Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Midnight Session uvádí: JÓHANN JÓHANNSSON & HILDUR GUDNADÓTTIR

04.12.2012   redakce   Hudba   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Midnight Session uvádí: JÓHANN JÓHANNSSON & HILDUR GUDNADÓTTIR Islandský hudební mág Jóhann Jóhannsson se vrací do Prahy. V Paláci Akropolis však vystoupí poprvé a tentokrát i s přední čelistkou Hildur Guđnadóttir.

Spojení dvou výjimečných islandských hudebníků nabídne 10. prosince Palác Akropolis. Na pozvání průběžné přehlídky severské hudby Midnight Session zavítají do Prahy skladatel a klavírista Jóhann Jóhannsson a čelistka Hildur Guđnadóttir. Jedna z největších hvězd soudobé post-klasické hudby, v jehož tvorbě se mísí prvky minimalismu, avantgardy, barokní i filmové hudby se do Prahy vrací po dvou letech. V nich se Jóhannsson věnoval hlavně filmovým projektům. Hildur Guđnadóttir patří mezi čelné představitele současného propojování klasické hudby s elektronickým ambientem. Kromě sólových nahrávek je také například stálou spolupracovnicí skupiny múm.
 
Islandského skladatele Jóhanna Jóhannssona už v Čechách rozhodně není potřeba obšírně představovat. Zvukový vizionář už více než dekádu prozkoumává terén od soudobé avantgardy přes filmovou hudbu, galerijní zvukové instalace až k laptopovému popu a patří mezi nejvýznamnější severské hudebníky současnosti. S každou nahrávkou navíc nachází nečekané cesty realizace své hudební filosofie, v jejímž centru je organické prorůstání akustických a elektronických zvuků. Z jeho desek stojí za pozornost Fordlandia - orchestrální pocta Fordově utopickému městu v Jižní Americe či elektronická meditace IBM 1401 - A User's Manual využívající zvuky prehistorických počítačů. Jóhannsson je také zakladatelem reykjavíckého uměleckého kolektivu a labelu Kitchem Motors a skupiny Apparat Organ Quartet. V posledních letech se nejvíce věnuje filmové hudbě, za kterou obdržel ceny z festivalů v Rhodes Island a Sapporu. Kriticky oceňovaný je i nedávný společný počin s dokumentaristou Billem Morrisonem nazvaný The Miners' Hymns. Letos se také vydání na nosičích dočkala jeho hudba k „městské symfonii“ Copenhagen Dreams dánského filmaře Maxe Kestnera.
 
Zatímco při poslední pražské návštěvě před dvěma roky se Jóhannsson nechal v Rudolfinu doprovázet Pražským komorním orchestrem, tentokrát zahraje svoje skladby v intimních aranžích jen s klavírem a přispěním violončela islandské hudebnice Hildur Guđnadóttir. Rodačka z Reykjavíku má za sebou spolupráci s krajany Múm či Benem Frostem, ale i dalšími spřízněnými kapelami jako jsou The Knife, Wildbirds & Peacedrums nebo Pan Sonic. Skládá také hudbu k tanečním představením či galerijním instalacím. Své sólové počiny vydává Hildur Guđnadóttir na proslulé britské značce Touch. Mimořádného ohlasu se dostalo například její uhrančivé kolekci Without Sinking z roku 2009, kde hostuje i Jóhann Jóhannsson. Poprvé se ale potkali už v roce 2006 v Jóhannssonově skladbě Tu Non Mi Perderai Mai z výroční kompilace labelu Touch. Pravidelně se také koncertně doplňují a zahráli na několika významných festivalech soudobé či experimentální hudby. Jejich nejnovějším společným počinem je soundtrack k černobílé filmové klasice Pandořina skříňka z třicátých let, na němž se k nim přidal ještě legendární britský gramofonista Philip Jeck.
 
Společný prosincový koncert Hildur Guđnadóttir a Jóhann Jóhannsson v rámci cyklu Midnight Session představí oba hudebníky v jejich intimnějších polohách, jež jim dovolí rozehrát delikátní nálady na pomezí komorní hudby a ambientu. V pondělí 10. prosince by v Paláci Akropolis neměli chybět žádní fanoušci severské hudby a její svébytné estetiky.
 
Support – Irena a Vojtěch Havlovi
 
Více info:
http://johannjohannsson.com/
http://www.hildurness.com/
 
 
www. palacakropolis.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0854 s