Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


TaBook: Takniha Talivre Tabuch Takniazka Takonyv

05.10.2012   redakce   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

TaBook: Takniha Talivre Tabuch Takniazka TakonyvPřes 35 domácích a 7 zahraničních malých nakladatelství se představí 5. a 6. října v Táboře na prvním ročníku mezinárodního knižního festivalu Tabook. „V České republice zatím podobně zaměřená akce neexistuje. Chceme dát malým kvalitním nakladatelům možnost poprvé se souhrnně představit před čtenáři, potkat se nejen s českými, ale i zahraničními kolegy a autory, a vzájemně se tak inspirovat,“ vysvětluje Tereza Horváthová, šéfredaktorka pořádajícího nakladatelství Baobab.

Ze zahraničí přivezou svoji produkci nakladatelé z Francie (Albin Michel), Polska (Dwie Siostry), Maďarska (Csodaceruza) a Slovenska (Asil). Letošním prvním ročníkem se budou vinout tři základní témata: Fenomén malý nakladatel ve střední Evropě, Kvalitní literatura pro děti a mládež a Jak se píše středověk.
 
Centrem festivalu se stane velký stan na hlavním táborském náměstí, ve kterém si návštěvníci knihy po dva dny budou moci nejen prohlédnout, ale i koupit.
 
Festival doplní bohatý doprovodný program: veřejné debaty, výstavy (ATAK/Blexbolex, Miroslav &Sašek, V&SUP, Daniela Olejníková, Tomáš Klepoch, současná polská ilustrace), čtení i kulaté stoly, kterých se účastní přední čeští i zahraniční odborníci z řad nakladatelů, spisovatelů, výtvarníků, historiků a knihovníků. Ohlášeni jsou například Iva Procházková, Jáchym Topol, Sylva Fischerová, Jiří Peňás, Markéta Pilátová a další. „Tabook má být především setkáním čtenářů, autorů, nakladatelů i profesionálů,” uvádí Tereza Horváthová.
 
Kromě hlavního stanu festival využije spřízněné prostory: muzeum, kavárny, galerie, knihkupectví, zahrádky, náměstí a přirozeně tak propojí veřejný a soukromý sektor. „Chceme, aby akce byla skutečným kulturním oživením, dotekem, který zasáhne město spíš zevnitř než zvenku,“ doplňuje Tereza Horváthová.
 
Jedním z letošních témat je i literatura pro děti, které v programu festivalu najdou pro ně určená autorská čtení, divadla a výtvarné dílny pod vedením renomovaných autorů.
 
Kromě českých nakladatelů festival hostí i zajímavé zahraniční hosty, kteří se budou aktivně účastnit programu jako autoři výstav, aktéři debat nebo prezentací práce svých nakladatelství. „Jejich vzájemné setkání s českými nakladateli by se mohlo stát odrazovým můstkem ke společným projektům. Cílem těchto setkání je také zlepšení informovanosti profesionálů knižního života v Čechách, možnost setkání se zahraničními zkušenostmi, propojení českých a zahraničních nakladatelů,“ uzavírá Tereza Horváthová.
 
Více o veletrhu a jeho programu na www.tabook.cz.
 
Podrobné informace
 
Proč festival malých nakladatelství?
Jestli je někdo, kdo se skutečně podílí na formování kvalitní současné kultury ve střední Evropě, pak jsou to malá nekomerční nakladatelství. Proměna státních nakladatelských kolosů po pádu komunismu v roce 1989 byla živelná. Kromě velkých komerčních subjektů a nadnárodních firem vzniklo i množství nových nakladatelství, z nichž některá přetrvala dodnes, navázala na to nejlepší, co ve velkých nakladatelstvích vznikalo i v totalitě a přežila i náraz (nebo spíš nával) komerční konkurence. Pestrost a šíře jejich záběru je neuvěřitelná, stejně jako jejich nasazení pro věc.
 
Zahraniční hosté festivalu:
Atak (Germany), Blexbolex (France-Germany), Anne-Laure Cognet (Biblioth?que nationale
de France), Erik Jakub Groch (Slovakia), Tomáš Klepoch (ASIL, Slovakia), Daniela Olejníková (ASIL, Slovakia), Csilla Mária Sándor (Csodaceruza Publishing House, Hungary), Beatrice Vincent (Albin Michel, France), Maciej Byliniak (Dwie Siostry, Poland)
 
Čeští hosté festivalu:
Iva Procházková, Petr Borkovec, Joachim Dvořák, Jáchym Topol, Martin Vopěnka, Markéta Pilátová, Sylva Fischerová, Svatava Antošová, Jiří Peňás, Radek Malý, Lucie Lomová, Jan &Sulc, Martin Nodl, Anežka Charvátová, Dagmar Urbánková a mnozí další.
 
Výstavy festivalu:
Výstava Ateliéru tvorby písma a typografie V&SUP, sál Střelnice
Daniela Olejníková, výstava slovenské výtvarnice, Kostnický dům
Výstava Ateliéru ilustrace a grafiky V&SUP, Dílna (Pražská ulice)
Blexbolex/Atak, Galerie U Radnice
Současná polská ilustrace, Nakladatelství Dwie Siostry, třída 9. května
This is... Miroslav &Sašek, Galerie Baobab
Tomáš Klepoch, v ulicích Tábora
 
TABOOK pro děti:
Dětská literatura je jedním ze tří hlavních témat prvního ročníku. Festival proto vedle panelové diskuse na toto téma nabízí i řadu autorských čtení, divadel a výtvarných dílen pro děti a mládež pod vedením renomovaných autorů: Iva Procházková, Markéta Pilátová, Lucie Lomová, Juraj Horváth, Dagmar Urbánková, Pavel Hrnčíř, Radek Malý, Lukáš Urbánek a další.
 
Kompletní program, informace o hostech, výstavách naleznete už nyní na www.tabook.cz.
 
Pořadatelem festivalu je Nakladatelství Baobab & GplusG ve spolupráci s městem Tábor.
 
 

 
Zdroj: Jiří Sedlák, ArtsMarketing.CZ





Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0475 s