na lišku. Jmenoval se John Huston. U filmu začal jako scénárista a k samostatné režii se dostal v roce 1941. Hned to byla dodnes uznávaná bomba detektivního žánru MALTÉZSKÝ SOKOL. Mezi jeho pětačtyřiceti režijními pracemi nenajdete vyložený propadák. Naopak skvosty jako třeba POKLAD NA SIERRA MADRE, ASFALTOVÁ DŽUNGLE, AFRICKÁ KRÁLOVNA, MOULIN ROUGE, BÍLÁ VELRYBA, MUSTANGOVÉ, BIBLE, CASINO ROYAL nebo ŽIVOT A DOBA SOUDCE ROY BEANA jsou stále vysílány televizemi celého světa a staly se kultovní záležitostí sběratelů.

V jeho filmech hráli snad všichni slavní herci, pro některé jeho film znamenal počátek slavné kariéry - např. po Maltézském sokolovi pro Humprey Bogarta. Jmenovat můžeme taková jména jako Gregory Peck, Marylin Monroe, Clark Gable, Marlon Brando, Elizabeth Taylorová, Sean Connery či Jack Nicholson - ti všichni vytvořili znamenité úlohy díky mistrovské režii Johna Hustona. Ten se svým stoickým nadhledem o práci režiséra přiznal: "Svým filmovým projektům nechávám naprostou svobodu. Mé filmy tak vznikají jaksi samy od sebe." Podobně Huston, proslulý pevným vedením a usměrňování herců se vyjádřil k herecké profesi, že je to "spousta legrace bez pocitu zodpovědnosti."
 

Z rozsáhlého díla Johna Hustona vybrala Česká televize dva snímky:

MUŽ, KTERÝ CHTĚL BÝT KRÁLEM

Povídka Rudyarda Kiplinga, podle níž film vznikl, popisuje cestu dvou bývalých vojáků do vzdálené asijské země, kde si hodlají podmanit místní obyvatelstvo. V Hustonově filmu se na cestu do tajemné země jménem Kafiristán vydávají dva britští vojáci (v podání superhvězd jménem Sean Connory - viz foto - a Michael Caine). Dva šaramantní darebáci si v hornatém kraji kdesi na severozápadu Afganistánu chtějí zahrát na "krále". Využívají lokálních bojůvek mezi zaostalými kmeny, ale jejich cesta nemá dlouhého trvání. Hrát si na "boha" se zkrátka nevyplácí. Huston nešetří nápady, břitkostí a suchým anglickým humorem. Dobrodružný film má pochopitelně i morální poselství o tom jak štěstěna bývá vrtkavá stejně jako moc založená na vojenské síle, dá se mluvit o "potrestané chamtivosti" a "pýše, která předchází pád". Film se natáčel v úžasných exteriérech marockého Atlasu s mnohočetnými davy statistů. Diváka ovane vůně dálek, ale také si uvědomí, jak vtipně pod povrch dobrodružného příběhu skryl Huston silnou satiru na britský koloniální imperialismus. A možná i několik odkazů na činnost Svobodných zednářů, mezi něž Huston patřil.


 

ĆEST RODINY PRIZZIŮ

V závěru svého tvůrčího úsilí si veterán americké režie ve svých osmdesáti letech střihl mistrovskou gangsterku, v níž rozehrál komplikovaný příběh newyorské mafiánské rodiny. Ve stylu černé komedie představil poněkud prostoduchého zabijáka Charleyho Partannu (ve skvělém podání Jacka Nicholsona), který v poněkud pozdním věku vzplane vášní, aby však později zjistil, že milovaná žena je kolegyní z branže. Jeho pozdnímu vzplanutí ovšem rodina nečelí bezbranně a jak už to v podobných prostředích bývá intrikaří se ve velkém a nadmíru. Originální směs melodramatu a grotesky kulminuje v okamžiku, kdy boss nařídí každému z milenecké a později i manželské dvojice aby odstanil toho druhého... Huston tímto snímkem vytvořil vědomý protipól slavného KMOTRA. Pohrává si volně se schématy žánru a neváhá hlavní postavy mírně zkarikovat a zbavit romantického nánosu. Ústřední dvojici v podání Jacka Nicholsona a Kathleen Turnerové (plavovlasá femme fatale Irene) doplňuje režisérova dcera Anjelica Hustonová, která byla za ztvárnění bývalé Charleyho milenky Maerose Prizziové oceněna Oscarem.


Jack Nicholson a Kathleen Turnerová ve filmu ČEST RODINY PRIZZIŮ

Foto: methodica.ca, fdb.cz, super.cz

******************************************************************************

MUŽ, KTERÝ CHTĚL BÝT KRÁLEM (The Man Who Would Be King)
USA 1975, režie John Huston,
uvádí ČT2 v pondělí 21. května od 20, 50 hod.

ĆEST RODINY PRIZZIŮ (Prizzi´s Honor)
USA 1985, režie John Huston
uvádí ČT2 v pátek 25. května od 20,55 hod.



 


 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0256 s