Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  úterý 16.4.2024, svátek má Irena 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Lehká štědrovečerní večeře v režii nutričního specialisty

20.12.2012   redakce   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Lehká štědrovečerní večeře v režii nutričního specialistyI když se po celý rok snažíme dbát na zásady zdravého životního stylu, přesto se většina z nás neubrání pokušení ochutnat alespoň malý kousek od všeho, co nabízí bohatě prostřený vánoční stůl. A pak řešíme, co s kily navíc, které se nehezky podepsaly na naší postavě. Jak si pochutnat na štědrovečerní večeři, aniž bychom nezapomněli na tradice a přesto dodrželi zásady zdravého stravování?

Jednou z variant dietních pokrmů, který doporučuje nutriční specialista klinického centra ISCARE I.V.F. a.s., může být lehký kapr na modro. Tato staročeská úprava nevyžaduje žádné přidané tuky, ani není potřeba kapra smažit. Jako přílohu doporučuje podávat klasický bramborový salát, jen místo obvyklé majonézy použít bílý jogurt. Takto připravená večeře je nejen chutná, ale především lehce stravitelná. Díky tomu si pohodu Vánoc můžeme vychutnat bez výčitek i kil navíc.
 
Kapr na modro
Suroviny potřebné na přípravu 1 porce:
  • 150 g kapra (vhodnější je bez šupin)
  • 50 g mrkve
  • 50 g celeru
  • 50 g petržele
  • 100 g cibule
  • divoké koření – pepř, bobkový list, nové koření, tymián
  • sůl, cukr, ocet
 
Pracovní postup:
Kapra zakoupíme pokud možno bez šupin, díky tomu se nám na konci tepelné přípravy zbarví modře, odkud pramení jeho název. Pokud máme kapra se šupinami, dbáme na to, abychom nepoškodili při čištění jeho kůži.
Očištěného kapra nakrájíme na jednotlivé porce o váze cca 150 g. Osolíme, pokapeme citronem a necháme cca 30 minut odležet. Do velkého hrnce dáme vařit vodu, přidáme nahrubo pokrájenou kořenovou zeleninu s cibulí nakrájenou na kolečka. Nasypeme divoké koření, osolíme a zalijeme octem. Je potřeba vytvořit silný a výrazný vývar, proto nemusíme použít mnoho vody. Necháme vařit 20-30 minut.
Do takto vzniklého vývaru, který udržujeme těsně pod bodem varu (nesmí nám divoce probublávat) vkládáme porce kapra, kterého povaříme 15-20 minut.
Mezitím si svaříme trochu octa s cukrem, naředíme vývarem a při servírování jím můžeme kapra lehce polít.
 
 
Bramborový salát s bílým jogurtem
Suroviny potřebné na přípravu 1 porce:
  • 150 g brambor na salát
  • 20 g mrkve
  • 20 g celeru
  • 20 g petržele
  • 20 g sterilovaného hrášku
  • 20 g kyselé okurky
  • 10 g cibule
  • 30 g bílého jogurtu (do 1,5 g tuku v sušině)
  • sůl
 
 
Pracovní postup:
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na kostky. Kořenovou zeleninu očistíme, nakrájíme na stejně velké kostky jako brambory a rovněž uvaříme.
Uvařené brambory a zeleninu vložíme do mísy, přidáme sterilovaný hrášek a najemno nakrájenou cibuli (kterou po nakrájení můžeme přelít vroucí vodou, aby nebyla tak výrazné chuti). Nakonec přidáme bílý jogurt, vše smícháme a dochutíme solí.
 
Energetická hodnota na 1 porci kapra na modro s bramborovým salátem s jogurtem:
  • Bílkoviny 32 g
  • Tuky 9 g
  • Sacharidy 39 g
  • KJ 1 540
 
 
Více informací najdete na www.iscare.cz
 
Ikonka: christmas.lovetoknow.com


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0246 s