Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Víte, co letí? Zvrácený svět. Dystopie.

05.07.2012   redakce   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Víte, co letí? Zvrácený svět. Dystopie. Upíři a vlkodlaci už nejsou in, moderní je žít ve zvráceném světě a bojovat proti špatnému systému. Žánr, který je právě teď největším hitem literatury pro teenagery, má název dystopie.

Dříve se tomuto literárnímu žánru - či podžánru, neb se to jistojistě dá zařadit mezi sci-fi literaturu, říkávalo antiutopie, tedy jednoduše opak utopie, čehosi dokonalého, vysněného,“ vysvětluje Karolina Medková, šéfredaktorka nakladatelství CooBoo, které se na literaturu pro dospívající čtenáře specializuje. „Je to žánr poměrně starý a název oběma polohám dalo dílo Thomase Mora Utopie, jež vyšlo roku 1516. Mezi nejznámější a nejzdařilejší se řadí Orwellovo 1984, Huxleyho Konec civilizace, Boulleho Planeta opic, Merleho Malevil nebo třeba Zamjatinovo My.“

Antiutopie, nebo moderněji dystopie, jsou na západ od nás velkým hitem. Většina těchto knih je řazena mezi tzv. YA literaturu, tedy knihy pro dospívající, ale otázkami, kam náš svět spěje, co s námi bude a jaká budoucnost nás čeká, se trápí stále víc lidí. Proto je najednou dystopií tolik a přibývají stále další.

Novinkou na tomto poli z nakladatelství CooBoo je Divergence Veroniky Rothové, což je obrovsky úspěšná série velice mladé americké autorky. Druhý díl, který se jmenuje v originále Insurgent, vyjde v CooBoo letos v říjnu.

Ještě v letošním roce začne nakladatelství vydávat další dvě dystopické série. Jednou z nich je Delirium od autorky výjimečného románu Chvíle před koncem Lauren Oliverové. Nápad, že láska se bude v blízké budoucnosti pokládat za chorobu, je originální. Tou druhou je Loď mezi hvězdami (v originále Across The Universe) od Beth Revisové.

Také v roce 2013 bude příval dystopií z nepříliš vábné budoucnosti plné totalitních režimů, ekologických katastrof a jiných apokalyptických příhod v CooBoo pokračovat. Nakladatelství získalo práva na vydání trilogie Shatter Me autorky Tahereh Mafi, na jaře vyjde první díl Legendy od Marie Lu. Následovat bude Blood Red Road od Moiry Young a třetí díl Divergence.

ikonka: sanitysentinel.blogspot.com


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: anonym - 5.7.2012 - 9:31

právě proto by bylo nejlepší
Správně - to by bylo, abychom úplně nezblbli. Nic normálního už snad ani neexixstuje a jestli ano - kde? Jestli ono by bylo nejlepší se - právě proto - vrátit ke klasice - namátkou - Javořická, Kája Mařík, z cizích L.I.Čarská, Brönteová,.... jako pud duševní sebezáchovy. Anebo naopak - žít jako zvířátko - nečíst nic, nesledovat nic, starat se jenom o jídlo. Ale lid začal mít v oblibě drogy - z nich se dá i zešílet a trvale zblbnout, z dnešní kultury a literatury ( duševní droga) se dá také zešílet a trvale zblbnout. Kdo ví, asi právě po tom lidstvo touží - ale co bude "potom?"


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0867 s