Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Logikomiks: Bertrand Russell kresleně a tak, že ho pochopí každý

06.11.2012   Michaela Wilhelmová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Logikomiks: Bertrand Russell kresleně a tak, že ho pochopí každý Jméno Bertranda Arthura Wiliama Russella (1872-1970) už většina z nás slyšela. O poznání horší je to ale s uchopením jeho matematického paradoxu v naivní teorii množin. Že to zní pekelně nudně? Logikomiks vám dokáže, že i matematiku a logiku lze podat pochopitelně - a světe div se, dokonce zábavně!

Někdo chce vybudovat dobrou kariéru. Jinému stačí dobře se postarat o rodinu. A filozof Bertrand Russell? Ten si vezme za životní cíl věc takřka neučinitelnou: Najít pravdu. Na pomezí matematiky a filozofie svádí boj s rodinným tajemstvím, první láskou i kostnatými strukturami staré gardy vědců. Mladý Russell propadá fanatismu. Logické základy veškeré matematiky a jejich hledání mu málem zatemní mozek. Názory kříží s velikány své doby a naopak, stane se učitelem Ludwiga Wittgensteina. Schodiště poznání se táhne donekonečna a každé prozření brzy vystřídá osvícení ještě dalekosáhlejší. Bude tohle mít vůbec konce? A jak se tahle racionalitou kypící pouť promítne do Russellova osobního života? 

Koho jiného by mohlo napadnout bravurně zpracovat tak těžké téma, než u nás nepříliš známého Apostolose Doxiadise a  Christose Papadimitrioua. První jmenovaný je jako doma mezi čísly a množinami, ale nezalekne se ani spisovatelské branže či filmového plátna - to, když si sedne na režisérskou sesličku. A druhý? Ten je profesorem infomatiky na univerzitě v Berkeley. Oba pánové vás svou kooperací přesvědčí, že i pro běžného smrtelníka nenadaného matematickým či filozofickým talentem mohou být Russellovské teorie skousnutelnou vědou. To, když se podají jako skvěle zpracovaný komiks bloumající mezi současností a Russellovou érou, servírující informace v kontextu a pořádně kořeněné lahůdkami z osobního života.  

Pevná kontura, jasné barvy, dobře vykreslené postavy. Kdo nečte komiksy, protože je mezi vlajícími pláštíky superhrdinů považuje za ztrátu času, přijde pro tentokrát o argumenty. Tenhle komiks má superhrdinu. Jenže skutečného. Muže s brilantním úsudkem a mozkovými závity, jaké by mu mohla závidět většina planety. Autoři skvěle hrají na popularizační nótu. Tak, že neurazí ani znalé matematiky a zárověň otevřou dveře poznání každému, kdo o nakouknutí do russellovské "školy" stojí. Není se co divit, že se Logikomiks držel na prvním místě komiksových bestsellerů listu New York Times a dnes si ho můžete přečíst ve víc jak 20 jazycích. Díky nakladatelství Dokořán je mezi nimi již i čeština...  




LOGIKOMIKS
Hledání absolutní pravdy
Apostolos Doxiadis, Christos H. Papadimitriou, Alecos Papadatos, Annie Di Donna
Překlad Jaroslav Peregrin
170 x 237, 336 stran
doporučená cena 699 Kč
ISBN 978-80-7363-401-8

Vydalo nakladatelství Dokořán





Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.1501 s