Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Máme paranormální schopnosti?

23.07.2012   Renata Šindelářová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Máme paranormální schopnosti?Terry a Linda Jamisononovy, autorky knihy „Paranormální inteligence“ a zároveň dvojčata, která se celý život zabývají intuicí a paranormální inteligencí, věří, že se „v každém z nás skrývají zázračné schopnosti, které máme povolat do služeb a naše sny se stanou skutečností“.

Autorky rozlišují paranormální schopnosti na několik typů.  Kromě tohoto rozdělení a specifikace najdete v knize také testové otázky, jež vám mají odhalit, zda vy sami máte či nemáte danou schopnost. Věřím, že většina z vás zjistí, že má nadání minimálně pro jednu z nich. Je to proto, že na mnohé z otázek dáte kladnou odpověď.  Např. se vám jistě někdy stalo, že vás někdy při vykonávání rutinních činností napadla myšlena, která později přinesla své ovoce. Problém je v tom, zda je toto opravdu důkaz vaší intuice, nebo vás prostě napadla nějaká myšlenka, kterou jste později dovedli do konce.

Ač jsem člověk otevřený novým poznatkům, tato kniha mě rozhodně o existenci paranormálního vnímání nepřesvědčila. Většina popisovaných důkazů se dá vysvětlit rozumově, zbytek by byl zajímavý znát podrobněji. Jestliže mě však autorky nabádají, abych se spojila se svými strážnými duchy, aby mi ti poradili – a mně se takové rady skutečně dostane, není to důkaz, že tito duchové existují, přestože to fungovat může. V podstatě se dá říci, že bude fungovat vše, čemu jsem ochotná věřit, může mi pomoci bůh stejně jako kartářka nebo strážný duch, záleží jen na mne, jaké tomu dám pojmenování. Ale stejně vždy hraje největší role má psychika a síla mé víry. Konečnou odpověď na otázku mi tedy nedají strážní duchové, nýbrž já sama sobě, i když mi může připadat, že se odpověď náhle zrodila odkudsi z neznáma.

Přesto mají sestry Jamisonovy v mnohém pravdu. Každopádně se při doporučované meditaci, při níž má ke spojení se strážnými duchy dojít, napojím na hlubší složku svého já, uvolním se a na chvíli zapomenu na stresující tíživost svých starostí. A ano, všichni to potřebujeme, protože žijeme v přetechnizované době a ztrácíme kontakt sami se sebou a také s druhými lidmi, se kterými vedeme stále povrchnější komunikaci. Také lze souhlasit i s tím, že neumíme žít v přítomnosti a neumíme pracovat se svým podvědomím.  Že potřebujeme objevit svou přirozenou hravost a být citlivější a otevřenější vůči sobě navzájem.
Pokud tedy k tomuto lepšímu já vede cesta právě přes víru v sílu intuice, pak je tato kniha jistě přínosná. Přesto ji nedoporučji lidem technicky a kriticky zaměřeným. Tuto knihu ocení spíše lidé, kteří věří na „něco mezi nebem a zemí“ a hledají k tomu cestu. Nejde tu totiž o pochopení či vysvětlení paranormální inteligence, tato kniha je spíšem návodem, jak své schopnosti poznat, jak je rozvíjet a jak s nimi pracovat.  Myslím však, že nejzázračnější schopnost, kterou autorky popisují, je prostě jen víra v sebe a své schopnosti.

Jamisonovy Terry a Linda, Paranormální inteligence
Metafora, 2012


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Dagmar Hermannová - 23.7.2012 - 8:08

Ale na něco napřirozeného se věřilo vždy
Vždy - od nepaměti - se věřilo na nadpřirozené mocnosti, i když o tom nikdo nepsal. U nás se věřilo a stále ještě věří na anděly - jako na paranormální inteligenci viz modlitba - "andělíčku můj strážníčku..." tedy na Anděla strážného se věřilo nejvíce. Dnešek je ale důkazem,že tyto bytosti nejsou, a pokud jsou, nepomáhají uskutečňovat zbožná přání lidí. Každý totiž má přání co nejdříve si někde nahrabat - byť přes mrtvoly - a v tom andělé pomáhat nemohou, spíše snad nějaký čert. ( ale jsou prý i zlí andělé) A další důkaz že nejsou - že ještě žijem, a dokonce jako lidstvo přibýváme. Tady mně napadlo podobenství z jednoho skvělého filmu ( i když jeho název si nepamatuju, ale anděla ztvárnil Josef Kemr) - a ten se zjevil občanu, který se denně modlil za splnění svých přání a anděl mu domlouval ..." no - všem vašim přáním nelze vyhovět - například - aby všichni chcípli..." A právě to je skvělé a PRAVDIVÉ - Jak se ukazuje, spousta lidí by uvítala, aby všichni chcípli,dělají pro to vše co je v jejich silách a jistě se za to i modlí. V nepřímé úměře k tomu ale chcípeme příliš pomalu - to na aktivity nadpřirozena nevypadá.


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.053 s