Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Tomio Okamura popisuje Umění žít

05.11.2012   Aneta Šimonková   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Tomio Okamura popisuje Umění žítNa pultech knihkupectví přistála už třetí publikace od Tomia Okamury, tentokrát s názvem Umění žít. Co vás napadá jako první? Najdete zde návod, jak žít nebo vám autor představí, jak si umí užívat on?

V podstatě oboje se proplétá v této již třetí knížce od Tomia Okamury. Tu první, Český sen, sepsal s pomocí Jaroslava Nováka Večerníčka a oba zde přiblížili život Tomia od útlého dětství do doby, kdy byla kniha vydána. Druhý svazek už má na svědomí Tomio sám a je blíže k aktuálnímu výtisku. Umění vládnout byl souborem blogů a názorů Tomia Okamury na dnešní politickou situaci. Umění žít také vychází z blogů, které autor publikuje na serveru iDNES.cz a jak sám autor přiznává, je v podstatě pokračováním předcházející knihy. Nová knížka je ale daleko košatější, co do témat, a díky vtipným ilustracím Pavla Kantorka i odlehčenější. Co vás zajímá? Umění, pivo, špinavé peníze, volby? Stačí nalistovat obsah a podle abecedy si najít téma, na které máte zrovna chuť.  
 
Co je Aston Martin pro vás?
Co najdete pod jednotlivými hesly? Je to určitá spojnice. Někteří by v tom mohli hledat politiku, když si ale uvědomíte do důsledků, co autor vykládá, zjistíte, že jde o důležité aspekty života. Například Aston Martin. Mnozí z vás si asi řeknou, že je pro vás zbytečné číst o autě, které není dostupné každému. James Bond v něm uniká zločincům a Tomio Okamura v něm brázdí silnice. Auto snů, na které leckdo nedosáhne. Právě tady byste neměli házet flintu do žita. Tomio Okamura totiž nepíše o skvělém vozidle, které stojí hromadu peněz. Vykládá o autě, o kterém snil jako malý kluk. Vy nemusíte snít o Astonu Martinovi. Někdo vidí bezpečné auto, jinému stačí prostorné. A o čem ještě sníte? Text není totiž o honosných značkách, ale o snech. A o tom, jak si ty sny plnit. A je jedno, jestli jde o materiální věc nebo vytouženou spokojenou rodinu. Jestli k tomu půjdete s přístupem podle Tomia nebo si vyberete vlastní cestu, je jen na vás. Dotkneme se ale i politického tématu, abychom si ukázali, jak moc silně zasahuje do soukromého života.
 
Politika jako povinnost?
Spousta lidí politiku ignoruje, což dokládá svojí neúčastí u voleb. Přitom nadávek na politiku slýcháme skoro všude. V několika kapitolách jako je „Politika“, „KSČM“, „Volební kampaně“ a podobně vás autor vtáhne do zákulisí politiky. Jak se vytváří dobré jméno pomocí PR? Když se dostanete pod roušku tohoto světa a zjistíte, jak vše funguje, měli byste se více zajímat o lidi, kteří nám vládnou, číst jejich programy a posléze pochopíte, že leckdy je lepší volit danou osobu a nehledět na to, v jaké straně je (až na výjimky). Protože spolupráce v Poslanecké sněmovně nebo v Senátu, není jen v rámci jedné strany. Když budete volit ODS, musíte počítat s tím, že sestaví vládu s podobně smýšlejícími stranami. Nemůžete čekat, že solitér, v kterého jste vložili důvěru, bude pořád separátní. Tak by ničeho nedosáhl. Už ale může některým procesům, které vám v politice vadí, zarazit průběh. A čím více takových bude, tím pro vás lépe. Účast v politickém dění není jen zájmem, ale pro ty, kteří nechtějí odevzdat svůj život do cizích rukou, je povinností.
 
Základ je nezbytnost
Dostaňme se ale k něčemu prostému, základnímu, co dnes díky moderním aspektům opomíjíme. Třeba jen obyčejné vztahy. Ty jsou dnes nabourané. Přátele spolu komunikují hlavně skrze sociální sítě, než aby si šli spolu někam sednout a partnerské vztahy se rozpadají častěji, protože je mnohem snazší načapat svoji polovičku při činu. Stačí se „nabourat“ do e-mailu, nebo si přečíst SMSky. Jak ale autor správně podotýká, není to vina technologií, ale „základem je vztah sám“. Vztahy dnes rozbíjí spíš než technologie nezodpovědnost a absence určitých hodnot. Protože ale žijeme v době, kdy se všechno kolem nás rychle mění a přicházejí nové trendy, máme pocit, že za to můžou právě tyto nové aspekty.
 
Je to opravdu tak snadné?
Vyložili jsme si pár příkladů z nové knížky Tomia Okamury Umění žít. Co vám tedy přinese? Poukáže na zásady lidského bytí, které tu jsou odnepaměti. Jenže problém je v tom, že lidé na to podstatné zapomínají, přijímají jen vše nové a to, od čeho by se měli odrazit, prostě už míjí. A právě v tom je ta kniha přínosná. Připomene ten základ, bez kterého se funkční společnost nebo lepší život neobejde. Proč jsme dnes nespokojení? Nemáme opěrné body. Když si necháte postavit dům a dělníci odbudou konstrukce nebo nosné zdi (tedy to základní), tak ani sebevyšperkovanější stavba dlouho nevydrží a začne se rozpadat. Stejné to je i s fungováním naší společnosti. Žádné pozlátko vám nevydrží navěky. Proto Tomio Okamura nejen připomíná, co je v životě zásadní, ale ještě vytahuje desetiletí, někdy i staletí, osvědčené teze a aplikuje je na dnešní život. 
 
Tomio Okamura, Umění žít, nakladatelství Fragment, 112 stran, 249 Kč.
 

Zdroj obálky: Fragment




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Anna Burdová - 5.11.2012 - 19:54

Určitě to bude kniha zajímavá s velkým přínosem.Hned zítra běžím do knihkupectvi a věřím tomu,že jí přečtu jedním dechem.


Od: Rena - 5.11.2012 - 21:31

Kupuji
Díky FB jsem se o panu Okamurovi dozvěděla (né že bych ho neznala z jiných médií)více a díky kampani sběru podpisů jsem začala číst i jeho blogy, tak že hořím zvědavostí, co píše v knize, už by měla být na cestě ke mě :-) Těším se.


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0317 s