Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


SKUPOVA PLZEŇ - co čeká diváky letos?

09.06.2012   Stanislav Polauf   Divadlo   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

SKUPOVA PLZEŇ - co čeká diváky letos?Tradiční soutěžní festival českého profesionálního loutkového a alternativního divadla zve všechny zájemce do Plzně od 17. do 21. června. V programu se představí 22 souborů, skupin a jednotlivců s 29 inscenacemi, z čehož pět přivezou zahraniční hosté ze Slovenska, Polska, Slovinska, Maďarska a Izraele.

SKUPOVA PLZEŇ se jako bienale koná letos již po 29. Poprvé to bylo 26.-29.1.1967 jako jubilejní akce k 75. výročí narození a 10. výročí úmrtí "otce" Spejbla a Hurvínka Josefa Skupy. Letos se vzpomene již 120. výročí narození a 55. výročí úmrtí Josefa Skupy, jehož jméno festival nese a navíc se připomeneme 100. výročí narození plzeňského rodáka, Skupova žáka a jednoho z nejvýznamnějších umělců 20. století Jiřího Trnky. 100 let také uplynulo od vydání prvního specializovaného loutkářského časopisu na světě ĆESKÉHO LOUTKÁŘE, jehož pokračovatel LOUTKÁŘ vychází dodnes.
 

Sestavu domácích souborů tvoří statutární loutková divadla z Prahy, Liberce, Hradce Králové, Českých Budějovic a z domácí Plzně doplněná šesti nezávislými skupinami a čtyřmi skupinami studentů DAMU. Inscenace budou k vidění na jevišti plzeňského Divadla Alfa, které je hostitelem festivalu, dále v jeho prostorách jako klub, jeviště či zkušebna, ale také v Komorním divadle a kulturním domě Peklo. Navíc diváci uvidí pouliční produkce v centru města. Součástí programu jsou dále koncerty v klubu Divadla Alfa, seminář na téma Současné prostředky mediální komunikace a netradiční výstava ve Smetanových sadech s názvem PAMĚŤ LOUTKY - PŘÍBĚH MĚSTA PLZNĚ, která prostřednictvím loutek provede návštěvníky slavnými okamžiky z historie města.
 

Podrobný program najdou zájemci na adrese www.skupovaplzen.cz, kde je také možné v sekci Plzeňská vstupenka si zajistit místa v sálech. Nejde se rozepisovat o jednotlivých inscenacích. Spíše jen o "inspiracích" - třeba písní o smutném hrdinovi bitvy u Hradce Králové "Kanonýru Jabúrkovi" v inscenaci U KANONU STÁL, americkými filmy v ČELISTI RELOAD, činy bratří Mašínů JÁ, HRDINA, či nejpočetnější populací na naší planetě plyšáky AMBERVILLE aneb DRSNÉ MĚSTO HEBKÝCH PLY&SÁKŮ. Nezapomenout nelze ani na divadelní maratón podle snad nejznámější pohádkové postavy STO ROKŮ KARKULKY. Na programu jsou svérázné reakce na slavná dramatická díla - AKT BEZE SLOV Samuela Becketta, TOMY SAWYER Marka Twaina, soap opera na motivy Astrid Lindgrenové BACK TO BULLERBYN, Kafkova PROMĚNA či černá hudební groteska o dospívání inspirovaná slavným Shakespearovým dílem HAMLETEEN nebo ještě jeden Shakespeare tentokrát v nevážném ladění OTHELLO aneb &SKRTIČ BENÁTSKÝ. Zvláštností bude "divadlo bez dívání" - inscenace pražského Studia DAMÚZA CESTA KOLEM SVĚTA ZA ABSOLUTNÍ TMY, odehrávající se potmě a nutící diváky, aby známý příběh z pera Julese Verna vnímali sluchem, dotekem, pocitem, vůní, zkrátka všemi smysly kromě zraku. "Z tohoto představení vám také nemůžeme poskytnout fotografie," rozesmál novináře na tiskové konferenci dramaturg Skupovy Plzně a Divadla Alfa Pavel Vašíček.


Součástí SKUPOVY PLZNĚ je i závěrečná produkce projektu PLATFORM 11+ pod názvem FACE ME. O tom ale v jiném článku.
Fota: divadloalfa.cz


Z představení LEBENSRAUM uváděného Divadlem loutek z Ostravy


Z představení HAMLETEEN plzeňského Divadla Alfa
 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.6995 s