Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


TV tip - MODRÝ SAMET - šaráda pro náročné

29.06.2012   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

TV tip - MODRÝ SAMET - šaráda pro náročnéVšechno začne uříznutým lidským uchem. A pak už to jede šupem - na jedné straně napínavý příběh o mladíkovi Jeffreym, který v touze "odhalit to, co je skryto" se zaplete do záhadného kriminálního případu, na straně druhé šifra, v níž na pozadí temného světa zločinu a sexu můžete podle libosti nacházet řadu významů.

Hrozivý nález lidského ucha a jeho předání policii vtáhne Jeffreyho (Kyle MacLachlan) do světa, v němž platí jiné normy, než je obvyklé. Ocitáme se v navenek poklidném městečku Lumberton kdesi v Severní Karolíně. Pod jeho povrchem však doutná hrůza. Jeffrey postupně proniká do světa organizovaného zločinu, poznává tajemství barové zpěvačky Dorothy (Isabella Rosselliniová) a utká se s překupníky drog, které vede psychopatický Frank (Dennis Hopper). Pro povrchního diváka zcela určitě příběh jako vystřižený ze žánru kriminálního thrilleru, který ho dokáže na dvě hodiny doslova přibít do křesla.

Poučený divák, který ve filmech režiséra Davida Lynche již odkrýval tajemnosti městečka TWIN PEAKS, poznal ZBĚSILOST V SRDCI a projel se po LOST HIGWAY, však zákonitě hledá hlubší významy. Cesta k nim není jednoduchá a Lynch ji nijak neulehčuje. Přesto se film stal doslova kultovním a nadšenci přiznávají, že ho nestačí zhlédnout pouze jednou. Až po několikerém zhlédnutí a po případných diskusích s dalšími uchvácenými diváky vám najednou vystoupí významy, nové souvislosti a odhalí se další a další tajemnosti. Procházka MODRÝM SAMETEM není ani lehká ani jednoduchá. Ale stojí za to ji podstoupit a to jak kinomanům, kteří v v něm vidí stěžejní dílo filmového postmodernizmu, tak i milovníkům tajemna, jimž "rozklíčování" může přinést značné sebeuspokojení.

Celý propletený děj lze brát jako osobitou výpověď o hrozivé podobě dnešního světa plného skrytého zla. Je možno jej také vyložit jako zlý sen hrdiny v němž se stírají hranice mezi láskou a obscénností, sexem a násilím, světlem a temnotou, dobrem a zlem. Na film je možno pohlížet i z freudovského hlediska a najít ve znázorněném světě zločinu a sexu vyjádření temných sil lidské přirozenosti a psychoanalytické znázornění procesu dospívání a překonávanání oidipovského komplexu. Dojít lze až k jungovskému nevědomí a k jeho archetypálním postavám. Lynch překvapivě nachází i východisko z temnoty - "čistou" lásku v podobě andělsky nevinné Sandy (Laura Dernová), i když...

Vysvětlení i rozuzlení je na každém divákovi, který si zapne stanici Barrandov v příslušný den a v příslušnou hodinu. Dodejme ještě, že za roli zdrogovaného násilného zločince získal Dennis Hopper Cenu za mužský herecký výkon na festivalu v Montrealu.

Foto: mat.cz, open.salon.com

****************************************************************

MODRÝ SAMET
(Blue Velvet)
USA 1986, režie David Lynch
uvádí Barrandov v úterý 3. července od 22.05 hodin

 


Kyle MacLachlan a Isabella Rosellinniová


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0524 s