Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Festival Audite Organum finišuje. Poslední noty jsou vzpomínkou na Preislera

16.09.2012   redakce   Hudba   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Festival Audite Organum finišuje. Poslední noty jsou vzpomínkou na PreisleraNa závěrečném koncertu Mezinárodního varhanního festivalu Audite Organum (poslouchejte varhany) vystoupí orchestr Praga sinfonietta a Irena Chřibková, titulární varhanice z baziliky sv. Jakuba, kde se festival pravidelně pořádá.

Na posledním hudebním večeru, konaném ve čtvrtek 20. září, zazní především česká a francouzská hudba. Pod taktovkou dirigentky Miriam Němcové uvede orchestr Praga sinfonietta brilantní a radostný třívětý Koncert F dur od Františka Xavera Brixiho. Sólově pak na svatojakubské varhany zahraje místní varhanice Irena Chřibková skladby od J. Suka, J. Bonneta a C. Francka. Chybět nebude ani oblíbené dílo J. S. Bacha.

Koncert je věnovaný památce talentovaného českého dirigenta Františka Preislera, který v roce 2007 předčasně zemřel. František Preisler se už ve svých dvaadvaceti letech stal dirigentem opery Národního divadla v Praze, kde zůstal dalších deset sezón. Vystupoval i jako klavírista a varhaník. Jeho umění je zaznamenáno v rozhlase, televizi i na mnohých CD nahrávkách. Do historie svatojakubského festivalu se zapsal hned dvakrát. Pod jeho dirigentským vedením zazněl v srpnu 2004 Ebenův Koncert pro varhany – Symphonia gregoriana a rok poté i Koncertní symfonie od Jana Hanuše.

Videoprojekce umožní sledovat interprety při hře
Festivalové varhanní koncerty začínají vždy od 19.00 hodin. Publikum bude moci díky projekci živého videozáznamu na plátno umístěné v přední části lodi chrámu sledovat interprety při hře. Jedna ze tří kamer bude snímat i pohyby nohou po pedálech, což při běžných varhanních koncertech není možné vidět. 

Svatojakubské varhany
Svatojakubské varhany jsou se svými 4 manuály, 91 znějícími rejstříky (hlasy) a 8 277 píšťalami největší v Praze a po varhanách olomouckého chrámu svatého Mořice jsou druhé největší v České republice. Jejich zvukové spektrum lze přirovnat k velkému symfonickému orchestru s více než 90 hudebníky. Původ nástroje spadá do počátku 18. století. Poslední modernizace z roku 2011 pozvedla svatojakubské varhany na světovou úroveň. Nově instalované paměťové zařízení je schopno zaznamenávat, měnit a uchovávat velké množství dat. „Interpret si tak může předem připravit až 4 000 barevných možností a sám je během hry ovládat,“ vysvětluje Irena Chřibková.

Hudební zážitky z festivalových koncertů umocňuje překrásný interiér baziliky svatého Jakuba, který se vyznačuje vynikající akustikou s ideálním dozvukem.


Předprodej vstupenek zahájen
Vstupenky jsou k dostání v síti prodejen TICKETPORTAL (www.ticketportal.cz) a  VIA MUSICA (www.pragueticketoffice.com) nebo jednu hodinu před začátkem koncertu v místě konání.

www.auditeorganum.cz.

 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0493 s