Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Jana Eyrová, Piráti i Sherlock Holmes. To je nová sezona v Tramtarii

11.09.2012   redakce   Divadlo   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Jana Eyrová, Piráti i Sherlock Holmes. To je nová sezona v TramtariiDivadlo Tramtarie vstupuje již do své deváté sezóny a nabídne v ní v rámci své hlavní dramaturgické linie už tradičně pět nových inscenací: čtyři pro dospělé diváky a jednu pro děti. I v začínající sezóně budeme uvádět cca 15 večerních představení v Divadle Tramtarie a cca 15 výjezdů mimo Olomouc, hlavně s pohádkami pro děti.

Zvolené tituly jsou na první pohled velmi rozmanité. Předlohy sahají od klasické literatury 19. století až po moderní současnou dramatiku, pestré budou i co se týče žánrů, způsobů vyprávění či scénické imaginace. Pět titulů Divadla Tramtarie znamená také čtyři různé režiséry a tudíž čtyři odlišné režisérské přístupy. To vše jenom potrhuje dramaturgicko-režijní barevnost nadcházející sezóny, která je poněkud větší, než v sezónách předešlých, ve kterých jsme se zaměřovali převážně na filmové a literární adaptace. Důvodem je touha objevit pro Tramtarii nové, dosud neobjevené divadelní oblasti, a zároveň také tvůrčí a umělecká odvaha, nabytá z předchozích úspěšných sezón.
 
Pokud bychom přece jenom hledali nějaký společný jmenovatel nadcházející sezóny, tak by jím mohlo být téma osudových setkání anebo přímo téma lásky s velkým L. Tu již předznamenala poslední inscenace sezóny minulé, která zpracovala slavnou novelu Williama Saroyana Tracyho tygr, jež je zakončena slavnou větou: A tak se také končí příběh o tygrovi, jenž je láska. A právě jako kdyby se tento tygr pomyslně promítnul do následující sezóny a otiskl tam svoji nesmazatelnou stopu do všech připravovaných inscenací.
                
Motiv Lásky se tedy bude prolínat všemi připravovanými tituly a Láska jako taková bude mít v naší dramaturgii mnoho podob. Ať už jako láska neodpovídající konvencím, láska vytrpěná a vybojovaná Jany Eyrové, láska z filmů v kontrastu s láskou reálnou Jedlíků čokolády či láska jako zbraň k odstranění nejslavnějšího detektiva.       

SEZÓNA 2012/2013
Divadlo Tramtarie vstupuje již do své deváté sezóny a nabídne v ní v rámci své hlavní dramaturgické linie už tradičně pět nových inscenací: čtyři pro dospělé diváky a jednu pro děti. I v začínající sezóně budeme uvádět cca 15 večerních představení v Divadle Tramtarie a cca 15 výjezdů mimo Olomouc, hlavně s pohádkami pro děti.
 
Charlotte Brontëová: JANA EYROVÁ
První inscenace sezóny má premiéru již 14. září a jde o divadelní adaptaci velkého příběhu klasické literatury Jana Eyrová. Strhující milostné drama anglické spisovatelky Charlotty Brontëové je slavným příběhem o osudovém setkání dvou lidí, pocházejících ze zcela rozdílných sfér společnosti z doby nemilosrdných viktoriánských časů. Režisérem  inscenace je hostující Matěj T. Růžička, umělecký vedoucí legendárního Divadla v 7 a půl. V hlavních rolích vystoupí Gabriela Veselá a Vojtěch Johaník.
 
Anotace
.: „Co je to?“...tak, jako se ptá malé dítě, když vidí lesklého brouka, zvláštní květinu, z korun stromů se deroucí skálu, střípek, potok tekoucí někam, kam nemá...“Co je to?“...až po chvíli si uvědomil, že má hlavu skloněnou na stranu jako psík vyzývající ke hře, s ušima nastraženýma...“Co je to?“...v duchu se Edward Rochester ptal sám sebe tváří v tvář Janě Eyrové... 
 
...nemilovali jste?...to znamená, že jste ji nepotkali...
 
Premiéra: 14. září 2012
 
Vladislav Kracík: PIRÁTSKÁ POHÁDKA
Ani v nadcházející sezóně nezapomeneme na náročného dětského diváka. Po pravěku, zakletém nádraží a dobrodružném antickém Řecku se tentokrát vypravíme na širá moře, kde pod pirátskou vlajkou zažijeme všechno, co ke správné plavbě patří: vlny, bouřky, lodě na obzoru,  
mořské příšerky, vzkazy v láhvi, poklady a možná... i lásku. Pohádka bude vhodná pro děti od tří let. Režie: Vladislav Kracík
Premiéra: říjen 2012
 
Jiří Jelínek: POSLEDNÍ PŘÍPAD SHERLOCKA HOLMESE
Druhou inscenací bude komedie Poslední případ Sherlocka Holmese a jak již název sám napovídá, jedná se o divadelní variaci na osudy nejslavnějšího detektiva všech dob, jehož původním literárním  stvořitelem byl Arthur Conan Doyle. Režisérem i autorem inscenace bude zkušený všestranný divadelník a performer Jiří Jelínek, principál úspěšného divadla Dno Hradec Králové, „adoptivní otec“ komiksové postavičky Fagi. Jelínkův nenapodobitelný rukopis dobře znají například diváci brněnského divadla Husa na Provázku nebo pražského divadla Minor. S Tramtarií bude spolupracovat již potřetí, jeho olomouckou premiérou byla úspěšná hudební roadmovie Kdo chce zabít Beatles?      
Premiéra: prosinec 2012
 
 
PŘEKVAPENÍ SEZÓNY
Na březen 2013 připravujeme překvapení sezóny z pera uměleckého šéfa Vladislava Kracíka a dramaturgyně Lenky Jorníčkové. Sehraný autorský tým má za sebou nejúspěšnější tituly Divadla Tramtarie jako je komedie I na Batmana občas padne smutek, která se hraje už tři a půl roku, Čapkovo drama Válka s mloky nebo adaptaci slavné novely Williama Saryoana…a za Tracym tygr.
Premiéra: březen 2013
 
David Drábek: JEDLÍCI ČOKOLÁDY
Také za třetím titulem sezóny stojí režisér, který se do Tramtarie vrací. Je jím Konrád Popel, který má ve svém životopise například kolonku kmenový režisér Loutkové scény v Českých Budějovicích či umělecký šéf brněnského Divadla Polárka. V Tramtarii již režíroval horor Psí hřbitov či psychologické drama Brutální Nikita. Tentokrát se zhostí současného českého textu s názvem Jedlíci čokolády. Jedná se o tak trochu looserovskou lovestory z české současnosti, jehož hlavními hrdinkami jsou tři sestry, tři spolubydlící z jednoho panelového bytu, které si čekání na svého vysněného prince zkracují díváním se na romantické filmy a jezením čokolády. Autorem textu je v Olomouci dobře známý dramatik David Drábek, umělecký šéf před lety zaniklého Studia Hořící žirafy. Hra byla oceněna Nadací Alfréda Radoka jako Česká hra roku 2011. V hlavní roli vystoupí členka činohry Moravského divadla Olomouc, populární Ivana Plíhalová.       
Premiéra: duben 2013

STUDIO DIVADLA TRAMTARIE
V sezóně 2012/2013 budeme v rámci Studia Divadla Tramtarie uvádět zajímavé texty formou čteného divadla. Chceme tak navázat na cyklus čtených divadel uváděných v minulosti ve spolupráci s Moravským divadlem Olomouc. Tuto spolupráci plánujeme obnovit, diváci se tak mohou těšit na setkání herců Divadla Tramtarie a Moravského divadla na jednom jevišti.
 
 
VÝJEZDY DIVADLA TRAMTARIE
V minulé sezóně absolvovalo Divadlo Tramtarie přes 200 výjezdů po celé České republice i do zahraničí, ať už s pohádkami nebo inscenacemi pro dospělého diváka. Hrajeme v divadlech, kulturních domech, na festivalech, v mateřských školách. Výjezdy se staly nedílnou součástí činnosti divadla. V nadcházející sezóně máme naplánované výjezdy až do května 2013.
 



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0824 s