Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Podmanivé obrazy Marie Brožové si vystačí s pastelkami

08.11.2012   redakce   Výtvarné umění   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Podmanivé obrazy Marie Brožové si vystačí s pastelkamiJak již název výstavy „s Pastelkou až do Vánoc“ napovídá, je možné si obrazy Marie Brožové v Galerii Harfa prohlédnout až do konce roku. Právě dnes, 8. listopadu, proběhne vernisáž výstavy a ve dnech 9. až 18. listopadu bude Marie Brožová tvořit obraz Anděl inspirace přímo před zraky diváků. Ukáže tak, že kreslení pastelkami je plnohodnotnou výtvarnou technikou, které se mohou věnovat nejenom děti, ale i dospělí.

Marie Brožová kreslila pastelkami jako většina dětí od útlého věku a i v dospělosti pro ni zůstaly nejlepším výrazovým prostředkem pro její tvorbu. Často se ale setkávala s předsudky, že pastelky jsou pouhá hračka pro děti, se kterou se nedá vytvořit umělecké dílo. Její obrazy jsou přitom natolik originální a detailně propracované, že je až k nevíře, že byly vytvořeny „pouhými“ pastelkami.
 
Aby přesvědčila širokou veřejnost o tom, že pastelky jsou plnohodnotným výtvarným nástrojem, založila v roce 2004 projekt s příznačným názvem – Obhajoba pastelky. S tímto projektem začala Marie Brožová jezdit po celé zemi i do zahraničí, kde na veřejnosti kreslila velkoformátové obrazy. Při práci na obrazech se v tomto otevřeném ateliéru setkává s kolemjdoucími a ochotně odpovídá na všechny zvídavé dotazy. Po několika letech fungování projektu se dostavily první výsledky. Marie Brožová za svoji tvorbu získala několik mezinárodních ocenění, ale především ovlivnila velké množství učitelů, kteří svůj vztah k pastelkám přehodnotili a děti, ovlivněné touto technikou, vyhrávají výtvarné soutěže s obrázky nakreslenými pastelkami. Tedy něco dříve nemyslitelné. A jak říká Marie Brožová: „Výtvarná technika není podstatná, důležité je, co s ní umělec dokáže vytvořit.“
 
Galerie Harfa není jen místem pro nakupování, ale i dějištěm nejrůznějších kulturních akcí. Návštěvníci zde nyní mohou zdarma shlédnout naprosto unikátní, retrospektivní výstavu všech 100 obrazů, které vznikly v rámci veřejných kreslení v letech 2004 – 2012. Za těmito 100 obrazy se skrývá 10 000 hodin práce paní Brožové. Doposud nikdy nebyla všechna tato díla vystavena společně pod jednou střechou. Od 9. do 18. listopadu bude Marie Brožová v Galerii Harfa kreslit svůj 101. obraz s názvem Anděl inspirace. Po celou dobu výstavy bude v prodeji sortiment vydavatelství Obhajoba pastelky s.r.o.   
 
„Pro děti jsou během adventních víkendů připraveny také workshopy s Pastelkou a výtvarná soutěž „Namaluj pastelkami, jak si představuješ nejkrásnější zimu“, ve které bude odměněn nejlepší obrázek,“ dodává Kateřina Nová z Galerie Harfa.  
 
www.galerieharfa.cz

Zdroj: 
Galerie Harfa a Crest Communications




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.034 s