Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Knížka pro prvňáčka počtvrté

19.06.2012   redakce   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Knížka pro prvňáčka počtvrtéSlavnostním křtem a pasováním asi stovky prvňáčků na čtenáře byl v Praze v Emauzském klášteře završen čtvrtý ročník projektu Už jsem čtenář – Knížka pro prvňáčka. Tento jedinečný nápad Ivany Hutařové zahájil své tažení za čtenářskou gramotnost ve školním roce 2008/2009 a za čtyři roky jím prošlo 50 000 dětí z prvních tříd základních škol po celé republice.

Letošní knížku, která je vydaná speciálně pro tento projekt a v žádném knihkupectví ji nekoupíte, napsal Miloš Kratochvíl a ilustrovala ji Renáta Fučíková.

Přitom to vloni na podzim vypadalo, že jedinečný projekt zanikne! Proč? Samozřejmě kvůli financím. Začalo se přece šetřit. A když se šetří, tak tam, kde to nebolí. Pana ministra Josefa Dobeše čtenářská negramotnost nebolela a projekt zastavil. Ministerstvo školství neposkytlo prostředky a projekt měl být zakonzervován – asi do doby, než se v nějakém šuplíku najde nějaký ten peníz. Naštěstí autorka projektu Ivana Hutařová se nevzdala. Hledala cestu, jak Knížku pro prvňáčka zachránit a byla úspěšná. Pod svá ochranná křídla vzal projekt Svaz knihovníků a informačních pracovníků a našli se i sponzoři: nakladatelství TRITON, které knihu zdarma v nákladu 20 000 výtisků vyrobilo, a SKANSKA. Čtvrtá knížka pro malé čtenáře mohla být tedy napsána, ilustrována a teď v červnu si ji děti, jejichž školy se k projektu přihlásily a plnily s prvňáčky zadané úkoly, nadšeně odnášejí na prázdniny.

V Emauzském klášteře se uskutečnil slavnostní křest – Miloš Kratochvíl a Renáta Fučíková obdrželi knižní miminka. Miloš Kratochvíl se podivil, že napsal jednu knížku a vlastně mají dvojčata, čímž rozesmál přítomné v refektáři. Po autorském čtení pak už byl čas na pasování prvňáčků na čtenáře. Samozřejmě se ho ujal pan spisovatel, který se o několik dní dříve stal rytířem Řádu krásného slova. Skutečným mečem po slavnostním slibu rytíře čtení nadšení prvňáčci poklekli před opravdového rytíře a přebírali knížku a další dárky. Nakonec za veselého zpěvu proběhla autogramiáda, která neměla snad konce.

Krásné dopoledne, úžasný zážitek, skvělý projekt – to jsou slova, která mi zněla hlavou, když jsem slavnost opouštěla. A stále se mi vybavoval slova ze slibu rytíře čtení – slibu, který bychom se měli naučit všichni:
Ve jménu pohádek, povídek a básní a ve jménu jejich hrdinů a světů budu mít v úctě slovo, budu ochraňovat knihy a statečně se bít za všechno dobré, co je v nich napsáno.

Pak by možná už žádný ministr – ani školství, ani jiného ministerstva – nezabíjel projekty, které mají smysl.


Text - Jana Semelková
 
Foto - Roman Giebisch




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0349 s