Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  úterý 16.4.2024, svátek má Irena 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


FRANÇOISE SAGANOVÁ - TV tip - v titulní roli Sylvie Testudová

04.01.2013   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

FRANÇOISE SAGANOVÁ - TV tip - v titulní roli Sylvie TestudováV polovině padesátých let zazářila jako meteor. Její román napsaný v pouhých devatenácti letech a vydaný v roce 1954 DOBRÝ DEN, SMUTKU ji vynesl na výsluní slávy a její další knihy našly miliony čtenářů. Pro mnohé se stala symbolem emancipované svobodné ženy, která si dovede užívat života. Jenže brzká sláva se stala i jejím prokletím... Jmenovala se Françoise Saganová.

Nevím kolika dnešním čtenářům toto jméno ještě něco řekne. Ti postarší si na její romány, které přicházely na trh téměř každý rok, určitě vzpomenou. Pro ty mladší je to jméno z historie, znají možná z divadla její drama ZÁMEK VE &SVÉDSKU, ale nad novým vydáním jejích slavných knih jen kroutí hlavou. Jak tohle mohlo tehdy někoho zajímat? Plytké milostné trojúhelníky, lakonicky stručný styl psaní bez psychologického prokreslení postav, téměř bez děje a s problémy tehdejší "zlaté mládeže", která byla jiná a žila jinak než ta dnešní.

Současný pohled však nemůže zapřít skutečnost, že Saganová byla jednou z nejslavnějších spisovatelek své doby. Sám pamatuji fronty na její knihy, jejichž překlady kupodivu vycházely dříve ve slovenštině než česky. Saganová byla v padesátých a začátkem šedesátých let pro nás symbolem svobody, otevřenosti a mírné nemorálnosti. I když kdosi z přísných kritiků se vyjádřil, že v jejích knihách je asi "tolik literárních kvalit jako v jednom odstavci Balzaka" Saganová (nebo lakonicky "Saganka") se dobře četla, její knížky byly útlé, takže vám na ně stačil jeden večer a při čtení jste měli příjemné pocity, které vám vydržely ještě dlouho poté, co jste knížku odložili.

Na obrazovky české televize se nyní dostává film FRANÇOISE SAGANOVÁ, známý u nás již z DVD prodejen, kde nesl název NEHANEBNÉ LÁSKY FRANÇOISE SAGANOVÉ. V roce 2008 jej natočila režisérka Diane Kurysová (*1948) z jejíchž dvanácti filmů známe snad jen DĚTI STOLETÍ (vydané pouze na VHS) mapující vášnivou lásku mezi Georges Sandovou a Alfredem de Mussetem a z kin pak romantickou komedii LÁSKO MOJE, KDE JSI? se Sophií Marceauovou.

Film sleduje životní osudy slavné spisovatelky od jejích slavných začátků přes její rebelské a bouřlivé mládí, pozdější politickou revoltu až po dobu, kdy neunesla tíhu své slávy. Titulní roli vytvořila přesvědčivě a věrohodně francouzská herečka Sylvie Testudová (viz foto v závěru) - vzpomeňte na její úžasné výkony ve filmech VZDÁLENÁ CHVĚNÍ či LURDY. Stejně jako Saganová nevyniká výraznou krásou, ale dokázala se s postavou spisovatelky doslova sžít - jak trochu nahrbebnou postavou, svérázným rytmem řeči, lapidárním humorem či pověstnou jikrou v očích. "Měla jsem o ní velmi zkreslené představy...uvědomila jsem si, že v ní byla zároveň svoboda, neposlušnost a vzpurnost současně s obavou ze samoty... Před očima jsem stále měla její podobu z doby těsně před smrtí (2004). To byla vystrašená žena visící nad pekelnou propastí s napuchlým obličejem..."

Překotný život Françoise Saganové (vlastním jménem Quoirezové) doplňují spisovatel Bernard Frank (Lionel Abelanski), věrný tanečník Jacques Chazot (Pierre Palmade) a později stylistka Peggy Rocheová (Jeanne Balibarová), s nimiž udržovala střídavě intimní vztahy a u nichž hledala oporu. Režisérce se podařilo věrně vykreslit vnitřní smutek ženy, která prožila dvě krátká a nešťastná manželství a samotné se jí v lásce nedařilo - buď milovat neuměla nebo naopak chtěla příliš mnoho, což jí zvolení partneři či partnerky nedokázali dát. Chtěla od života vše a hned - jako James Dean proto měla slabost pro rychlá auta, což skočilo havárií v roce 1957. O skoro dvě desetiletí později skončila ve vězení za šíření narotik, o sedm let později pak znovu tamtéž za daňové podvody. Její život končil smutně - propad na společenské dno - hráčská vášeň, závislost na alkoholickém a drogovém opojení... Zatímco v roce 1958 vyhrála v kasinu 8 milionů franků, za něž si pořídila přepychový dům, krátce před smrtí musela všechen svůj majetek prodat. Sláva bývá rychlá a krátká, konce bývají smutné a dlouhé. I o tom je film Diany Kurysové.
Foto: alliancefrancaise.cz, direto.cz

*******************************************************************************

FRANÇOISE SAGANOVÁ
(dřívější český název NEHANEBNÉ LÁSKY FRANÇOISE SAGAN,
originální název Sagan)

 

Francie 2008, režie Diane Kurysová
 uvádí ČT 2 ve středu 9. ledna ve 22,30 hodin



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0463 s