Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


RGB – Červená, zelená, modrá. A těmi to začíná.

11.08.2012   redakce   Divadlo   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

RGB – Červená, zelená, modrá. A těmi to začíná.23. srpna od 20 hod. uvede žižkovské divadlo Ponec (1) premiéru taneční inscenace RGB od Sebastiana Belmara. Projekt je výsledkem úzké tvůrčí spolupráce choreografa, light designéra a interpretů v rámci Belmarova rezidenčního pobytu v Praze a Plzni. Barevný model je synonymem pro širokou škálu tělesné exprese vizuálních vjemů a ústředním motivem fyzického vyjádření pocitů.

Zabývám se tím, jakým způsobem vnímáme barvy a co v nás vyvolávají za pocity. Barvy vytváří určitou atmosféru prostoru, působí na naši psychiku, vnitřní energii, v každé kultuře mají svou symboliku. Co si například člověk spojí s červenou barvou – vášeň, sílu, krev, život, smrt. Jak tyto asociace ovlivňují naši náladu či rozhodnutí. S tanečníky se pak snažíme o to, zachytit působení barev na člověka skrze pohyb,“ vysvětluje choreograf. Sebastiana Belmara zná české publikum ze zahajovacího večera festivalu TANEC PRAHA 2010. Jednalo se o site-specific projekt s názvem Mandala vytvořený ve spolupráci s tanečním souborem DOT504 (viz doprovodné fotografie).

                  Sebastian Belmar je nezávislý tanečník, choreograf a pedagog chilského původu italské národnosti, dlouhodobě působící ve Francii. Jeho taneční a pohybové zkušenosti zahrnují širokou škálu stylů od butó přes clownerii, techniky nového cirkusu a vzdušné akrobacie až po současný tanec. Belmar se věnuje pohybové technice Dynamic Tension, která tělu umožňuje provést pohyb i v extrémním rozsahu. Od roku 2008 je ředitelem Experimentálního centra pro výzkum scénické tvorby v Paříži.

            Při tvorbě díla doplnil Belmara úspěšný český light designér Pavel Kotlík, držitel Ceny za světelný design, kterou udělil Institut Světelného Designu v rámci festivalu Česká taneční platfoma 2012. Tanečními interprety, které si vybral sám choreograf na základě konkurzu realizovaném v divadle Ponec, jsou: Kateřina Bednářová, Jan Březina, Tomáš Červinka, Karolína Hejnová.

            Inscenace vznikla v rámci projektu M4m – M 4 mobility - mezinárodního projektu zaměřeného na interdisciplinární spolupráci a mobilitu umělců, jehož hlavním kooridnátorem je občanské sdružení Tanec Praha.
 
 
Pokladna divadla Ponec je do 26. 8. 2012 uzavřena. Vstupenky na představení RGB jsou v prodeji za 190 Kč (120 Kč) a lze je rezervovat POUZE prostřednictvím webových stránek divadla Ponec či předprodejní sítě Ticketportal. Vstupenky je možné vyzvednout na pokladně divadla Ponec až v den konání představení, a to 1 hodinu před jeho začátkem. Předprodej na září začíná 15. srpna 2012. Více na www.divadloponec.cz.


Poznámky:
1. Divadlo Ponec – Scéna pro současný tanec a pohybové divadlo. Domovská scéna festivalů TANEC PRAHA a Česká taneční platforma.
 
 
Inscenace vznikla za podpory programu Evropské unie Kultura.


Zlata Žahourková
PR | Média
Tanec Praha o. s. | divadlo Ponec
Jirsíkova 4 | 186 00 Praha 8 - Karlín




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0467 s