Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Mladí romantici

31.07.2012   Julie Kolocová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Mladí romanticiByron, Shelley, Keats...jejich jména dobře známe, víme ale také, jak žili? Pohled do osudů i duší slavných anglických básníků 19. st. Po zajímavých řádcích o impresionistech přichází nakladatelství Metafora s dalším titulem, jsou tu romantici.


Řada populárně naučných knih se rozrostla o další oblast umění. Po výtvarnu, Impresionisté/jejich životní osudy(http://www.webmagazin.cz/index.php?stype=all&id=12271) , je tu slovesnost, ne ledajaká. Vůně dálek, doba hrdinů ochotných za čest a lásku položit život, obrazy neobvyklých krajin, zákoutí lidské duše a spousta dalšího z per mistrů lákají. U nás plují mraky nad borovým hájem, kde hrdliččin zve ku lásce čas, zatímco o kus dál, tam u jezera, se chystá píseň úplně jiná.
A ve světě?
Kapitánu Johnu Byronovi, přezdívanému "šílený Jack", a Catherine Gordonové se narodil syn. Svého otce téměř neznal, zato jeho poznal a zná celý svět. Vedle Shelleeyho vede vcelku poklidný život, i když by leckdo nemusel souhlasit. Jenže to pravděpodobně nic neví o tom, jak Shelley prudce vzplane láskou k Mary, a protože spolu s těmi dvěma uteče i její mladší sestra Jane a Shelley je přesvědčený volnomyšlenkář v oblasti nejen politické, je vedle něj co do "spořádanosti" Baron opravdové děťátko. Ovšem dokud nepronikneme pod pokličku lordova rodinného života. I kdyby byly zápisky v deníku jeho manželky Annabell pravdivé pouze z poloviny, hořkost plynoucí z těch řádků by stačila na celé moře. 
Vedle zmíněných velikánů poznáváme i osudy dnes méně známých literárních postav staré Anglie, jako byl např. Hunt, spolumajitel i šéfredaktor Examineru (populárních nezávislých novin). S ním navštívíme londýnskou věznici, kde jako politický vězeň vyšších kruhů měl svůj byteček s květovanými tapetami a žil svůj na vězně rozhodně pohodlný život s rodinou i přáteli.


Kniha Mladí romantici je příjemným společníkem pro toho, kdo se nespokojí pouze s dávno známými fakty, ale naopak rád vleze pod jejich povrch.
Je psaná svižným jazykem a lahodně znějící čistou češtinou. Dokáže nám pomoci proniknout do osudů těch, které známe pouze zdánlivě.

Mladí romantici
Daisy Hayová
vydalo nakladatelství Metafora v roce 2012




(foto www.metafora.cz)  
 
 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.1112 s